Početna Vijesti "I Am the People" i "We Come as Friends" trijumfirali na 18....

“I Am the People” i “We Come as Friends” trijumfirali na 18. Jihlava IDFF-u

-

Nekako u isto vrijeme, paralelno s 12. Zagreb Film Festivalom, održavao se i 18. Međunarodni dokumentarni filmski festival u Jihlavi – Jihlava IDFF (23. – 28.10.). Uistinu brojne nagrade dijelile su se u Češkoj, od kojih ćemo nabrojiti one najvažnije.

Francuskinja Anna Rousillion je s filmom “Je suis le peuple” / “I Am the People” (2014) ponijelu titulu Najboljeg svjetskog dokumentarnog filma u Jihlavi (Opus Bonum). Napustivši oko egipatske prosvjedne oluje u 2011. godini, redateljica posjećuje ruralne dijelove zemlje i promatra reakcije siromašnih seljaka na tekuća previranja.

Najboljim češkim dokumentarnim ostvarenjem (Czech Joy / Češka radost) proglašen je film “K oblakům vzhlížíme” / “Into the Clouds We Gaze” (2014) Martina Dušeka. Melankoličan je to i opservacijski portret ljubitelja automobila koji besciljno luta svijetom uz zaglušne zvukove svoje tunirane cestovne jurilice.

Američki “Hacked Circuit” (2014., Deborah Stratmen), meditacija o zlouporabi privatnosti od strane političkih moćnika, primio je nagradu za Najbolji eksperimentalni dokumentarni film (Fascinations / Facinacije), dok se titulom Najboljeg dokumentarnog filma Centralne i Istočne Europe (Between the Seas / Između mora) od jučer može pohvaliti Austrijanac Hubert Sauper s “We Come as Friends” (2014), dokumentarcem koji istražuje ekonomsko-okolišnu eksploataciju Sudana od strane Zapadnih i kineskih kompanija.

Kratkometražnu dokumentarnu konkurenciju (Short Joy / Kratka radost) pokorio je neobičan film o životu papige po imenu Babash“Babash” (2014., Lisa Truttmann i Behrouz Rae). Nagrada publike je, pak, otišla u ruke Veronike Liškove za film “Danielův svět” / “Daniel’s World” (2014) koji s dozom ljudskosti razotkriva svijet 25-godišnjeg pedofila Daniela.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".