PočetnaVijesti"Overdose - utrka za snom" najbolji dokumentarni film 8. VFF-a

“Overdose – utrka za snom” najbolji dokumentarni film 8. VFF-a

|

Na netom završenom, osmom izdanju Vukovar Film Festivala, dodijeljene su nagrade najistaknutijim filmskim naslovima, a među njima, naravno, i najupečatljivijem dokumentarnim.

Članovi žirija u sastavu Milena Zupančič, slovenska filmska, kazališna i televizijska glumica; Daniel Rafaelić, povjesničar i filmski kritičar te Branka Sömen, filmska kritičarka i predsjednica žirija, ukupno su odgledali 16 igranih, odnosno 14 dokumentarnih filmova.

Tako je glavnu nefikcijsku nagradu, Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film 8. VFF-a, osvojio mađarski redatelj Gabor Ferenzi za film “Overdose – utrka za snom” / “Overdose – Run for Dream” (2013). Priča je to o možda i najbržem konju na svijetu kojeg je njegov vlasnik platio tek 20 tisuća kuna, da bi danas zbog svojih nestvarnih rezultata vrijedio i dvjesto puta više.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.