PočetnaVijestiObjavljeni pobjednici na ovogodišnjem Documentamadridu

Objavljeni pobjednici na ovogodišnjem Documentamadridu

-

Još jedan od važnijih europskih dokumentarnih festivala, španjolski Documentamadrid, zatvorio je vrata svojeg izdanja za 2014. godinu.

Žiri u sastavu José Luis López Linares (Španjolska), Andrea Stavenhage (Meksiko) i Denis Poncet (Francuska) dodijelili su Glavnu nagradu i 10 tisuća eura švicarskom filmu “My Name is Salt” (2013) Faride Pache, čiji je surovi portret ekstremnih uvjeta za život u kojem indijski seljaci za vrijeme sušnih mjeseci skupljaju sol, najviše impresionirao ovaj internacionalni trojac.

Američki “The Dog” (2013., Allison Berg i Francois Keraudren) plasirao se na drugo mjesto sa svojom pričom o pokojnom Johnu Wojtowiczu, koji je sa svojim pokušajem pljačke banke poslužio kao inspiracija za “Pasje popodne” / “Dog Day Afternoon” (1975).

Posebna nagrada žirija pripala je francuskom “Iranianu” (2014) Mehrana Tamadona, mini-eksperimentu spomenutog redatelja koji s četvoricom Iranaca raspravlja o prednostima sekularnog društva, dok je Canal+ nagrada (filmovi koji nisu prikazani u Madridu) pripala Sebastianu Alfieju i njegovom “Gaboru” (2013), portretu slijepog fotografa koji ponovno počinje raditi svoj posao.

I konačno, Nagrada publike otišla je u ruke Talalu Derkiju za nama dobro poznati “Povratak u Homs” / “Return to Homs” (2013), iznimno potresnu ratnu razglednicu iz Sirije koju smo ove godine mogli gledati na ZagrebDoxu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.