Početna Vijesti Ovogodišnja TIFF Doc konferencija u znaku Michaela Moorea

Ovogodišnja TIFF Doc konferencija u znaku Michaela Moorea

-

Tradicionalna dokumentaristička konferencija (Doc Conference), koja svake godine početkom rujna okuplja nefikcijske profesionalce na Toronto International Film Festivalu, trebala bi proći u znaku Michaela Moorea i obljetnice njegovog premijernog dokumentarnog filma “Roger & Me” iz 1989. godine.

U razgovoru s festivalskim selektorom Thomom Powersom, Moore će se prisjetiti učinka kojeg je film o umirućoj industriji jednog grada ostavio na njegovu karijeru, ali i cjelokupni dokumentarizam.

“Za mene je ovo gorko-slatka obljetnica. S jedne strane, film je utjecao na milijune ljudi koji su ga pogledali, kao i na danas cvatući dokumentaristički pokret. No, činjenica da je ‘Roger & Me” još uvijek aktualan kao i prije 25 godina, meni djeluje kao parodija. Zapravo, i više od toga. U 1989. u Flintu je još postojalo 50 tisuća General Motorsovih radnih mjesta. Danas ih je ostalo tek četiri tisuće”, izjavio je Moore u prigodnoj izjavi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).