PočetnaVijestiNoć hrvatskog filma i novih medija donosi hrpu dobrih i besplatnih filmova u Hrvatsku

Noć hrvatskog filma i novih medija donosi hrpu dobrih i besplatnih filmova u Hrvatsku

|

U Hrvatskoj se ovih dana pokreće još jedna hvale vrijedna kulturna manifestacija, koja bi u budućnosti mogla imati dalekosežne pozitivne posljedice za daljnji razvoj domicilne filmske kulture.

Nakon Noći muzeja i Noći kazališta, za osam dana (14. lipnja) kreće i Noć hrvatskog filma i novih medija na čijem je čelu redateljica Irena Škorić kao umjetnička voditeljica projekta. Uz Irenu Škorić, program su pomogli koncipirati Borivoj Dovniković-Bordo (animirani film), Branko Ištvančić (dokumentarni film), Željko Sarić (eksperimentalni film) i Leila Topić (novi mediji).

Ukupno će 14. lipnja biti prikazano više od 250 filmova, i to na 17 različitih lokacija u osam hrvatskih gradova. Gledatelji će moći pogledati brojne filmske klasike poput legendarnih “Tko pjeva zlo ne misli”, “Vuka samotnjaka” i “Breze”, a bit će zastupljena i nama najdraža dokumentarna umjetnost.

Nikako ne biste, primjerice, smjeli propustiti genijalni film Branka Ištvančića iz 1998. godine, “Plašitelj kormorana” ili šarmantni “Edo Maajka – Sevdah o rodama” (2007) Silvija Mirošničenka.

Vrijedi istaknuti i filmsku tribinu pod nazivom “Hrvatski film između umjetnosti i publike” koju će moderirati filmski kritičar Boško Picula i povjesničar filma Daniel Rafaelić, a čiji će gosti biti redatelji Lordan Zafranović i Vinko Brešan, filmska kritičarka Diana Nenadić, producent Stanislav Babić te glumica Marija Škaričić.

Za sada samo napomenimo kako će svečano otvorenje ove manifestacije biti održano u zagrebačkom kinu Europa s početkom u 20 sati, dok program u svim ostalim kinima počinje dva sata ranije. Ulaz na sve projekcije je potpuno besplatan.

O cjelokupnom programu pisat ćemo i u narednim danima na stranicama portala Dokumentarni.net, koji je jedan od medijskih pokrovitelja Noći hrvatskog filma i novih medija. Dodatne informacije o festivalu možete doznati i na službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.