PočetnaVijestiRasprodano otvorenje 7. Festivala mediteranskog filma Split

Rasprodano otvorenje 7. Festivala mediteranskog filma Split

|

Foto: Maja Prgomet / Studio Testudo

Hrvatskom premijerom izraelskog filma “U potrazi za mađioničarom” sinoć je u rasprodanom ljetnom kinu Bačvice službeno otvoren sedmi Festival mediteranskog filma Split. Najposjećeniju kulturnu manifestaciju pod Marjanom, koja traje sve do 14. lipnja, otvorenom je proglasio splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, koji je uvjeren kako će ovo biti najuspješniji festival do sada.

“Hvala organizatorima na ustrajnom radu i entuzijazmu kojim su omogućili da Split bude obogaćen ovako vrijednim festivalom filmske umjetnosti. Puna kina garancija su da će iz godine u godinu Festival mediteranskog filma Split biti sve uspješniji, a Grad Split će na tom putu biti snažna podrška”, poručio je Kovačević.

Građane, ali i brojne filmske i kulturne djelatnike, pozdravio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

FMFS-2

“Mi ovaj festival stvarno radimo radi publike, trudimo se tijekom cijele godine i jako nam znači što ponovno imamo rasprodano kino. Ne samo na Bačvicama, nego i u Galeriji umjetnina gdje po prvi puta od ove godine u istom terminu imamo projekcije. Festival je nadrastao granice Splita kroz naš drugi projekt “Kino Mediteran”, s kojim ćemo obići 20 gradova u ljetnim mjesecima, a plan je nakon Lastova, Hvara i Jelse revitalizirati još neka kina programom tijekom cijele godine “, kazao je Munitić.

Film “U potrazi za mađioničarom” s kojim je otvoren sedmi FMFS predstavili su producent Shemi Shoenfeld i glavni glumac Makram Khoury koji je za ovu ulogu dobio godišnju nagradu Izraelske filmske akademije. Njemu je prethodio kratki film Igora Šeregija “Priča o Mari iz Velog varoša”, koji je zajedno sa svojom brojnom ekipom filma primao pohvale za ovu pravu splitsku razglednicu.

Tijekom festivala bit će prikazan ukupno 81 film iz 30 zemalja u pet različith programa, od čega devet regionalnih i pet hrvatskih premijera u dugometražnom programu. Festival se održava na tri lokacije, u ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata, te caffeu Galerija u Galeriji umjetnina gdje će se održavati brojne tribine, predavanja i razgovori s gostima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.