Početna Vijesti Završen ovogodišnji REFINERI

Završen ovogodišnji REFINERI

-

U nedjelju, 21. prosinca, u Rijeci je završila treća i posljednja ovogodišnja edukacijska sesija u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Autorice dvaju odabranih filmskih projekata, Marta Ožanić i Kristina Barišić iz Rijeke (“Vrijeme je za ručak!” / “Lunchtime”) te Ina Ferlan iz Ljubljane (“Person of view – working title“), koje su svoje projekte na radionici REFINERI razvijale i na sesijama u travnju i srpnju, sada su uz pomoć mentora Platforme detaljizirale strukturu budućih filmova, dok će u narednim mjesecima početi sa snimanjem. Iako je njihova edukacija u sklopu REFINERI-ja završila, Udruga UKUS – organizatori i voditelji Platforme – nastavit će konzultirati autorice.

Također, kad budu završeni, filmovi će biti prikazani u Art-kinu Croatia u Rijeci te u briselskom art-kinu Cinema Nova, što će biti jedna od startnih točaka njihove distribucije.

Ovogodišnji edukacijski ciklus Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI počeo je odabirom hibridnih filmskih projekata – projekata na granicama dokumentarnih praksi – u ožujku ove godine. Odabrano je osam projekata u nastajanju: pet hrvatskih, jedan ruski, jedan bosanski i jedan slovenski, s namjerom da se neke od njih provede kroz samo jednu a neke kroz sve tri godišnje edukacijske sesije.

refineri3

Polaznici su u travnju, na prvoj sesiji, radili s petero tutora: slovačkim redateljem i producentom Peterom Kerekesom, hrvatskim redateljem i scenaristom Lordanom Zafranovićem, belgijsko-francuskim filmskim selektorom i glazbenikom Guillaumeom Maupinom te s organizatorima platforme, Željkom Sukovom i Alešom Sukom.

Prva sesija poslužila je za iscrpnije predstavljanje projekata participanata, za njihovu inspiraciju drugim filmskim projektima i perspektivama te za oplemenjivanje prvotnih ideja, a naslovila je teme vezane za granice između hibridnih, dokumentarnih i igranih filmova.

Druga je sesija održana u srpnju (21. – 26.) zajedno s radionicom za razvoj kreativnog dokumentarca Ex Oriente Film u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma, UKUS-ovih partnera na projektu. Radilo se na razvoju šesnaest međunarodnih projekata, među kojima i na četiri REFINERI projekta, a s polaznicima je surađivalo trinaest eminentnih međunarodnih tutora i niz gostiju – zastupnika fondova, televizija i distributera.

refineri2

Za javnost su predavanja održali Rada Šešić, Jean-Pierre Rehm, Amra Bakšić Čamo, Mikael Opstrup, Šejla Kamerić i Audrius Stonys. Za polaznike, i za javnost, prikazano je preko dvadeset filmova, a konzultacije su omogućene i autorima koji nisu sudjelovali u radu radionice.

Sesija je uključila dubinsku analizu svakog od projekata, s fokusom na strukturu i vizualne materijale. Govorilo se o tome kako prezentirati film koji još ne postoji, o promišljanju glavnih protagonista filma te, za producente, o produkcijskim i distribucijskim momentima i građenjima financijske strategije. Participanti su svoje projekte imali priliku predstaviti i istaknutim urednicima televizijskih kuća i fondova iz šire regije.

Posljednja, netom održana prosinačka sesija REFINERI-ja, bila je posvećena dubinskom planiranju pretprodukcijske i produkcijske faze. Radilo se na tzv. storyboardu i moodboardu te na detaljnom planu snimanja filma.

refineri3_3

Prva REFINERI sesija u 2015. godini također će biti održana u travnju, a prethodno će biti raspisan natječaj za nove participante koji će – besplatno – tijekom godine dana s profesionalcima iz svijeta igranog i dokumentarnog filma, te s glazbenim, likovnim i kazališnim umjetnicima, raditi na proširivanju granica svojeg filma. Kao i dosadašnjim participantima, bit će im omogućene razne pogodnosti i privilegije, poput stjecanja članstva u Network IDF-u te distribucije na East Silveru i DocAlliance Channelu.

Organizator REFINERI-ja riječka je Udruga UKUS. Program se izvodi uz potporu HAVC-a, Grada Rijeke, Zaklade Kultura nova, MEDIA programa EU, te u suradnji s Art-kinom Croatia i u partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma iz Praga.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.