PočetnaVijestiAudiovizualna zajednica u Puli o autorskim pravima

Audiovizualna zajednica u Puli o autorskim pravima

|

Foto: Pulski filmski festival

U nedjelju 20. srpnja u 17 sati u sklopu industrijskog programa Pula PRO 61. Pulskog filmskog festivala održava se okrugli stol o stanju audiovizualnih autorskih prava u Republici Hrvatskoj. Stol organizira Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), pod pokroviteljstvom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV), a kao nastavak dosadašnje javne i strukovne rasprave o pitanjima filmskih autorskih i srodnih prava, odnosu audiovizualne zajednice i javne televizije te pravnoj regulaciji filmske i televizijske baštine.

Posljednji susret na kojem se raspravljalo o ovim pitanjima dogodio se prije mjesec dana u Hrvatskom saboru kada je u organizaciji Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, a uz prisustvo i sudjelovanje resorne ministrice Andreje Zlatar Violić, održana zajednička tematska sjednica o odnosima domaće audiovizualne industrije i Hrvatske radiotelevizije. Tom su prilikom pred brojnim sudionicima prezentirani podaci o značajnim rezultatima koje je hrvatska kinematografija ostvarila tijekom 2013. godine.

Međutim, trenutno zadovoljstvo rezultatima još snažnije ukazuje na neophodnost  rješavanja problema između audiovizualne zajednice i HRT-a. Prije svega radi se o pitanjima autorskih prava, filmskih koprodukcija, učinkovitijem korištenju javnog novca – osobito sredstava iz europskih fondova za koja Hrvatska radiotelevizija u 2013. godini nije niti aplicirala. Sjednica je pokazala opravdanost zahtjeva predstavnika HAVC-a i DHFR-a.

Predstavnici Hrvatske radiotelevizije, prije svega ravnatelj Goran Radman te Marija Nemčić, ravnateljica produkcije HRT-a, najavili su da će do 1. srpnja biti doneseni prvi okvirni sporazumi s HAVC-om i DHRF-om kao i promemorija o rješenju pitanja autorskih prava.

Okrugli stol u Puli otvorit će predsjednik DHFR-a Antonio Nuić, a govorit će i predsjednica DZIV-a Liljana Kuterovac, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, hrvatska predstavnica u Eurimagesu i članica Programskog vijeća HRT-a Sanja Ravlić, odvjetnik Zoran Bauer, voditeljica Hrvatskog filmskog arhiva (Kinoteke) Carmen Lhotka i Tajana Tomić, voditeljica samostalne službe za autorsko pravo i zajedničke pravne poslove pri DZIV-u.

U raspravi će sudjelovati i drugi stručnjaci iz područja audiovizualnih djelatnosti, kulture i prava: predsjednica Programskog vijeća HRT-a Nina Obuljen-Koržinek,  voditeljica Odjela za autorsko i srodna prava Hrvatske autorske agencije Đurđica Paić, odvjetnici Bojan Čobanić i Neven Vučković, voditeljica Ureda MEDIA pri Desku Kreativne Europe Martina Petrović, članice Upravnog odbora DHFR-a Vlatka Vorkapić i Snježana Tribuson, voditeljica Odjela za pravne poslove HAVC-a Anita Duvnjak, filmolog i član Programskog vijeća HRT-a Bruno Kragić, filmski redatelji Branko Ivanda i Lordan Zafranović te Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture.

Ovaj događaj zamišljen je kao kombinacija kratkih izlaganja i rasprava o nekoliko najvažnijih aspekata autorskog prava koja uključuju neriješena pitanja audiovizualne baštine u Hrvatskoj, kao što su pitanja vlasništva, čuvanja, upravljanja i korištenja filmske i TV baštine; pitanja autorskih prava za audiovizualna djela čiji je producent javna televizija; prava autora na primjerenu naknadu za korištenje AV djela (tzv. primarna i sekundarna prava, odnosno, individualno i kolektivno ostvarivanje autorskog prava); pitanja sadržaja autorskih ugovora uz primjere kršenja autorskih prava; pitanja tzv. djela siročadi (orphan works) te pitanja ukupne regulacije audiovizualnog stvaralaštva u hrvatskom zakonodavstvu.

Po pojedinim temama izložit će se primjeri iz Hrvatske te komparativni primjeri europske prakse u ovom području. Cilj je stola donijeti zaključke koji će dati smjernice za izradu autorskih ugovora, kao i smjernice za daljnje djelovanje Društva hrvatskih filmskih redatelja i drugih institucija s ciljem provedbe usvojenih zaključaka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.