PočetnaVijestiI hrvatski film među laureatima 15. Mediteran Film Festivala

I hrvatski film među laureatima 15. Mediteran Film Festivala

-

Sinoć je kraju priveden i 15. Mediteran Film Festival, festival dokumentarnog filma koji se već tradicionalno održava u Širokom Brijegu. Grand prix festivala otišao je na adresu talijanskog redateljskog para Silvia LuziLuca Bellino koji su s filmom o očajničkom otporu radnika jedne talijanske tvornice – “O umijeću ratovanja” / “On the Art of War” (2012) – najviše impresionirali žiri u sastavu Antonia Dubravka Carnerud, Manuel Jimenez Nunez i Pjer Žalica.

Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film 15. MFF-a osvojio je Španjolac Roser Corella, i to s ostvarenjem po imenu “Zatočenici Kanuna” / “Prisoners of Kanun” (2013) koji govori o albanskom ruralnom kodeksu Kanun, krvnoj osveti zbog koje mnoge tamošnje obitelji u strahu žive zaključane u svojim domovima.

Posebna nagrada publike uručena je izraelskom filmu o pronalaženju obiteljskih korijena, “Kalusz koji sam mislio da poznajem” / “The Kalusz I Thought I Knew” (2013., Bernard Dichek), dok su Specijalna priznanja odaslana na jednu dugometražnu te dvije kratkometražne adrese.

Još je jedan izraelski film okusio slavodobitni nektar u Širokom Brijegu, a u slučaju Specijalnog dugometražnog priznanja 15. MFF-a radilo se o filmu “Prije revolucije” / “Before the Revolution” redatelja Dana Shadura, čiji se dokumentarac vrti oko posebnog odnosa iranskih Židova s diktatorskom vladavinom Šaha u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Kratkometražni dio specijalnih priznanja zaokružili su naš obiteljski “Tamo gdje živi nada” (2013) Darija Bukovskog te egipatski “Om Amira” (2013., Naji Ismail), priča o teškim izborima jedne majke koja prodajom sendviča u Kairu izdržava cijelu obitelj. O nagradama u kratkometražnoj konkurenciji odlučivao je žiri u sastavu Jurinko Rajič, Tyler Gunderson i Mario Vukadin.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.