PočetnaVijestiZavršen ovogodišnji REFINERI

Završen ovogodišnji REFINERI

-

U nedjelju, 21. prosinca, u Rijeci je završila treća i posljednja ovogodišnja edukacijska sesija u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Autorice dvaju odabranih filmskih projekata, Marta Ožanić i Kristina Barišić iz Rijeke (“Vrijeme je za ručak!” / “Lunchtime”) te Ina Ferlan iz Ljubljane (“Person of view – working title“), koje su svoje projekte na radionici REFINERI razvijale i na sesijama u travnju i srpnju, sada su uz pomoć mentora Platforme detaljizirale strukturu budućih filmova, dok će u narednim mjesecima početi sa snimanjem. Iako je njihova edukacija u sklopu REFINERI-ja završila, Udruga UKUS – organizatori i voditelji Platforme – nastavit će konzultirati autorice.

Također, kad budu završeni, filmovi će biti prikazani u Art-kinu Croatia u Rijeci te u briselskom art-kinu Cinema Nova, što će biti jedna od startnih točaka njihove distribucije.

Ovogodišnji edukacijski ciklus Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI počeo je odabirom hibridnih filmskih projekata – projekata na granicama dokumentarnih praksi – u ožujku ove godine. Odabrano je osam projekata u nastajanju: pet hrvatskih, jedan ruski, jedan bosanski i jedan slovenski, s namjerom da se neke od njih provede kroz samo jednu a neke kroz sve tri godišnje edukacijske sesije.

refineri3

Polaznici su u travnju, na prvoj sesiji, radili s petero tutora: slovačkim redateljem i producentom Peterom Kerekesom, hrvatskim redateljem i scenaristom Lordanom Zafranovićem, belgijsko-francuskim filmskim selektorom i glazbenikom Guillaumeom Maupinom te s organizatorima platforme, Željkom Sukovom i Alešom Sukom.

Prva sesija poslužila je za iscrpnije predstavljanje projekata participanata, za njihovu inspiraciju drugim filmskim projektima i perspektivama te za oplemenjivanje prvotnih ideja, a naslovila je teme vezane za granice između hibridnih, dokumentarnih i igranih filmova.

Druga je sesija održana u srpnju (21. – 26.) zajedno s radionicom za razvoj kreativnog dokumentarca Ex Oriente Film u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma, UKUS-ovih partnera na projektu. Radilo se na razvoju šesnaest međunarodnih projekata, među kojima i na četiri REFINERI projekta, a s polaznicima je surađivalo trinaest eminentnih međunarodnih tutora i niz gostiju – zastupnika fondova, televizija i distributera.

refineri2

Za javnost su predavanja održali Rada Šešić, Jean-Pierre Rehm, Amra Bakšić Čamo, Mikael Opstrup, Šejla Kamerić i Audrius Stonys. Za polaznike, i za javnost, prikazano je preko dvadeset filmova, a konzultacije su omogućene i autorima koji nisu sudjelovali u radu radionice.

Sesija je uključila dubinsku analizu svakog od projekata, s fokusom na strukturu i vizualne materijale. Govorilo se o tome kako prezentirati film koji još ne postoji, o promišljanju glavnih protagonista filma te, za producente, o produkcijskim i distribucijskim momentima i građenjima financijske strategije. Participanti su svoje projekte imali priliku predstaviti i istaknutim urednicima televizijskih kuća i fondova iz šire regije.

Posljednja, netom održana prosinačka sesija REFINERI-ja, bila je posvećena dubinskom planiranju pretprodukcijske i produkcijske faze. Radilo se na tzv. storyboardu i moodboardu te na detaljnom planu snimanja filma.

refineri3_3

Prva REFINERI sesija u 2015. godini također će biti održana u travnju, a prethodno će biti raspisan natječaj za nove participante koji će – besplatno – tijekom godine dana s profesionalcima iz svijeta igranog i dokumentarnog filma, te s glazbenim, likovnim i kazališnim umjetnicima, raditi na proširivanju granica svojeg filma. Kao i dosadašnjim participantima, bit će im omogućene razne pogodnosti i privilegije, poput stjecanja članstva u Network IDF-u te distribucije na East Silveru i DocAlliance Channelu.

Organizator REFINERI-ja riječka je Udruga UKUS. Program se izvodi uz potporu HAVC-a, Grada Rijeke, Zaklade Kultura nova, MEDIA programa EU, te u suradnji s Art-kinom Croatia i u partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma iz Praga.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.