PočetnaVijesti"Češki san" otvara premijerni DokuMA Film Festival

“Češki san” otvara premijerni DokuMA Film Festival

|

DokuMa Film Festival je međunarodni festival dokumentarnog filma koji će svoje premijerno izdanje imati od 29. svibnja do 1. lipnja 2014. u Makarskoj.

Festival organizira udruga građana Dokuma iz Makarske u suradnji s Gradom Makarska, Hotelima Makarska i Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu te pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, uz glavno medijsko pokroviteljstvo vašeg i našeg portala Dokumentarni.net.

Uz glavnu konkurenciju međunarodnih kratkometražnih dokumentaraca, koji će se natjecati za nagradu Mali Garmaz, DokuMa Film Festival će sadržavati i nekoliko popratnih programa.

Gledatelji će moći uživati u retrospektivi zemlje partnera Republike Češke (selektor Aleš Suk), hrvatskoj retrospektivi, MaTeeneji (filmovima za školarce), regionalnim studentskim filmovima, animiranim dokumentarcima, dugim hit filmovima te retrospektivi nedavno preminule češke autorice Vere Chytilove.

Projekcije će se održavati na pozornici Ljetnog kina, u maloj dvorani Sportskog centra Makarska, đardinu stare srednje škole te u seocu Makar, dok će se ceremonija otvaranja zbiti 29. svibnja na Kačićevom trgu u Makarskoj uz projekciju filma “Češki san” / “Český sen” (2004) redatelja Víta Klusáka i Filipa Remunde.

Osim bogatog filmskog programa, koji će sadržavati nekoliko hrvatskih premijera kao i višestruko nagrađivanih naslova, posjetitelji će moći pohoditi predavanja filmskih profesionalaca te profesora s regionalnih akademija u hotelu Meteor kao i pogledati izložbu Kinokluba Biokovo u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".