Foto: Kadar iz teasera dokumentarnog filma "Fiume o morte!"

Jučer je u sklopu 29. Filmskog festivala u Trstu (19. – 28.1.) obznanjena lista projekata kojima je odobrena financijska potpora trećega po redu RE-ACT-ovog (Regional Audiovisual Cooperation and Training) natječaja za razvoj koprodukcijskih filmskih projekata. Radi se o inicijativi kojoj je cilj filmašima i producentima iz partnerskih zemalja omogućiti suradnju i razvoj projekata te poticati bliže profesionalne veze između Hrvatske, pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenije. Natječaju su pristupila 22 projekta, a filmske stručnjakinje Katerina Kaklamani i Martička Božilova odabrale su konačnu šesteročlanu listu.

Odluka je priopćena tijekom kratke svečanosti u okviru godišnjeg koprodukcijskog foruma When East Meets West, dok je od šest s osam tisuća eura pogurnutih projekata jedan dokumentarno-hrvatski. Radi se o filmu “Fiume o morte!” Igora Bezinovića, trenutno tek u fazi istraživanja, koji bi se trebao pozabaviti povijesnom epizodom (1919. – 1920.) zauzimanja Rijeke od strane talijanskog pjesnika, dramaturga i političara Gabrielea D’Annunzija.

Film nastaje pod produkcijskim plaštom našeg Restarta (producent Tibor Keser) uz koprodukcijsko asistiranje slovenskih Nosoroga te francuskog La Bêtea.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here