PočetnaVijesti"Duh četrdeset i pete" od četvrtka u hrvatskim kinima

“Duh četrdeset i pete” od četvrtka u hrvatskim kinima

-

Od 15. svibnja u hrvatskim kinima počinje igrati novi film velikog britanskog realista Kena Loacha, i to dokumentarac pod imenom “Duh četrdeset i pete” / “The Spirit of ’45” (2013). Ostvarenje je to koje opisuje vrijeme nakon Drugog svjetskog rata u Ujedinjenom Kraljevstvu i stvaranje postratne socijalne države, gotovo države blagostanja, što iz današnje perspektive izgleda gotovo nemoguće.

Ovaj film prenosi nam uzbuđenje i vjeru u budućnost koja je nastupila u Kraljevstvu nakon završetka Drugog svjetskog rata. Stvorena je socijalna država, zdravstvo i stanovi subvencionirani su od države, a jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat, sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena, dovelo je do ideje o boljoj budućnosti.

Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne ekskluzivne filmske zapise i zvučne snimke dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva nadopunjene svježim intervjuima svjedoka toga vremena, kako bi stvorio široki politički i socijalni narativ.

“Duh četrdeset i pete” nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a koji i danas, barem na trenutak, možemo osjetiti gledajući vremešne protagoniste kako se sa sjajem u očima prisjećaju vremena blagostanja.

Ken Loach je široj javnosti poznat po sjajnim socijalnim dramama kao što su “Zemlja i sloboda” / “Land and Freedom” (1995), ‘Tražeći Erica” / “Looking for Eric” (2009) te “Vjetar koji povija ječam” / “The Wind That Shakes the Barley” (2006).

Kritičari njegov film preporučuju za “obavezno gledanje” (New York Times) i smatraju “pravim filmom u ovo vrijeme krize” (The Guardian). “U isto vrijeme film je dirljiv, razljućuje te inspirira’, zaključuje The Independent.

“Duh četrdeset i pete” u hrvatska kina stiže 15. svibnja (Dokukino Grič, Zagreb), 18.5. je u Pakracu, a od 19.5. u Art kinu Croatia u Rijeci. Od 22.5. film će moći pogledati splitska publika u Zlatnim vratima, od 25. svibnja je u zagrebačkom kinu Europa, a od 29.5. na programu je kutinskog Pučkog otvorenog učilišta. Tijekom lipnja film će biti prikazan u još deset kino dvorana u Hrvatskoj.

Distributer filma je RESTART label.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.