PočetnaVijestiObjavljeni pobjednici na ovogodišnjem Documentamadridu

Objavljeni pobjednici na ovogodišnjem Documentamadridu

-

Još jedan od važnijih europskih dokumentarnih festivala, španjolski Documentamadrid, zatvorio je vrata svojeg izdanja za 2014. godinu.

Žiri u sastavu José Luis López Linares (Španjolska), Andrea Stavenhage (Meksiko) i Denis Poncet (Francuska) dodijelili su Glavnu nagradu i 10 tisuća eura švicarskom filmu “My Name is Salt” (2013) Faride Pache, čiji je surovi portret ekstremnih uvjeta za život u kojem indijski seljaci za vrijeme sušnih mjeseci skupljaju sol, najviše impresionirao ovaj internacionalni trojac.

Američki “The Dog” (2013., Allison Berg i Francois Keraudren) plasirao se na drugo mjesto sa svojom pričom o pokojnom Johnu Wojtowiczu, koji je sa svojim pokušajem pljačke banke poslužio kao inspiracija za “Pasje popodne” / “Dog Day Afternoon” (1975).

Posebna nagrada žirija pripala je francuskom “Iranianu” (2014) Mehrana Tamadona, mini-eksperimentu spomenutog redatelja koji s četvoricom Iranaca raspravlja o prednostima sekularnog društva, dok je Canal+ nagrada (filmovi koji nisu prikazani u Madridu) pripala Sebastianu Alfieju i njegovom “Gaboru” (2013), portretu slijepog fotografa koji ponovno počinje raditi svoj posao.

I konačno, Nagrada publike otišla je u ruke Talalu Derkiju za nama dobro poznati “Povratak u Homs” / “Return to Homs” (2013), iznimno potresnu ratnu razglednicu iz Sirije koju smo ove godine mogli gledati na ZagrebDoxu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije