PočetnaVijestiEx Oriente Film + REFINERI: Vrhunac ljetne dokumentarne sezone u Rijeci

Ex Oriente Film + REFINERI: Vrhunac ljetne dokumentarne sezone u Rijeci

|

Nakon uspješne lanjske ljetne sesije Ex Oriente Filma, najdjelotvornijeg češkog edukacijskog recepta za razvoj autorskog dokumentarnog filma čiji je organizator Institut dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, Ex Oriente Film se ovog srpnja vraća u Rijeku.

U suradnji s Udrugom UKUS, organizatorima platforme za razvoj i produkciju hibridnih AV projekata REFINERI, ponovno će se održati ljetna sesija radionice za filmske profesionalce u dokumentarnom i hibridnom filmu, od 21. do 26. srpnja, u HKD-u na Sušaku.

Veliki dio filmskog programa radionice će, zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Art-kinom Croatia, biti prikazan u Ljetnom Art-kinu, otvoreno za javnost i besplatno. Većinu filmova predstavit će sami njihovi autori, ujedno i tutori na radionici.

Među ostalim tutorima na radionici Ex Oriente Film + REFINERI organizatori izdvajaju nagrađivanog češkog redatelja i producenta Filipa Remundu čiji će najnoviji dokumentarac o češkim turistima u Hrvatskoj, “Obnaženi narod” (2014), koji je bio sniman i u Rijeci, biti prikazan na morskoj projekciji, u subotu 26. srpnja u Beach baru Pajol na Pećinama.

REFINERI

Tu su i redatelj Magnus Gertten, koproducent filma “My Uncle Loved the Colour Yellow” (2008) nagrađenog na Berlinaleu 2008, te producent dokumentarca “Armadillo” (2010) koji je dobio nagradu kritičara na Cannes Film Festivalu 2010., a zatim osvojio i prestižnog Emmyja.

U Rijeku dolazi i Ivo Trajkov, voditelj Odsjeka za montažu praške FAMU i makedonski kandidat za Oscara u nekoliko navrata, te Ivana Pauerová Milošević, redateljica koja je osmislila koncept radionice Ex Oriente Film, a koja je nekoliko godina nakon rata u devedesetima živjela i u Rijeci.

Sveukupno 13 međunarodnih tutora od 21. do 26. srpnja će raditi s redateljima i producentima 12 međunarodnih projekata odabranih za Ex Oriente Film radionicu (Češka, Estonija, Rusija, Mađarska, Latvija, Poljska, Rumunjska, Hrvatska) te s redateljima četiriju projekata (dva hrvatska, jedan ruski i jedan slovenski) odabranih nakon travanjske radionice platforme za razvoj i produkciju hibridnih AV projekata REFINERI.

PROGRAM Ex Oriente Film + REFINERI 2014.:

Utorak 22.7. u 21:30 sati; film u produkciji Amre Bakšić Čamo

“Epizoda u životu berača željeza” (2013)

Režija: Danis Tanović

Zemlje podrijetla: BiH, Francuska, Slovenija, Italija

Trajanje: 75 minuta

Sadržaj: “Epizoda u životu berača željeza” je na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2013. nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolji film a Nazif Mujić je dobio Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu. Opisuje istiniti događaj s kraja 2011. kada je jednoj ženi u središnjoj Bosni odbijena liječnička pomoć jer obitelj nije bila zdravstveno osigurana. Zanimljivost je da je snimljen za samo 17.000 eura te da u filmu pogođena romska obitelj glumi samu sebe.

O producentici: Amra Bakšić Čamo (koproducentica filma “Epizoda u životu berača željeza” i “Slovenka”, producentica “Cirkusa Columbija” Danisa Tanovića) jedna je od osnivača SCCA/pro.ba, produkcijske kuće za nezavisni film, video i tv produkciju iz Sarajeva. Producirala je i koproducirala brojne nagrađene kratke filmove i artističke videe, dokumentarce i tv programe te dugometražne filmove. Već 11 godina nalazi se na čelu CineLinka, regionalnog koprodukcijskog marketa za razvoj filmova Sarajevo Film Festivala. U sklopu Ex Oriente Film radionice na masterclassu će približiti rad na filmu “Epizoda u životu berača željeza”, 22. srpnja u 18 sati u HKD-u na Sušaku.

Srijeda 23.7. u 21:30 sati; izbor Jean Pierrea Rehma

“Mambo Cool” (2013., dokumentarni)

Režija: Chris Gude

Zemlje podrijetla: Kolumbija, SAD

Trajanje: 62 minute

Sadržaj: Diler bez prebijene pare i njegovi prijatelji dio su generacije koja se suočava s promašajima, bolešću i kulturnom truleži na zapuštenim uličicama kolumbijskog grada.

“Mille soleils” / “One thousand Suns” (2013., doku-fikcija)

Režija: Mati Diop

Zemlja podrijetla: Francuska

Trajanje: 45 minuta

Sadržaj: Redateljica je oslikala portret koji je 1973. režirao njen ujak Djibril Diop Mambéty. Radnja je smještena u Dakaru i na Aljasci, 40 godina nakon što se Niang proslavio na filmu.

O seklektoru programa: Jean Pierre Rehm je francuski filmski teoretičar, filmski kritičar i direktor FID Marseillesa, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Urednik je francuskog filmskog magazina Cahiers du Cinéma, autor filmskih osvrta, kataloga izložbi i monografija, te kustos mnogobrojnih izložbi suvremene umjetnosti. Jean Pierre Rehm će se riječkoj publici predstaviti s inspirativnim predavanjem naziva “What Could Be an Art Of the Real And Why This Art Should Be Needed” u utorak 22. srpnja, u 10 sati u HKD-u na Sušaku.

