Početna Vijesti "Red Army" i "Cesarova pečenjara" prvi "službeni" dokumentarci 12. ZFF-a

“Red Army” i “Cesarova pečenjara” prvi “službeni” dokumentarci 12. ZFF-a

-

Više od stotinu filmova sa svih strana svijeta spremno je za 12. izdanje Zagreb Film Festivala koje se održava od 19. do 26. listopada u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Glavni natjecateljski program kao i dosad donosi debitantske igrane i dokumentarne filmove, a natjecateljski program Kockice i ove godine ponudit će pregled domaćeg kratkog metra. Treću godinu zaredom održava se i ZFF-ova edukativna i networking platforma za profesionalce pod nazivom Industrija.

DOKUMENTARCI NA 12. ZFF-U

Uz dosad jedini službeno objavljeni dokumentarac (uskoro očekujemo kompletni nefikcijski raspored) na 12. ZFF-u, onaj o o dominaciji sovjetske hokejske škole – “Red Army” (2014., Gabe Polsky) – natjecateljski program dokumentarnog filma uključuje i tragikomični njemačko-švicarski autobiografski dokumentarac “Cesarova pečenjara” / “Cesar’s Grill” (2013) u režiji Daríja Aguirrea.

Redatelj koji se opredijelio za umjetničku karijeru te godinama živi i radi u Njemačkoj, vraća se u rodni Ekvador kako bi pomogao ocu s njegovom starom pečenjarom koja je pred bankrotom. Da bi stvar bila gora, a paradoks veći, ponuda Cesarove pečenjare obiluje mesnim specijalitetima, a Dario već dvanaest godina ne jede meso. Naizgled nemoguća misija koja započinje sitnim prepirkama oko nabavke salate, transformira se u dirljiv film o obiteljskim odnosima, bijegu od vlastitih korijena i odrastanju.

OSTATAK PROGRAMA

Od ukupno osam popratnih programa 12. ZFF-a, pet je stalnih. Oni i ove godine uključuju izbor filmova iz najvećih europskih kinematografija (Velikih 5), zatim program finalista nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji (Dan LUX filma) te program filmova u suradnji s Queer Zagrebom, koji će ove godine biti posvećen britanskom queer-punk filmašu Dereku Jarmanu.

Stalan popratni program Bibijada ove godine donosi desetak filmova za djecu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, a novitet je program filmova za tinejdžere Bib PLUS. Također stalan program filmova po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca, Moj prvi film, dovodi prvijence rumunjskih novovalovaca Cristija Puiua, Radua Munteana, Florina Serbana, Cristiana Mungiua i Cristiana Nemescua.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.