Početna Vijesti Završen 7. FMFS, među nagrađenima i dva dokumentarna filma

Završen 7. FMFS, među nagrađenima i dva dokumentarna filma

-

U Splitu je sinoć završeno sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma Split, a kako je i inače običaj, dodijeljene su i nagrade u tri kategorije. Veliku udicu u dugometražnom programu ravnopravno su osvojili španjolski igrani film “Ranjena” / “La Herida” (2013) Fernanda Franca te dokumentarni film “Trg” / “The Square” (2013) Egipćanke Jehane Noujaim.

Udica u kratkometražnom programu Ješke pripala je još jednom dokumentarnom filmu, i to “Autofocusu” (2013) Borisa Poljaka, dok je Nagradu publike u međunarodnom kratkom programu osvojio film “Pismaniye” (2012., Ziya Demirel).

VELIKA UDICA

Obrazloženje žirija (menadžer Transilvania Film Festivala Cristian Hordila, novinar i književnik Renato Baretić, te redatelj Nebojša Slijepčević):

‘Ranjena’” nas je svojom briljantnom glumom i režijom navela da povjerujemo da je glavni lik stvarna osoba koju poznajemo intimno, bolje čak nego i drugi likovi u filmu. “Trg” je pak dokumentarni filmski projekt koji se mijenja s razvojem događaja u Egiptu i prati jednu veliku i važnu priču dugo nakon što su mediji izgubili interes.”

“Ova dva filma previše su različita da bi se mogli usporediti, no zajedno lijepo pokazuju smjer u kojem ide suvremena kinematografija. I dok igrani film svojim hiperrealizmom zauzima pozicije nekad rezervirane za dokumentarce, dokumentarni filmovi uz pomoć novih tehnologija kroče novim i neistraženim prostorima.”

UDICA

Obrazloženje žirija za nagradu (redateljice Bruna Bajić i Sonja Tarokić, i spisateljica Olja Savičević Ivančević):

‘Autofocus’ Borisa Poljaka ujedno je i dokumetarac i igrani film i skrivena kamera, jer naime svi pred objektivom fotoaparata pomalo glume. Nevjerojatno svježa i inovativna ideja da jedan autentični lokalni topos turizma posluži kao ogledalo ljudskih očekivanja i razočaranja, kombinirana s vrhunskom vještinom u izvedbi i pametnom metafilmskom alegorijom naslova, rezultirala je zaokruženom, uzbudljivom i duhovitom pričom s mnoštvo mikro zapleta i raspleta. Jedan od najboljih hrvatskih filmova u dugo vremena.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.