Početna Vijesti I hrvatski film među laureatima 15. Mediteran Film Festivala

I hrvatski film među laureatima 15. Mediteran Film Festivala

-

Sinoć je kraju priveden i 15. Mediteran Film Festival, festival dokumentarnog filma koji se već tradicionalno održava u Širokom Brijegu. Grand prix festivala otišao je na adresu talijanskog redateljskog para Silvia LuziLuca Bellino koji su s filmom o očajničkom otporu radnika jedne talijanske tvornice – “O umijeću ratovanja” / “On the Art of War” (2012) – najviše impresionirali žiri u sastavu Antonia Dubravka Carnerud, Manuel Jimenez Nunez i Pjer Žalica.

Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film 15. MFF-a osvojio je Španjolac Roser Corella, i to s ostvarenjem po imenu “Zatočenici Kanuna” / “Prisoners of Kanun” (2013) koji govori o albanskom ruralnom kodeksu Kanun, krvnoj osveti zbog koje mnoge tamošnje obitelji u strahu žive zaključane u svojim domovima.

Posebna nagrada publike uručena je izraelskom filmu o pronalaženju obiteljskih korijena, “Kalusz koji sam mislio da poznajem” / “The Kalusz I Thought I Knew” (2013., Bernard Dichek), dok su Specijalna priznanja odaslana na jednu dugometražnu te dvije kratkometražne adrese.

Još je jedan izraelski film okusio slavodobitni nektar u Širokom Brijegu, a u slučaju Specijalnog dugometražnog priznanja 15. MFF-a radilo se o filmu “Prije revolucije” / “Before the Revolution” redatelja Dana Shadura, čiji se dokumentarac vrti oko posebnog odnosa iranskih Židova s diktatorskom vladavinom Šaha u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Kratkometražni dio specijalnih priznanja zaokružili su naš obiteljski “Tamo gdje živi nada” (2013) Darija Bukovskog te egipatski “Om Amira” (2013., Naji Ismail), priča o teškim izborima jedne majke koja prodajom sendviča u Kairu izdržava cijelu obitelj. O nagradama u kratkometražnoj konkurenciji odlučivao je žiri u sastavu Jurinko Rajič, Tyler Gunderson i Mario Vukadin.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.