Početna Vijesti "Trg" napokon doživio egipatsku premijeru

“Trg” napokon doživio egipatsku premijeru

-

Više od godinu dana nakon svečane premijere u Sundanceu, egipatski dokumentarni film “Trg” / “The Square” (2013) napokon je doživio premijeru u svojoj matičnoj zemlji.

Film redateljice Jehane Noujaim prati početak Egipatske revolucije, koja se s Trga Tahrir kasnije razbuktala u Arapsko proljeće, rezultirajući demonstracijama pa i građanskim ratovima širom arapskih zemalja.

“Trg” je svoju premijeru doživio na Ismailia Film Festivalu, a razloge golemog kašnjenja prikazivanja na tamošnjem velikom platnu, prema upućenim izvorima iz Egipta, treba ponajprije tražiti u cenzorskim škarama vlasti protiv koje su i upućene kritičke strelice egipatske filmašice.

Kako izvještava The Hollywood Reporter, premijera dolazi u poprilično turbulentno vrijeme, aludiravši na nedavni izbor novog egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija, odnosno ukidanje emisije satiričara Bassema Youssefa, poznatog po kritiziranju aktualnog vođe Egipta i njegovog upravljanja vojskom.

Dokumentarni film “Trg” hrvatsku premijeru imao je prije dva dana na Festivalu mediteranskog filma Split, a prema riječima direktora Alena Munitića, film je od premijere u Sundanceu do danas doživio četiri verzije. Redateljica Jehane Noujaim je, naime, željela dokumentirati svaku značajniju promjenu na terenu, što je rezultiralo i prilaganjem dodatnog materijala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.