Više od stotinu filmova sa svih strana svijeta spremno je za 12. izdanje Zagreb Film Festivala koje se održava od 19. do 26. listopada u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Glavni natjecateljski program kao i dosad donosi debitantske igrane i dokumentarne filmove, a natjecateljski program Kockice i ove godine ponudit će pregled domaćeg kratkog metra. Treću godinu zaredom održava se i ZFF-ova edukativna i networking platforma za profesionalce pod nazivom Industrija.

DOKUMENTARCI NA 12. ZFF-U

Uz dosad jedini službeno objavljeni dokumentarac (uskoro očekujemo kompletni nefikcijski raspored) na 12. ZFF-u, onaj o o dominaciji sovjetske hokejske škole – “Red Army” (2014., Gabe Polsky) – natjecateljski program dokumentarnog filma uključuje i tragikomični njemačko-švicarski autobiografski dokumentarac “Cesarova pečenjara” / “Cesar’s Grill” (2013) u režiji Daríja Aguirrea.

Redatelj koji se opredijelio za umjetničku karijeru te godinama živi i radi u Njemačkoj, vraća se u rodni Ekvador kako bi pomogao ocu s njegovom starom pečenjarom koja je pred bankrotom. Da bi stvar bila gora, a paradoks veći, ponuda Cesarove pečenjare obiluje mesnim specijalitetima, a Dario već dvanaest godina ne jede meso. Naizgled nemoguća misija koja započinje sitnim prepirkama oko nabavke salate, transformira se u dirljiv film o obiteljskim odnosima, bijegu od vlastitih korijena i odrastanju.

OSTATAK PROGRAMA

Od ukupno osam popratnih programa 12. ZFF-a, pet je stalnih. Oni i ove godine uključuju izbor filmova iz najvećih europskih kinematografija (Velikih 5), zatim program finalista nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji (Dan LUX filma) te program filmova u suradnji s Queer Zagrebom, koji će ove godine biti posvećen britanskom queer-punk filmašu Dereku Jarmanu.

Stalan popratni program Bibijada ove godine donosi desetak filmova za djecu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, a novitet je program filmova za tinejdžere Bib PLUS. Također stalan program filmova po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca, Moj prvi film, dovodi prvijence rumunjskih novovalovaca Cristija Puiua, Radua Munteana, Florina Serbana, Cristiana Mungiua i Cristiana Nemescua.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here