Početna Vijesti "Dolazimo u miru" i "Krv" najbolji dokumentarci 7. Subversivea

“Dolazimo u miru” i “Krv” najbolji dokumentarci 7. Subversivea

-

Dodijeljene su nagrade i na sedmom po redu Subversive Film Festivalu čija se ovogodišnja tematika vezala za “Moć i slobodu u doba kontrole”.

Nagradu pod imenom Wild Dreamer u dokumentarnoj i igranoj konkurenciji dodijelio je žiri u sastavu: Dalibor Martinis, Tomislav Šakić i Dragan Jurak.

U igranoj konkurenciji slavio je film Guillauema Nicloxa, “L’enlèvement de Michel Houellebecq” / “Otmica Michela Houellebecqua” (2014) kojeg je žiri opisao riječima: “izvanredan spoj književnosti i filma i međuprostor autorskog hepeninga i reality showa”.


Nama, kao i uvijek, najzanimljiviji dio programa, odvijao se na nefikcijskim meridijanima. Najboljim dokumentarnim filmom 7. Subversive Film Festivala proglašen je “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) austrijskog redatelja Huberta Saupera.

Sauper je nedavno kao gost festivala, odnosno predavač na zagrebačkom masterclassu, boravio i u Hrvatskoj, a njegov film o podjeli afričkog Sudana i tamošnjoj političko-kolonijalnoj mikroklimi najviše se svidio tročlanom ocjenjivačkom žiriju.

Nagrada publike otišla je u ruke Talijana Pippa Delbona i dokumentarcu “Krv” / “Sangue” (2013), koji portretira emotivni susret glumca i redatelja Pippa Delbona i bivšeg lidera Crvenih brigada Giovannija Senzanija.

Uz spomenute nagrade, vrijedi istaknuti još jednu, i to onu za životno djelo koje je primila vijetnamsko-američka sineastica te postkolonijalna i feministička teoretičarka Trinh T. Minh-na.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.