PočetnaVijestiDodijeljene nagrade na 23. Danima hrvatskog filma

Dodijeljene nagrade na 23. Danima hrvatskog filma

-

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je Nagrade Oktavijan za najbolji naslov u svakom filmskom rodu. Nagradu osvaja film s najvišom prosječnom ocjenom u svakoj pojedinoj kategoriji.

“Autofocus” (2013) Borisa Poljaka (Milva film i video) proglašen je najboljim dokumentarnim filmom, a predsjednica HDFK-a Diana Nenadić istaknula je da se radi o naslovu koji je imao najvišu prosječnu ocjenu od svih ovogodišnjih nagrađenih filmova.

Oktavijan za najbolji kratkometražni igrani film dodijeljen je filmu “Slučajno” Tanje Golić (Hulahop), najboljim animiranim filmom proglašen je “Simulacra” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Bonobostudio), a najboljim eksperimentalnim filmom “Deep End Art no. 1” (2013) Ivana Ladislava Galete (Hrvatski filmski savez).

Nagrada za glazbeni spot pripala je Branku Pašiću za pjesmu “Snijeg” grupe Detour, a za namjenski film Tomislavu Šobanu za “I ti si nekome lijek” (Studio Kubus, Kinoklub Zagreb).

Nagradu Jelena Rajković koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja za autora mlađeg od 30 godina pripala je Sonji Tarokić za igrani film “Tlo pod nogama” (R44), a Zlatna uljanica ocjenjivačkog suda katoličkog tjednika Glas koncila pripala je filmu “Drekavac” (2013) Ivana Mokrovića (Zona sova).

Nagrađeni filmovi mogu se pogledati danas u 17 sati u zagrebačkom Kinu SC.

Na dodjeli nagrada objavljeno je da će novi organizator Dana hrvatskog filma biti produkcijska kuća Spiritus movens. Direktorica festivala bit će Zdenka Gold, umjetnički direktor Željko Luketić, a izvršne producentice Vlatka Jeh i Ivana Sansević.

Neke od novosti koje će festival unijeti su promjena lokacije – od sljedeće godine festival će se održavati u kinima Europa i Tuškanac u centru grada, intenzivnije će se surađivati s regijom, a žiri će dijelom biti internacionalan, što znači da će jedan od članova ocjenjivačkog suda biti strani gost. Sljedeće izdanje Dana hrvatskog filma održat će se od 23. do 26. travnja 2015.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.