Početna Vijesti Najavljujemo 9. DOKUart

Najavljujemo 9. DOKUart

-

9. DOKUart – festival dokumentarnog filma u Bjelovaru održava se od 4. do 10. listopada 2014., u organizaciji Udruge za promicanje kulture DOKUart. Selektorica programa je Bjelovarčanka koja živi i radi u Nizozemskoj, Rada Šešić, dokumentaristica i ugledna suradnica mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma (IDFA Amsterdam, IFFR Rotterdam, Sarajevo FF, Mumbai, Krakow, ZagrebDox…) i profesorica na Fakultetu za teoriju i povijest filma u Amsterdamu.

U sedam dana festivala u glavnom je programu jedanaest dokumentaraca, od kojih su četiri hrvatske premijere. Uz dva kratka: “Ples sa stilom” /”In stijl dansen” / “Dancing with Style” (2012) Xandera de Boera te “Hitni pozivi” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls” (2013) Hannesa Vartiainena i Pekke Veikkolainena, na rasporedu su i dvije dugometražne premijere: “Sepideh” (2013) Berit Madsen i “Ples u Jaffi” / “Dancing in Jaffa” (2013) Hille Medalie.

Od ostalih filmova tu su naši domaći favoriti poput filma “Moj zanat” (2014) Mladena Matičevića, “Ljubavne odiseje” (2014) Tatjane Božić, “Autofocusa” (2013) Borisa Poljaka te vrlo dobre igrano-dokumentarne “Epizode u životu berača željeza” (2013) Danisa Tanovića. Bjelovarski gledatelji također će moći pogledati švedski dokumentarac “Izmješteni” / “Displaced Perssons” (2013) Åse Blanck i Johana Palmgrena, grčko-ciparski (manjinska koprodukcija HAVC-a) “Kismet” (2013., Nina Maria Paschalidou), odnosno hrvatski klasik “Specijalni vlakovi” (1972) Krste Papića.

Sastavni dio DOKUart festivala je i Mali DOKUart koji nagrađuje dokumentarne filmove osnovnoškolaca, DOKUradionica za osnovnoškolce s uglednim predavačima Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, a tu su i predavanja uglednih dokumentarista, projekcije za bjelovarske osnovce i srednjoškolce…

Nakon osam godina ustrajnog rada na očuvanju publike, 9. DOKUart se prvi put održava u novoizgrađenoj kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru, pa festivalska publika napokon može gledati filmove u idealnim uvjetima digitalne kino-dvorane.

Dokumentarni.net je jedan od medijskih sponzora DOKUarta, a sve informacije o festivalu možete pročitati na www.dokuart.hr, kao i opširnije sinopsise najavljenih filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.