Deseti, jubilarni Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs otvoren je sinoć u beogradskoj Velikoj dvorani Sava Centra, projekcijom filma “One More Time With Feeling” (Andrew Dominik, 2016.) o nastanku čuvenog albuma Nicka Cavea.

Mladen Vušurović, direktor Beldocsa, na cermoniji svečanog otvaranja izjavio je da vjeruje u budućnost festivala, publiku i moć dokumentarnog filma: “Kada se osvrnem na proteklih deset godina, samo će ih dvije riječi označiti: nevjerojatno težak rad i vizija koja nas je dovela dovdje”.

Prisutnima su se obratili i Julia Finney, ambasadoroca Australije; Frank Baumann, direktor Goethe institutaElena Boggio, predstavnica Media programa Kreativne Europe te Paul Pauwels, direktor Europske dokumentarne mreže.

Čast da otvori  festival pripala je švedskom redatelju Stigu Björkmanu, autoru dokumentarnog filma “Ingrid Bergman in Her Own Words” / “Jag är Ingrid” (2015), koji je uspeo rekonstruirati život čuvene filmske glumice, i to na osnovu snimaka iz privatne arhive. 

Tokom trajanja Beldocsa od 8. do 15. svibnja, srpska publika moći će pogledati filmove iz različitih selekcija poput Feel Good Movies ili Kreacija vs destrukcija, biografske i glazbene dokumentarce, kao i filmove iz domaćeg i međunarodnog natjecateljskog programa.

Prethodni članakLidija Špegar: “Mislila sam da smo evoluirali kao društvo”
Sljedeći članak6. Škola dokumentarnog filma: Sreća i “Lovačka sreća”

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime