Sinoć je kraju priveden i 15. Mediteran Film Festival, festival dokumentarnog filma koji se već tradicionalno održava u Širokom Brijegu. Grand prix festivala otišao je na adresu talijanskog redateljskog para Silvia LuziLuca Bellino koji su s filmom o očajničkom otporu radnika jedne talijanske tvornice – “O umijeću ratovanja” / “On the Art of War” (2012) – najviše impresionirali žiri u sastavu Antonia Dubravka Carnerud, Manuel Jimenez Nunez i Pjer Žalica.

Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film 15. MFF-a osvojio je Španjolac Roser Corella, i to s ostvarenjem po imenu “Zatočenici Kanuna” / “Prisoners of Kanun” (2013) koji govori o albanskom ruralnom kodeksu Kanun, krvnoj osveti zbog koje mnoge tamošnje obitelji u strahu žive zaključane u svojim domovima.

Posebna nagrada publike uručena je izraelskom filmu o pronalaženju obiteljskih korijena, “Kalusz koji sam mislio da poznajem” / “The Kalusz I Thought I Knew” (2013., Bernard Dichek), dok su Specijalna priznanja odaslana na jednu dugometražnu te dvije kratkometražne adrese.

Još je jedan izraelski film okusio slavodobitni nektar u Širokom Brijegu, a u slučaju Specijalnog dugometražnog priznanja 15. MFF-a radilo se o filmu “Prije revolucije” / “Before the Revolution” redatelja Dana Shadura, čiji se dokumentarac vrti oko posebnog odnosa iranskih Židova s diktatorskom vladavinom Šaha u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Kratkometražni dio specijalnih priznanja zaokružili su naš obiteljski “Tamo gdje živi nada” (2013) Darija Bukovskog te egipatski “Om Amira” (2013., Naji Ismail), priča o teškim izborima jedne majke koja prodajom sendviča u Kairu izdržava cijelu obitelj. O nagradama u kratkometražnoj konkurenciji odlučivao je žiri u sastavu Jurinko Rajič, Tyler Gunderson i Mario Vukadin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here