PočetnaVijestiOvogodišnja TIFF Doc konferencija u znaku Michaela Moorea

Ovogodišnja TIFF Doc konferencija u znaku Michaela Moorea

-

Tradicionalna dokumentaristička konferencija (Doc Conference), koja svake godine početkom rujna okuplja nefikcijske profesionalce na Toronto International Film Festivalu, trebala bi proći u znaku Michaela Moorea i obljetnice njegovog premijernog dokumentarnog filma “Roger & Me” iz 1989. godine.

U razgovoru s festivalskim selektorom Thomom Powersom, Moore će se prisjetiti učinka kojeg je film o umirućoj industriji jednog grada ostavio na njegovu karijeru, ali i cjelokupni dokumentarizam.

“Za mene je ovo gorko-slatka obljetnica. S jedne strane, film je utjecao na milijune ljudi koji su ga pogledali, kao i na danas cvatući dokumentaristički pokret. No, činjenica da je ‘Roger & Me” još uvijek aktualan kao i prije 25 godina, meni djeluje kao parodija. Zapravo, i više od toga. U 1989. u Flintu je još postojalo 50 tisuća General Motorsovih radnih mjesta. Danas ih je ostalo tek četiri tisuće”, izjavio je Moore u prigodnoj izjavi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.