PočetnaVijestiObjavljeni pobjednici na ovogodišnjem Documentamadridu

Objavljeni pobjednici na ovogodišnjem Documentamadridu

|

Još jedan od važnijih europskih dokumentarnih festivala, španjolski Documentamadrid, zatvorio je vrata svojeg izdanja za 2014. godinu.

Žiri u sastavu José Luis López Linares (Španjolska), Andrea Stavenhage (Meksiko) i Denis Poncet (Francuska) dodijelili su Glavnu nagradu i 10 tisuća eura švicarskom filmu “My Name is Salt” (2013) Faride Pache, čiji je surovi portret ekstremnih uvjeta za život u kojem indijski seljaci za vrijeme sušnih mjeseci skupljaju sol, najviše impresionirao ovaj internacionalni trojac.

Američki “The Dog” (2013., Allison Berg i Francois Keraudren) plasirao se na drugo mjesto sa svojom pričom o pokojnom Johnu Wojtowiczu, koji je sa svojim pokušajem pljačke banke poslužio kao inspiracija za “Pasje popodne” / “Dog Day Afternoon” (1975).

Posebna nagrada žirija pripala je francuskom “Iranianu” (2014) Mehrana Tamadona, mini-eksperimentu spomenutog redatelja koji s četvoricom Iranaca raspravlja o prednostima sekularnog društva, dok je Canal+ nagrada (filmovi koji nisu prikazani u Madridu) pripala Sebastianu Alfieju i njegovom “Gaboru” (2013), portretu slijepog fotografa koji ponovno počinje raditi svoj posao.

I konačno, Nagrada publike otišla je u ruke Talalu Derkiju za nama dobro poznati “Povratak u Homs” / “Return to Homs” (2013), iznimno potresnu ratnu razglednicu iz Sirije koju smo ove godine mogli gledati na ZagrebDoxu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.