PočetnaVijestiEDN ugasio DOX magazin

EDN ugasio DOX magazin

|

Dokumentaristički svijet ovih je dana uzdrmala vijest o završetku (papirnatog) izlaženja dokumentarnog DOX magazina, koji je u nakladi European Documentary Networka (EDN) za pasom nakupio preko stotinu brojeva.

Vijest je nedavno objavio direktor EDN-a Paul Pauwels, a kao jedan od glavnih razloga istaknuo je financijsku stranu priče, odnosno neisplativost samog magazina koji je na adrese EDN-ovih ali i običnih preplatnika dolazio četiri puta godišnje.

Kako se vjerojatno moglo i očekivati, takav potez ekspresno je našao na osudu struke, a ništa pozitivnijim reakcijama nije se mogao nadati ni od nekadašnje vrhuške ugledne organizacije koja godinama na razne načine pomaže dokumentaristima iz cijele Europe.

Tako bivši direktor EDN-a Tue Steen Müller na svojem blogu govori o “velikoj grešci”, a na sličnom tragu je i PeÅ Holmquist, redatelj, producent i bivši prvi povijesni predsjednik iste organizacije. Holmquist je, dapače, još ogorčeniji, optužujući Pauwelsa za “odluku koju je donio na vlastitu ruku, bez konzultacija s izvršnim odborom i podastiranja konkretnih financijskih podataka.”

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja oko samog magazina, čija će se buduća izdanja – iako još uvijek nema stopostotne potvrde – vjerojatno nastaviti objavljivati na internetu, također putem pretplate.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.