PočetnaVijestiI hrvatski film među laureatima 15. Mediteran Film Festivala

I hrvatski film među laureatima 15. Mediteran Film Festivala

-

Sinoć je kraju priveden i 15. Mediteran Film Festival, festival dokumentarnog filma koji se već tradicionalno održava u Širokom Brijegu. Grand prix festivala otišao je na adresu talijanskog redateljskog para Silvia LuziLuca Bellino koji su s filmom o očajničkom otporu radnika jedne talijanske tvornice – “O umijeću ratovanja” / “On the Art of War” (2012) – najviše impresionirali žiri u sastavu Antonia Dubravka Carnerud, Manuel Jimenez Nunez i Pjer Žalica.

Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film 15. MFF-a osvojio je Španjolac Roser Corella, i to s ostvarenjem po imenu “Zatočenici Kanuna” / “Prisoners of Kanun” (2013) koji govori o albanskom ruralnom kodeksu Kanun, krvnoj osveti zbog koje mnoge tamošnje obitelji u strahu žive zaključane u svojim domovima.

Posebna nagrada publike uručena je izraelskom filmu o pronalaženju obiteljskih korijena, “Kalusz koji sam mislio da poznajem” / “The Kalusz I Thought I Knew” (2013., Bernard Dichek), dok su Specijalna priznanja odaslana na jednu dugometražnu te dvije kratkometražne adrese.

Još je jedan izraelski film okusio slavodobitni nektar u Širokom Brijegu, a u slučaju Specijalnog dugometražnog priznanja 15. MFF-a radilo se o filmu “Prije revolucije” / “Before the Revolution” redatelja Dana Shadura, čiji se dokumentarac vrti oko posebnog odnosa iranskih Židova s diktatorskom vladavinom Šaha u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Kratkometražni dio specijalnih priznanja zaokružili su naš obiteljski “Tamo gdje živi nada” (2013) Darija Bukovskog te egipatski “Om Amira” (2013., Naji Ismail), priča o teškim izborima jedne majke koja prodajom sendviča u Kairu izdržava cijelu obitelj. O nagradama u kratkometražnoj konkurenciji odlučivao je žiri u sastavu Jurinko Rajič, Tyler Gunderson i Mario Vukadin.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.