PočetnaVijesti"Dolazimo u miru" i "Krv" najbolji dokumentarci 7. Subversivea

“Dolazimo u miru” i “Krv” najbolji dokumentarci 7. Subversivea

|

Dodijeljene su nagrade i na sedmom po redu Subversive Film Festivalu čija se ovogodišnja tematika vezala za “Moć i slobodu u doba kontrole”.

Nagradu pod imenom Wild Dreamer u dokumentarnoj i igranoj konkurenciji dodijelio je žiri u sastavu: Dalibor Martinis, Tomislav Šakić i Dragan Jurak.

U igranoj konkurenciji slavio je film Guillauema Nicloxa, “L’enlèvement de Michel Houellebecq” / “Otmica Michela Houellebecqua” (2014) kojeg je žiri opisao riječima: “izvanredan spoj književnosti i filma i međuprostor autorskog hepeninga i reality showa”.


Nama, kao i uvijek, najzanimljiviji dio programa, odvijao se na nefikcijskim meridijanima. Najboljim dokumentarnim filmom 7. Subversive Film Festivala proglašen je “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) austrijskog redatelja Huberta Saupera.

Sauper je nedavno kao gost festivala, odnosno predavač na zagrebačkom masterclassu, boravio i u Hrvatskoj, a njegov film o podjeli afričkog Sudana i tamošnjoj političko-kolonijalnoj mikroklimi najviše se svidio tročlanom ocjenjivačkom žiriju.

Nagrada publike otišla je u ruke Talijana Pippa Delbona i dokumentarcu “Krv” / “Sangue” (2013), koji portretira emotivni susret glumca i redatelja Pippa Delbona i bivšeg lidera Crvenih brigada Giovannija Senzanija.

Uz spomenute nagrade, vrijedi istaknuti još jednu, i to onu za životno djelo koje je primila vijetnamsko-američka sineastica te postkolonijalna i feministička teoretičarka Trinh T. Minh-na.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.