PočetnaVijestiU Portorožu predstavljena inicijativa RE-ACT

U Portorožu predstavljena inicijativa RE-ACT

|

Naslovna fotografija: Jožko Rutar, Paolo Vidali i Sanja Ravlić / Foto: Andrej Firm

Predstavnici audiovizualnih  centara Slovenije, Hrvatske te Furlanije Julijske krajine predstavili su u Portorožu detalje o inicijativi RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), čiji je osnovni cilj da se dosadašnja izvrsna suradnja ovih triju fondova ustali na formalnoj razini.

Namjera je osigurati redovitost suradnje filmskih autora i profesionalaca koji žive na području na kojem se spajaju Jadran, Alpe i Panonska nizina, i to kroz stručno usavršavanje i sufinanciranje zajedničke proizvodnje dugometražnih filmova svih vrsta.

Mehanizme funkcioniranja i smjernice ove inicijative predstavili su u subotu u Portorožu, za vrijeme 17. Festivala slovenskog filma, ravnatelj Slovenskog filmskog centra Jožko Rutar, ravnatelj Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine Paolo Vidali te Sanja Ravlić, umjetnička savjetnica za manjinske koprodukcije i predstavnica Hrvatske u Eurimagesu.

U prvoj fazi rada RE-ACT planira suradnju s međunarodnom razvojnom filmskom platformom TorinoFilmLab (TFL) u dva oblika: kroz redovite međunarodne edukativne programe TFL-a te kroz transregionalnu radionicu u okviru programa FrameWork TFL-a, u kojoj će svake godine sudjelovati maksimalno devet producentsko-redateljskih timova, i to najmanje po dvoje iz Hrvatske, Slovenije i Furlanije Julijske krajine.

Izabrani kandidati će sudjelovati u plenarnim sesijama Frameworka, razvijati projekt na individualnim sastancima s mentorima i stručnjacima TFL-a te predstaviti svoje projekte mogućim koprodukcijskim partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Furlanije Julijske krajine.

U ovaj će se program moći prijaviti projekti koji imaju potporu najmanje jednog od tri fonda RE-ACT-a ili projekti s najmanje dva producenta iz partnerskih zemalja. Prvi će javni pozivi biti raspisani krajem veljače, s rokom prijave do travnja 2015. godine.

Razvoj koprodukcijskih projekata zaživjet će u jesen 2015. godine, a namijenjen je dugometražnim igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim filmovima. Odabirat će se projekti koji tematski povezuju teritorij triju područja ili imaju tri koproducenta, od kojih su najmanje dva iz partnerskih zemalja i imaju potporu barem jednog od fondova RE-ACT-a.

Prvi poziv za prijavu projekata bit će raspisan u rujnu 2015. godine, a odluku o odabranim projektima donijet će Programsko vijeće (koje će imenovati fondovi u RE-ACT-u) u prosincu 2015. godine. Maksimalno šest projekata godišnje će biti financirano u minimalnom iznosu od 10 tisuća eura po projektu. Glavni je cilj potaknuti koprodukcije djela koji se bave angažiranim temama iz regije te im pomoći da nađu put prema novim publikama i tržištima.

Na stvarne mogućnosti ovakve suradnje ukazuju tri naslova predstavljena u Portorožu: slovensko-hrvatski film “Inferno” (2014) koji je nedavno imao premijeru u Sloveniji te dvije koprodukcije koje su postigle uspjeh na svjetskim festivalima, talijansko-hrvatski film “TIR” (2013.; Zlatni Marko Aurelije za najbolji film i najbolju montažu na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu 2013.) te talijansko-slovenski “Zoran, moj nećak idiot” (2013.; Međunarodni filmski festival u Veneciji 2013., FEDORA nagrada i International Critics Week nagrada).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.