PočetnaVijesti"Dolazimo u miru" i "Krv" najbolji dokumentarci 7. Subversivea

“Dolazimo u miru” i “Krv” najbolji dokumentarci 7. Subversivea

-

Dodijeljene su nagrade i na sedmom po redu Subversive Film Festivalu čija se ovogodišnja tematika vezala za “Moć i slobodu u doba kontrole”.

Nagradu pod imenom Wild Dreamer u dokumentarnoj i igranoj konkurenciji dodijelio je žiri u sastavu: Dalibor Martinis, Tomislav Šakić i Dragan Jurak.

U igranoj konkurenciji slavio je film Guillauema Nicloxa, “L’enlèvement de Michel Houellebecq” / “Otmica Michela Houellebecqua” (2014) kojeg je žiri opisao riječima: “izvanredan spoj književnosti i filma i međuprostor autorskog hepeninga i reality showa”.


Nama, kao i uvijek, najzanimljiviji dio programa, odvijao se na nefikcijskim meridijanima. Najboljim dokumentarnim filmom 7. Subversive Film Festivala proglašen je “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) austrijskog redatelja Huberta Saupera.

Sauper je nedavno kao gost festivala, odnosno predavač na zagrebačkom masterclassu, boravio i u Hrvatskoj, a njegov film o podjeli afričkog Sudana i tamošnjoj političko-kolonijalnoj mikroklimi najviše se svidio tročlanom ocjenjivačkom žiriju.

Nagrada publike otišla je u ruke Talijana Pippa Delbona i dokumentarcu “Krv” / “Sangue” (2013), koji portretira emotivni susret glumca i redatelja Pippa Delbona i bivšeg lidera Crvenih brigada Giovannija Senzanija.

Uz spomenute nagrade, vrijedi istaknuti još jednu, i to onu za životno djelo koje je primila vijetnamsko-američka sineastica te postkolonijalna i feministička teoretičarka Trinh T. Minh-na.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije