PočetnaVijestiEDN ugasio DOX magazin

EDN ugasio DOX magazin

-

Dokumentaristički svijet ovih je dana uzdrmala vijest o završetku (papirnatog) izlaženja dokumentarnog DOX magazina, koji je u nakladi European Documentary Networka (EDN) za pasom nakupio preko stotinu brojeva.

Vijest je nedavno objavio direktor EDN-a Paul Pauwels, a kao jedan od glavnih razloga istaknuo je financijsku stranu priče, odnosno neisplativost samog magazina koji je na adrese EDN-ovih ali i običnih preplatnika dolazio četiri puta godišnje.

Kako se vjerojatno moglo i očekivati, takav potez ekspresno je našao na osudu struke, a ništa pozitivnijim reakcijama nije se mogao nadati ni od nekadašnje vrhuške ugledne organizacije koja godinama na razne načine pomaže dokumentaristima iz cijele Europe.

Tako bivši direktor EDN-a Tue Steen Müller na svojem blogu govori o “velikoj grešci”, a na sličnom tragu je i PeÅ Holmquist, redatelj, producent i bivši prvi povijesni predsjednik iste organizacije. Holmquist je, dapače, još ogorčeniji, optužujući Pauwelsa za “odluku koju je donio na vlastitu ruku, bez konzultacija s izvršnim odborom i podastiranja konkretnih financijskih podataka.”

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja oko samog magazina, čija će se buduća izdanja – iako još uvijek nema stopostotne potvrde – vjerojatno nastaviti objavljivati na internetu, također putem pretplate.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.