PočetnaVijestiZavršen 7. FMFS, među nagrađenima i dva dokumentarna filma

Završen 7. FMFS, među nagrađenima i dva dokumentarna filma

-

U Splitu je sinoć završeno sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma Split, a kako je i inače običaj, dodijeljene su i nagrade u tri kategorije. Veliku udicu u dugometražnom programu ravnopravno su osvojili španjolski igrani film “Ranjena” / “La Herida” (2013) Fernanda Franca te dokumentarni film “Trg” / “The Square” (2013) Egipćanke Jehane Noujaim.

Udica u kratkometražnom programu Ješke pripala je još jednom dokumentarnom filmu, i to “Autofocusu” (2013) Borisa Poljaka, dok je Nagradu publike u međunarodnom kratkom programu osvojio film “Pismaniye” (2012., Ziya Demirel).

VELIKA UDICA

Obrazloženje žirija (menadžer Transilvania Film Festivala Cristian Hordila, novinar i književnik Renato Baretić, te redatelj Nebojša Slijepčević):

‘Ranjena’” nas je svojom briljantnom glumom i režijom navela da povjerujemo da je glavni lik stvarna osoba koju poznajemo intimno, bolje čak nego i drugi likovi u filmu. “Trg” je pak dokumentarni filmski projekt koji se mijenja s razvojem događaja u Egiptu i prati jednu veliku i važnu priču dugo nakon što su mediji izgubili interes.”

“Ova dva filma previše su različita da bi se mogli usporediti, no zajedno lijepo pokazuju smjer u kojem ide suvremena kinematografija. I dok igrani film svojim hiperrealizmom zauzima pozicije nekad rezervirane za dokumentarce, dokumentarni filmovi uz pomoć novih tehnologija kroče novim i neistraženim prostorima.”

UDICA

Obrazloženje žirija za nagradu (redateljice Bruna Bajić i Sonja Tarokić, i spisateljica Olja Savičević Ivančević):

‘Autofocus’ Borisa Poljaka ujedno je i dokumetarac i igrani film i skrivena kamera, jer naime svi pred objektivom fotoaparata pomalo glume. Nevjerojatno svježa i inovativna ideja da jedan autentični lokalni topos turizma posluži kao ogledalo ljudskih očekivanja i razočaranja, kombinirana s vrhunskom vještinom u izvedbi i pametnom metafilmskom alegorijom naslova, rezultirala je zaokruženom, uzbudljivom i duhovitom pričom s mnoštvo mikro zapleta i raspleta. Jedan od najboljih hrvatskih filmova u dugo vremena.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije