PočetnaVijestiNa Docu Talentsu i film iz Srbije

Na Docu Talentsu i film iz Srbije

-

Prije nekoliko dana, točnije 8. srpnja od 14 do 16 sati, u industrijskoj sekciji Festvala u Karlovim Varima održao se 10. Docu Talents from the East, koji je potencijalnim kupcima i festivalskim selektorima ponudio uvid u dvanaest recentnih dokumentaraca u postprodukciji iz Centralne i Istočne Europe.

Sastanak dvije strane zajednički organiziraju Filmski festival u Karlovim Varima te Jihlava Film Festival, a među predstavljenim filmovima našao se i debitantski dokumentarni film srpskog redatelja Aleksandra Nikolića. “Advokat” / “The Serbian Lawyer”, rađen u njemačko-britanskoj koprodukciji, koji portretira Marka, odvjetnika koji vlastitu stručnost stavlja u službu ljudi protiv kojih se donedavno borio, uključujući i jednog od najvećih krvnika balkanskih ratova, Radovana Karadžića.

Od ostalih – pretežno čeških – zanimljivih projekata, nama je nekako najviše za oko zapao film “In the Rays of Sun” / “V luchakh solnca” Vitalija Manskog (“Truba”) i producentske kuće Hypermarket Film (Filip Remunda, Vít Klusák).

Ruskom je redatelju, naime, dopušten dosad neviđeni pristup svakodnevnici Sjeverne Koreje, i to u prvoj povijesnoj dokumentarnoj suradnji između te najizoliranije svjetske države i Rusije. Manski kroz razdoblje od godine dana prati sjevernokorejski način života, uglavnom preko životnog portreta tamošnjeg poslušnog para i njihove osmogodišnje kćeri Zin Mi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije