PočetnaVijestiRasprodano otvorenje 7. Festivala mediteranskog filma Split

Rasprodano otvorenje 7. Festivala mediteranskog filma Split

-

Foto: Maja Prgomet / Studio Testudo

Hrvatskom premijerom izraelskog filma “U potrazi za mađioničarom” sinoć je u rasprodanom ljetnom kinu Bačvice službeno otvoren sedmi Festival mediteranskog filma Split. Najposjećeniju kulturnu manifestaciju pod Marjanom, koja traje sve do 14. lipnja, otvorenom je proglasio splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, koji je uvjeren kako će ovo biti najuspješniji festival do sada.

“Hvala organizatorima na ustrajnom radu i entuzijazmu kojim su omogućili da Split bude obogaćen ovako vrijednim festivalom filmske umjetnosti. Puna kina garancija su da će iz godine u godinu Festival mediteranskog filma Split biti sve uspješniji, a Grad Split će na tom putu biti snažna podrška”, poručio je Kovačević.

Građane, ali i brojne filmske i kulturne djelatnike, pozdravio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

FMFS-2

“Mi ovaj festival stvarno radimo radi publike, trudimo se tijekom cijele godine i jako nam znači što ponovno imamo rasprodano kino. Ne samo na Bačvicama, nego i u Galeriji umjetnina gdje po prvi puta od ove godine u istom terminu imamo projekcije. Festival je nadrastao granice Splita kroz naš drugi projekt “Kino Mediteran”, s kojim ćemo obići 20 gradova u ljetnim mjesecima, a plan je nakon Lastova, Hvara i Jelse revitalizirati još neka kina programom tijekom cijele godine “, kazao je Munitić.

Film “U potrazi za mađioničarom” s kojim je otvoren sedmi FMFS predstavili su producent Shemi Shoenfeld i glavni glumac Makram Khoury koji je za ovu ulogu dobio godišnju nagradu Izraelske filmske akademije. Njemu je prethodio kratki film Igora Šeregija “Priča o Mari iz Velog varoša”, koji je zajedno sa svojom brojnom ekipom filma primao pohvale za ovu pravu splitsku razglednicu.

Tijekom festivala bit će prikazan ukupno 81 film iz 30 zemalja u pet različith programa, od čega devet regionalnih i pet hrvatskih premijera u dugometražnom programu. Festival se održava na tri lokacije, u ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata, te caffeu Galerija u Galeriji umjetnina gdje će se održavati brojne tribine, predavanja i razgovori s gostima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...