Početna Vijesti Audiovizualna zajednica u Puli o autorskim pravima

Audiovizualna zajednica u Puli o autorskim pravima

-

Foto: Pulski filmski festival

U nedjelju 20. srpnja u 17 sati u sklopu industrijskog programa Pula PRO 61. Pulskog filmskog festivala održava se okrugli stol o stanju audiovizualnih autorskih prava u Republici Hrvatskoj. Stol organizira Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), pod pokroviteljstvom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV), a kao nastavak dosadašnje javne i strukovne rasprave o pitanjima filmskih autorskih i srodnih prava, odnosu audiovizualne zajednice i javne televizije te pravnoj regulaciji filmske i televizijske baštine.

Posljednji susret na kojem se raspravljalo o ovim pitanjima dogodio se prije mjesec dana u Hrvatskom saboru kada je u organizaciji Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, a uz prisustvo i sudjelovanje resorne ministrice Andreje Zlatar Violić, održana zajednička tematska sjednica o odnosima domaće audiovizualne industrije i Hrvatske radiotelevizije. Tom su prilikom pred brojnim sudionicima prezentirani podaci o značajnim rezultatima koje je hrvatska kinematografija ostvarila tijekom 2013. godine.

Međutim, trenutno zadovoljstvo rezultatima još snažnije ukazuje na neophodnost  rješavanja problema između audiovizualne zajednice i HRT-a. Prije svega radi se o pitanjima autorskih prava, filmskih koprodukcija, učinkovitijem korištenju javnog novca – osobito sredstava iz europskih fondova za koja Hrvatska radiotelevizija u 2013. godini nije niti aplicirala. Sjednica je pokazala opravdanost zahtjeva predstavnika HAVC-a i DHFR-a.

Predstavnici Hrvatske radiotelevizije, prije svega ravnatelj Goran Radman te Marija Nemčić, ravnateljica produkcije HRT-a, najavili su da će do 1. srpnja biti doneseni prvi okvirni sporazumi s HAVC-om i DHRF-om kao i promemorija o rješenju pitanja autorskih prava.

Okrugli stol u Puli otvorit će predsjednik DHFR-a Antonio Nuić, a govorit će i predsjednica DZIV-a Liljana Kuterovac, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, hrvatska predstavnica u Eurimagesu i članica Programskog vijeća HRT-a Sanja Ravlić, odvjetnik Zoran Bauer, voditeljica Hrvatskog filmskog arhiva (Kinoteke) Carmen Lhotka i Tajana Tomić, voditeljica samostalne službe za autorsko pravo i zajedničke pravne poslove pri DZIV-u.

U raspravi će sudjelovati i drugi stručnjaci iz područja audiovizualnih djelatnosti, kulture i prava: predsjednica Programskog vijeća HRT-a Nina Obuljen-Koržinek,  voditeljica Odjela za autorsko i srodna prava Hrvatske autorske agencije Đurđica Paić, odvjetnici Bojan Čobanić i Neven Vučković, voditeljica Ureda MEDIA pri Desku Kreativne Europe Martina Petrović, članice Upravnog odbora DHFR-a Vlatka Vorkapić i Snježana Tribuson, voditeljica Odjela za pravne poslove HAVC-a Anita Duvnjak, filmolog i član Programskog vijeća HRT-a Bruno Kragić, filmski redatelji Branko Ivanda i Lordan Zafranović te Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture.

Ovaj događaj zamišljen je kao kombinacija kratkih izlaganja i rasprava o nekoliko najvažnijih aspekata autorskog prava koja uključuju neriješena pitanja audiovizualne baštine u Hrvatskoj, kao što su pitanja vlasništva, čuvanja, upravljanja i korištenja filmske i TV baštine; pitanja autorskih prava za audiovizualna djela čiji je producent javna televizija; prava autora na primjerenu naknadu za korištenje AV djela (tzv. primarna i sekundarna prava, odnosno, individualno i kolektivno ostvarivanje autorskog prava); pitanja sadržaja autorskih ugovora uz primjere kršenja autorskih prava; pitanja tzv. djela siročadi (orphan works) te pitanja ukupne regulacije audiovizualnog stvaralaštva u hrvatskom zakonodavstvu.

Po pojedinim temama izložit će se primjeri iz Hrvatske te komparativni primjeri europske prakse u ovom području. Cilj je stola donijeti zaključke koji će dati smjernice za izradu autorskih ugovora, kao i smjernice za daljnje djelovanje Društva hrvatskih filmskih redatelja i drugih institucija s ciljem provedbe usvojenih zaključaka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.