PočetnaVijestiKIN-KONG ujedinio nezavisne kinoprikazivače u udrugu

KIN-KONG ujedinio nezavisne kinoprikazivače u udrugu

|

Foto: Marijo Župan i Jelena Dragutinović

U sklopu prvog kinokongresa nezavisnih kinoprikazivača KIN-KONG, koji se od 27. do 29. kolovoza 2014. održao u Zadru, 35 predstavnika nezavisnih kinoprikazivača odlučilo je osnovati udrugu. Program KIN-KONGA i osnivanje udruge nastavak su uspješnog projekta digitalizacije nezavisnih kina realiziranog u okviru Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014. godine.

Osnivanjem udruge nezavisni kinoprikazivači se umrežuju kako bi zajednički zastupali svoje interese, uspješnije izmjenjivali i kreirali filmske programe, promovirali svoju djelatnost i stvarali nove dodatne vrijednosti u kinoprikazivačkom sektoru. Umrežavanjem će nezavisni kinoprikazivači ojačati konkurentnost na tržištu, učinkovitije koristiti lokalne, regionalne, nacionalne izvore financiranja, sredstva iz EU fondova i drugih dostupnih izvora financiranja, surađivati s drugim udrugama i institucijama koje se bave filmom te razvijati ljudske potencijale.

Radi izrade statuta i ostalih odluka potrebnih za osnivanje i registraciju udruge nezavisnih kinoprikazivača, osnovana je i radna grupa koja će do 15. rujna  u suradnji sa svim kinoprikazivačima definirati zajedničke ciljeve udruge, tijela udruge, modele financiranja i uvjete za članstvo u mreži, a 7. listopada će u Zagrebu biti održan sastanak osnivačke skupštine.

Radnu grupu čine Marijana Bošnjak (Kino Urania, Osijek), Tanja Miličić (Kino Valli, Pula), Selma Mehadžić (Kino Europa, Zagreb), Daniel Pavlić (Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Sisak) i Josip Nakić Alfirević (POU Koprivnice, Kino Velebit). Stručni savjetnici radne grupe su Barbara Zupičić (Art-kino Croatia, Rijeka) i Tina Hajon (voditeljica odjela za kinoprikazivaštvo, HAVC).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".