PočetnaVijestiZavršen 7. FMFS, među nagrađenima i dva dokumentarna filma

Završen 7. FMFS, među nagrađenima i dva dokumentarna filma

|

U Splitu je sinoć završeno sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma Split, a kako je i inače običaj, dodijeljene su i nagrade u tri kategorije. Veliku udicu u dugometražnom programu ravnopravno su osvojili španjolski igrani film “Ranjena” / “La Herida” (2013) Fernanda Franca te dokumentarni film “Trg” / “The Square” (2013) Egipćanke Jehane Noujaim.

Udica u kratkometražnom programu Ješke pripala je još jednom dokumentarnom filmu, i to “Autofocusu” (2013) Borisa Poljaka, dok je Nagradu publike u međunarodnom kratkom programu osvojio film “Pismaniye” (2012., Ziya Demirel).

VELIKA UDICA

Obrazloženje žirija (menadžer Transilvania Film Festivala Cristian Hordila, novinar i književnik Renato Baretić, te redatelj Nebojša Slijepčević):

‘Ranjena’” nas je svojom briljantnom glumom i režijom navela da povjerujemo da je glavni lik stvarna osoba koju poznajemo intimno, bolje čak nego i drugi likovi u filmu. “Trg” je pak dokumentarni filmski projekt koji se mijenja s razvojem događaja u Egiptu i prati jednu veliku i važnu priču dugo nakon što su mediji izgubili interes.”

“Ova dva filma previše su različita da bi se mogli usporediti, no zajedno lijepo pokazuju smjer u kojem ide suvremena kinematografija. I dok igrani film svojim hiperrealizmom zauzima pozicije nekad rezervirane za dokumentarce, dokumentarni filmovi uz pomoć novih tehnologija kroče novim i neistraženim prostorima.”

UDICA

Obrazloženje žirija za nagradu (redateljice Bruna Bajić i Sonja Tarokić, i spisateljica Olja Savičević Ivančević):

‘Autofocus’ Borisa Poljaka ujedno je i dokumetarac i igrani film i skrivena kamera, jer naime svi pred objektivom fotoaparata pomalo glume. Nevjerojatno svježa i inovativna ideja da jedan autentični lokalni topos turizma posluži kao ogledalo ljudskih očekivanja i razočaranja, kombinirana s vrhunskom vještinom u izvedbi i pametnom metafilmskom alegorijom naslova, rezultirala je zaokruženom, uzbudljivom i duhovitom pričom s mnoštvo mikro zapleta i raspleta. Jedan od najboljih hrvatskih filmova u dugo vremena.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.