Početna Vijesti KIN-KONG ujedinio nezavisne kinoprikazivače u udrugu

KIN-KONG ujedinio nezavisne kinoprikazivače u udrugu

-

Foto: Marijo Župan i Jelena Dragutinović

U sklopu prvog kinokongresa nezavisnih kinoprikazivača KIN-KONG, koji se od 27. do 29. kolovoza 2014. održao u Zadru, 35 predstavnika nezavisnih kinoprikazivača odlučilo je osnovati udrugu. Program KIN-KONGA i osnivanje udruge nastavak su uspješnog projekta digitalizacije nezavisnih kina realiziranog u okviru Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014. godine.

Osnivanjem udruge nezavisni kinoprikazivači se umrežuju kako bi zajednički zastupali svoje interese, uspješnije izmjenjivali i kreirali filmske programe, promovirali svoju djelatnost i stvarali nove dodatne vrijednosti u kinoprikazivačkom sektoru. Umrežavanjem će nezavisni kinoprikazivači ojačati konkurentnost na tržištu, učinkovitije koristiti lokalne, regionalne, nacionalne izvore financiranja, sredstva iz EU fondova i drugih dostupnih izvora financiranja, surađivati s drugim udrugama i institucijama koje se bave filmom te razvijati ljudske potencijale.

Radi izrade statuta i ostalih odluka potrebnih za osnivanje i registraciju udruge nezavisnih kinoprikazivača, osnovana je i radna grupa koja će do 15. rujna  u suradnji sa svim kinoprikazivačima definirati zajedničke ciljeve udruge, tijela udruge, modele financiranja i uvjete za članstvo u mreži, a 7. listopada će u Zagrebu biti održan sastanak osnivačke skupštine.

Radnu grupu čine Marijana Bošnjak (Kino Urania, Osijek), Tanja Miličić (Kino Valli, Pula), Selma Mehadžić (Kino Europa, Zagreb), Daniel Pavlić (Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Sisak) i Josip Nakić Alfirević (POU Koprivnice, Kino Velebit). Stručni savjetnici radne grupe su Barbara Zupičić (Art-kino Croatia, Rijeka) i Tina Hajon (voditeljica odjela za kinoprikazivaštvo, HAVC).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split