Početna Vijesti Sve je spremno za subotnje otvorenje Noći hrvatskog filma i novih medija

Sve je spremno za subotnje otvorenje Noći hrvatskog filma i novih medija

-

Prva Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se 14. lipnja 2014. na 17 različitih lokacija diljem Lijepe naše, a u osam gradova u jednoj će se večeri prikazati više od 250 filmova.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, s kojom smo nedavno imali priliku razgovarati, uz pomoć stručnih suradnika – Borivoja Dovnikovića – Borde, Željka Sarića, Branka Ištvančića i Leile Topić – sakupila je ono najbolje od domaće kinematografije i sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Svečano otvorenje manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se 14.6. u zagrebačkom kinu Europa, s početkom u 20 sati. Ulaz na svečano otvorenje je besplatan.

Prvi dio programa posvećen je filmskoj glazbi, a gledatelje će zabaviti koncertni nastup Cantus Ansambla, jednog od najboljih hrvatskih ansambala specijaliziranih za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe koji će posjetitelje odvesti na zanimljivo putovanje kroz povijest hrvatskog filma.

"Jedno malo putovanje" / Screenshot
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Jedno malo putovanje” 

Potom slijedi projekcija jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog animiranog filma – “Surogat” (1961., Dušan Vukotić) te kratkog filma istog redatelja, “1001 crtež” (1961), koji predstavlja priču o stvaranju jednog animiranog djela. Prije kratke pauze Zagrepčani će imati priliku pogledati i retro dokumentarne filmove o Zagrebu, dok u 22 sata počinje blok najboljih dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

“Izgubljena olovka” (1960) Fedora Škubonje nagrađena je na festivalu u Cannesu te je proglašena jednim od deset najboljih dječjih filmova svih vremena. Uz spomenutu nagradu, Škubonjin film osvojio je i Zlatnog lava u Veneciji.

U nastavku programa slijede dokumentarni film doajena nefikcijske umjetnosti Krste Papića, “Jedno malo putovanje” (1976), dugo godina zabranjivani film Petra Krelje, “Splendid isolation” (1973), eksperimentalni klasik Miroslava Mikuljana, “Rođendan stalagmita” (1970) te kultni film “Činča” (1972) Nenada Puhovskog, o zagrebačkoj it-djevojci sedamdesetih – Činči.

Za kraj bloka predviđen je jedan od najpoznatijih kratkih igranih filmova, “Poslije podne (puška)” (1968) proslavljenog Lordana Zafranovića.

Tri-Ane
Foto: Kadar iz igranog filma “Tri Ane” 

U ponoć će posjetitelji kina Europa imati priliku pogledati jedan od hrvatskih filmskih klasika – “Tri Ane” (1959) Branka Bauera, film o potrazi jednoga oca za kćerkom izgubljenom u ratu.

Prije same ceremonije otvaranja, održat će se i filmska tribina pod nazivom “Hrvatski film između umjetnosti i publike?” koju će voditi filmski kritičar Boško Picula te povjesničar filma Daniel Rafaelić. Gdje je danas hrvatski film između stalne potrebe za umjetničkom evaluacijom i komunikacije s hrvatskom publikom?

Na ova pitanja odgovaraju redatelji Veljko Bulajić, Vinko Brešan i Lordan Zafranović, filmska kritičarka Diana Nenadić te filmski producent Stanislav Babić. Tribina počinje u 18 sati u dvorani Muller, koja se nalazi u sklopu kina Europa.

U istoj dvorani od 22 sati prikazivat će se radovi autora koji su se tijekom posljednjih desetak godina istaknuli na domaćoj i međunarodnoj sceni, s fokusom na radove koji se kritički odnose prema vlastitom filmskom ili video mediju.

Direkcija festivala u fokus je stavila radove koji na inovativne načine izazivaju uvriježene narativne postulate, postavljaju pitanja o vrijednosti dokumentarnog iskaza, rekontekstualiziraju, prisvajaju ili sempliraju pronađenu video odnosno filmsku građu ili pak eksperimentiraju s uobičajenim filmskim postupcima.

Ulaz je besplatan na sva događanja, a više informacija možete dobiti na službenim stranicama ili Facebooku Noći hrvatskog filma i novih medija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split