PočetnaVijesti"Ususret LFF-u" kao uvertira 12. Liburnia Film Festivalu

“Ususret LFF-u” kao uvertira 12. Liburnia Film Festivalu

|

U suradnji s Restart Labelom i Ljetnom pozornicom Opatija, Liburnia Film Festival i ove godine nastavlja s prikazivanjem hit dokumentaraca na Ljetnoj, u programu “Ususret LFF-u”.

Program počinje 5. kolovoza u 21 sat, projekcijom “Duha četrdeset i pete” / “The Spirit of ’45” (2013), filma Kena Loacha o britanskom duhu jedinstva za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tjedan dana kasnije, 12. kolovoza u 21 sat, na scenu stupa dokumentarac Markusa Imhoofa, “Više od meda” / “More Than Honey” (2012), koji istražuje misteriozno smanjivanje pčelinjih zajednica diljem planete.

I za kraj, kao šećer na kraju, 19. kolovoza, također u 21 sat, na Ljetnoj pozornici Opatija bit će organizirana projekcija genijalnog filma Nebojše Slijepčevića, “Gangster te voli” (2013), gorko-slatke komedije o putešesvijama ljubavnog provodadžije Nedjeljka Babića Gangstera.

Na programu 12. Liburnia Film Festivala koji se ove godine održava od 26. do 30. kolovoza u lučici u Ičićima, naći će se lista od 23 hrvatska dokumentarca te filmski program iznenađenja. U konkurenciji je njih 14, u regionalnom programu šest a van konkurencije tri filma Restarta, izbor završnih radova Škole dokumentarnog filma i filmski program iznenađenja.

Tu su i radionice “Filmska početnica” za djecu, “Prvi put snimam” za filmske amatere i “Analiza dokumentarnih filmova” za profesionalce, te masterclass odnosno stručno predavanje, otvoreno za javnost. I u ovoj se godini dodjeljuje nagrada najboljem redatelju, snimatelju, montažeru, dizajneru zvuka i regionalnom filmu te dakako nagrada žirija i publike.

Za posjetitelje LFF-a Autokamp “Opatija” Ičići nudi noćenje po 50 posto nižoj cijeni.

12. Liburnia Film festival organiziraju Delta iz Rijeke i Restart iz Zagreba, u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Grada Opatije, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Ičića.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.