PočetnaVijesti"Red Army" i "Cesarova pečenjara" prvi "službeni" dokumentarci 12. ZFF-a

“Red Army” i “Cesarova pečenjara” prvi “službeni” dokumentarci 12. ZFF-a

-

Više od stotinu filmova sa svih strana svijeta spremno je za 12. izdanje Zagreb Film Festivala koje se održava od 19. do 26. listopada u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Glavni natjecateljski program kao i dosad donosi debitantske igrane i dokumentarne filmove, a natjecateljski program Kockice i ove godine ponudit će pregled domaćeg kratkog metra. Treću godinu zaredom održava se i ZFF-ova edukativna i networking platforma za profesionalce pod nazivom Industrija.

DOKUMENTARCI NA 12. ZFF-U

Uz dosad jedini službeno objavljeni dokumentarac (uskoro očekujemo kompletni nefikcijski raspored) na 12. ZFF-u, onaj o o dominaciji sovjetske hokejske škole – “Red Army” (2014., Gabe Polsky) – natjecateljski program dokumentarnog filma uključuje i tragikomični njemačko-švicarski autobiografski dokumentarac “Cesarova pečenjara” / “Cesar’s Grill” (2013) u režiji Daríja Aguirrea.

Redatelj koji se opredijelio za umjetničku karijeru te godinama živi i radi u Njemačkoj, vraća se u rodni Ekvador kako bi pomogao ocu s njegovom starom pečenjarom koja je pred bankrotom. Da bi stvar bila gora, a paradoks veći, ponuda Cesarove pečenjare obiluje mesnim specijalitetima, a Dario već dvanaest godina ne jede meso. Naizgled nemoguća misija koja započinje sitnim prepirkama oko nabavke salate, transformira se u dirljiv film o obiteljskim odnosima, bijegu od vlastitih korijena i odrastanju.

OSTATAK PROGRAMA

Od ukupno osam popratnih programa 12. ZFF-a, pet je stalnih. Oni i ove godine uključuju izbor filmova iz najvećih europskih kinematografija (Velikih 5), zatim program finalista nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji (Dan LUX filma) te program filmova u suradnji s Queer Zagrebom, koji će ove godine biti posvećen britanskom queer-punk filmašu Dereku Jarmanu.

Stalan popratni program Bibijada ove godine donosi desetak filmova za djecu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, a novitet je program filmova za tinejdžere Bib PLUS. Također stalan program filmova po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca, Moj prvi film, dovodi prvijence rumunjskih novovalovaca Cristija Puiua, Radua Munteana, Florina Serbana, Cristiana Mungiua i Cristiana Nemescua.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.