Četvrtak 24.7. u 18 sati; filmovi Audriusa Stonysa

“Ramin” (2011., dokumentarni)

Režija: Audrius Stonys

Zemlje podrijetla: Litva, Gruzija

Trajanje: 58 minuta

Sadržaj: “Ramin” je bio litvanski kandidat za Oscara na stranom jeziku no iako nije dospio na finalnu listu, nagrađen je na mnogim festivalima, pored ostalog i posebnim priznanjem žirija na ZagrebDoxu 2012. Ramin je gruzijski veteran hrvač. Možda i jedini na svijetu koji je pobijedio sedmoricu u samo 55 sekundi.

“Neregių žemė” / “Earth of the Blind” (1992., dokumentarni)

Režija: Audrius Stonys

Zemlje podrijetla: Litva

Trajanje: 24 minute

Sadržaj: “Earth of the Blind” je 1992. nagrađen Felixom za najbolji europski dokumentarni film. Temeljen je na tri ideje: priča je to o kravi koju vode na klanje, zatim o jednostavnim radostima kao što je penjanje uzbrdo i spuštanje u kolicima za nepokretne te o sljepoći.

“Uku Ukai” (2006)

Režija: Audrius Stonys

Zemlja podrijetla: Litva

Trajanje: 30 minuta

Sadržaj: Meditativna filmska poema o pokretu, starosti i ljudskom tijelu.

O autoru: Audrius Stonys je proslavljeni litvanski redatelj dokumentarnih filmova. Dobitnik je Europske filmske nagrade za dokumentarac “Neregių žemė” / “Earth of the Blind”, a član je Europske filmske akademije i Europske dokumentarne mreže. Nezavisni je redatelj i producent, autor mnogih nagađenih filmova. Masterclass će održati u petak 25. srpnja u 10 sati, u HKD-u na Sušaku.

Četvrtak 24.7 u 21:30 sati; Filmski svijet Šejle Kamerić

“Što ja znam” (2007)

Režija: Šejla Kamerić, Timur Makarević

Zemlja podrijetla: BiH

Trajanje: 16 minuta

Sadržaj: “Šta ja znam” je nastao u režiji Šejle Kamerić i Timura Makarevića. Radnja filma odvija se u jednoj kući oko koje su prepletene ljubavne priče. Jedna ljubav utječe na drugu. Priča je napisana kao sjećanje na tuđe ljubavi čiji svjedok autorica nije bila. Kuća u priči je stvarna.

“Sreća” / “Glück” (2013)

Režija: Šejla Kamerić

Zemlje podrijetla: BiH, Njemačka

Trajanje: 17 minuta

Sadržaj: “Sreća” je inspirirana zbirkom pripovjedaka Mirka Kovača “Nebeski zaručnici”. Kao mantre, ove riječi su instrument razmišljanja koji gledatelja vodi u drugačiju dimenziju, gdje potraga za srećom postaje jedini način preživljavanja. Film je na Zagreb Film Festivalu osvojio posebnu nagradu žirija.

“Apollo: Prvo ratno kino” (2013., dokumentarni)

Režija: Šejla Kamerić

Zemlje podrijetla: BiH

Trajanje: 15 minuta

Sadržaj: Dokumentarni film “Apollo: Prvo ratno kino” govori o ratnoj 1993. godini kada je Sarajevo bilo pod opsadom. Usprkos svemu mala grupa entuzijasta otvara prvo ratno kino koje za njih predstavlja razliku između preživljavanja i življenja.

“1395 dana bez crvene” (2011)

Režija: Šejla Kamerić, Anri Sala

Zemlje podrijetla: BiH, Ujedinjeno Kraljevstvo

Trajanje: 63 minute

Sadržaj: Film je zamišljen, razvijen i snimljen kao zajednički projekt Šejle Kamerić i Anrija Sale. Mlada žena prolazi praznim ulicama grada. Na svakom raskrižju zastaje i osluškuje. Da pričeka ili da potrči? Grad je Sarajevo, a put kojim se žena kreće postao je poznat kao Aleja snajpera. Bilo je to za vrijeme opsade grada koja je trajala od 1992. do 1996. Žena, koju glumi španjolska glumica Maribel Verdú ponovno proživljava traume iz vremena opsade; to je njezino individualno putovanje kroz kolektivnu memoriju grada.

O autorici: Šejla Kamerić je bosanskohercegovačka umjetnica koja se bavi videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga. Od 2003. je član Europskog parlamenta za kulturu. Njen kratki film “Šta ja znam” nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu Crossing Europe u Linzu 2007. godine te je sudjelovao u programu Venecijanskog filmskog festivala 2007. godine. Od 2007. je korisnica jednog od najvećih svjetskih programa za pomoć umjetnicima Residency grant kao i članica DAAD‐a (German Academic Exchange Service).

U sklopu Ex Oriente Film + REFINERI, u Galeriji Kortil od 7. do 23. srpnja bit će otvorena izložba Šejle Kamerić naslovljena “Summerisnotover” koja će predstaviti presjek njenih recentnijih ali i starijih radova, uglavnom fotografija, a koju radi u suradnji s umjetnikom imena Dante Buu. Šejla Kamerić održat će masterclass i šetnju kroz izložbu u Galeriji Kortil 23. srpnja u 17 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.