PočetnaVijestiDruga radionica Ex Oriente Filma na 18. Jihlava IDFF-u

Druga radionica Ex Oriente Filma na 18. Jihlava IDFF-u

-

Nešto manje od mjesec dana preostalo je do početka 18. Jihlava IDFF-a, uglednog Međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala u Jihlavi.

I dok službeni filmski program još uvijek nije ugledao svjetlo dana, onaj industrijski je već poprimio konačne obrise. Tako se već polako priprema teren za talentirane mlade producente iz Europske unije (3. Emerging Producers); susret dokumentarista i osoba izvan celuloidne branše, poput znanstvenika i filozofa (4. Inspiration Forum) te svojevrsna tržnica dokumentaraca (East Silver Market) na kojoj producenti i distributeri iz Istočne i Srednje Europe probiru najbolje iz tristotinjak ponuđenih naslova.

Svoje ravnopravno mjesto među spomenutim programima našla je i radionica pod imenom Ex Oriente Film, namijenjena razvoju i stručnoj pomoći odabranim dokumentarnim projektima u našem dijelu Europe. Tako je njegova prva (od ukupno tri godišnje) radionica održana od 21. do 26. srpnja u Rijeci, a fokusirala se uglavnom na utvrđivanju temelja poput razgovora o potencijalu određene teme i njezinoj koprodukcijsko-distributivnoj budućnosti.

Druga radionica, koja će biti upriličena upravo u Jihlavi (22. – 28. listopad), trebala bi se osvrnuti na financijsku stranu priče te dublji kreativni razvoj projekata. Kao tutori će se, između ostalih, u Češkoj pojaviti uglednici poput Mikaela Opstrupa (jedan od čelnih ljudi EDN-a) te slovačkog redatelja Petera Kerekesa. Hrvatska će na Ex Orienteu biti zastupljena preko urednika HRT-ovog dokumentarnog programa Roberta Zubera, koji će Jihlavu pohoditi u funkciji gosta promatrača.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije