PočetnaVijestiU Portorožu predstavljena inicijativa RE-ACT

U Portorožu predstavljena inicijativa RE-ACT

-

Naslovna fotografija: Jožko Rutar, Paolo Vidali i Sanja Ravlić / Foto: Andrej Firm

Predstavnici audiovizualnih  centara Slovenije, Hrvatske te Furlanije Julijske krajine predstavili su u Portorožu detalje o inicijativi RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), čiji je osnovni cilj da se dosadašnja izvrsna suradnja ovih triju fondova ustali na formalnoj razini.

Namjera je osigurati redovitost suradnje filmskih autora i profesionalaca koji žive na području na kojem se spajaju Jadran, Alpe i Panonska nizina, i to kroz stručno usavršavanje i sufinanciranje zajedničke proizvodnje dugometražnih filmova svih vrsta.

Mehanizme funkcioniranja i smjernice ove inicijative predstavili su u subotu u Portorožu, za vrijeme 17. Festivala slovenskog filma, ravnatelj Slovenskog filmskog centra Jožko Rutar, ravnatelj Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine Paolo Vidali te Sanja Ravlić, umjetnička savjetnica za manjinske koprodukcije i predstavnica Hrvatske u Eurimagesu.

U prvoj fazi rada RE-ACT planira suradnju s međunarodnom razvojnom filmskom platformom TorinoFilmLab (TFL) u dva oblika: kroz redovite međunarodne edukativne programe TFL-a te kroz transregionalnu radionicu u okviru programa FrameWork TFL-a, u kojoj će svake godine sudjelovati maksimalno devet producentsko-redateljskih timova, i to najmanje po dvoje iz Hrvatske, Slovenije i Furlanije Julijske krajine.

Izabrani kandidati će sudjelovati u plenarnim sesijama Frameworka, razvijati projekt na individualnim sastancima s mentorima i stručnjacima TFL-a te predstaviti svoje projekte mogućim koprodukcijskim partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Furlanije Julijske krajine.

U ovaj će se program moći prijaviti projekti koji imaju potporu najmanje jednog od tri fonda RE-ACT-a ili projekti s najmanje dva producenta iz partnerskih zemalja. Prvi će javni pozivi biti raspisani krajem veljače, s rokom prijave do travnja 2015. godine.

Razvoj koprodukcijskih projekata zaživjet će u jesen 2015. godine, a namijenjen je dugometražnim igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim filmovima. Odabirat će se projekti koji tematski povezuju teritorij triju područja ili imaju tri koproducenta, od kojih su najmanje dva iz partnerskih zemalja i imaju potporu barem jednog od fondova RE-ACT-a.

Prvi poziv za prijavu projekata bit će raspisan u rujnu 2015. godine, a odluku o odabranim projektima donijet će Programsko vijeće (koje će imenovati fondovi u RE-ACT-u) u prosincu 2015. godine. Maksimalno šest projekata godišnje će biti financirano u minimalnom iznosu od 10 tisuća eura po projektu. Glavni je cilj potaknuti koprodukcije djela koji se bave angažiranim temama iz regije te im pomoći da nađu put prema novim publikama i tržištima.

Na stvarne mogućnosti ovakve suradnje ukazuju tri naslova predstavljena u Portorožu: slovensko-hrvatski film “Inferno” (2014) koji je nedavno imao premijeru u Sloveniji te dvije koprodukcije koje su postigle uspjeh na svjetskim festivalima, talijansko-hrvatski film “TIR” (2013.; Zlatni Marko Aurelije za najbolji film i najbolju montažu na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu 2013.) te talijansko-slovenski “Zoran, moj nećak idiot” (2013.; Međunarodni filmski festival u Veneciji 2013., FEDORA nagrada i International Critics Week nagrada).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.