Glazbeni izričaj Mostar Sevdah Reuniona, glazbenog kolektiva iz Mostara, često nazivaju balkanskim bluesom, koji u svojim notama njeguje miks sevdalinki i sevdaha, odnosno izvorne bosanskohercegovačke narodne glazbe.

Trenutni sastav čine Mišo Petrović (gitara), Sandi Duraković (gitara), Nermin Alukić (vokal), Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (klavir) i Senad Trnovac (bubnjevi).

Pokretač Mostar Sevdah Reuniona, ujedno i njegov producent i menadžer, Dragi Šestić, spominje se i na odjavnoj špici (produkcija, scenarij, zvuk) dokumentarnog filma “Tales From a Forgotten City” (2013) redatelja Amira Grabusa, koji je poslužio kao korektni nefikcijski prolog njihovog najnovijeg studijskog albuma istovjetnog naslova.

Grabusu je ovo, prema dostupnim informacijama, debitantski dokumentarni film, a u prošlosti je vlastitu energiju uglavnom koristio za snimanje glazbenih spotova, nerijetko upravo za Mostar Sevdah Reunion.

Nostalgija – barem ona verbalna – u Grabusovom je “Tales From Forgotten City” prisutna od otvarajuće klape, no njenu bolnu i tugujuću esenciju autor nije uspio prenijeti na gledatelja u zakopčanih i sterilnih tridesetak minuta ovog dokumentarnog iskustva.

“Sevdah je najljepša droga. Kad je jednom probaš, vraćaš se po još”, sjetno zaključuje jedan od sugovornika Grabusovog dokumentarca, koji i posljednjim albumom, ali i dosadašnjim djelovanjem u MSR-u, barem u pjesmama pokušava vratiti duh starog Mostara kakav se zadržava tek u sjećanjima njegovih starijih sugrađana.

“Mostar je danas kao žena s prekrasnim tijelom, ali bez duše”, uzvraća drugi kolega dok se na platnu miješaju vizure starog BiH grada i studijske pripreme Mostar Sevdah Reuniona. Ubrzo doznajemo i najveći problem izvođenja sevdaha, koji se tiče reproduciranja istovjetne emocije originalnog izvođača. Svaki glazbenik ima svoj unikatni stil kojeg nije nimalo lako ponoviti, kažu ovi vrsni glazbenici.

Nostalgija – barem ona verbalna – u Grabusovom je “Tales From Forgotten City” prisutna od otvarajuće klape, no njenu bolnu i tugujuću esenciju autor nije uspio prenijeti na gledatelja u zakopčanih i sterilnih tridesetak minuta ovog dokumentarnog iskustva.

“Tales From Forgotten City” se gleda poput neslužbenog dodatka glavnom DVD-u, prije nego samostojeće dokumentarno djelo o jednom od najvažnijih balkanskih glazbenih kolektiva. Namijenjeno okorjelim fanovima bez kritički isukanih prstiju, dok ostataku društva najprije preporučamo preslušavanje diskografije vrhunskih mostarskih glazbenika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here