PočetnaVijesti"Duh četrdeset i pete" od četvrtka u hrvatskim kinima

“Duh četrdeset i pete” od četvrtka u hrvatskim kinima

-

Od 15. svibnja u hrvatskim kinima počinje igrati novi film velikog britanskog realista Kena Loacha, i to dokumentarac pod imenom “Duh četrdeset i pete” / “The Spirit of ’45” (2013). Ostvarenje je to koje opisuje vrijeme nakon Drugog svjetskog rata u Ujedinjenom Kraljevstvu i stvaranje postratne socijalne države, gotovo države blagostanja, što iz današnje perspektive izgleda gotovo nemoguće.

Ovaj film prenosi nam uzbuđenje i vjeru u budućnost koja je nastupila u Kraljevstvu nakon završetka Drugog svjetskog rata. Stvorena je socijalna država, zdravstvo i stanovi subvencionirani su od države, a jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat, sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena, dovelo je do ideje o boljoj budućnosti.

Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne ekskluzivne filmske zapise i zvučne snimke dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva nadopunjene svježim intervjuima svjedoka toga vremena, kako bi stvorio široki politički i socijalni narativ.

“Duh četrdeset i pete” nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a koji i danas, barem na trenutak, možemo osjetiti gledajući vremešne protagoniste kako se sa sjajem u očima prisjećaju vremena blagostanja.

Ken Loach je široj javnosti poznat po sjajnim socijalnim dramama kao što su “Zemlja i sloboda” / “Land and Freedom” (1995), ‘Tražeći Erica” / “Looking for Eric” (2009) te “Vjetar koji povija ječam” / “The Wind That Shakes the Barley” (2006).

Kritičari njegov film preporučuju za “obavezno gledanje” (New York Times) i smatraju “pravim filmom u ovo vrijeme krize” (The Guardian). “U isto vrijeme film je dirljiv, razljućuje te inspirira’, zaključuje The Independent.

“Duh četrdeset i pete” u hrvatska kina stiže 15. svibnja (Dokukino Grič, Zagreb), 18.5. je u Pakracu, a od 19.5. u Art kinu Croatia u Rijeci. Od 22.5. film će moći pogledati splitska publika u Zlatnim vratima, od 25. svibnja je u zagrebačkom kinu Europa, a od 29.5. na programu je kutinskog Pučkog otvorenog učilišta. Tijekom lipnja film će biti prikazan u još deset kino dvorana u Hrvatskoj.

Distributer filma je RESTART label.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije