Početna Vijesti Na 11. Bosnian-Herzegovinian Film Festivalu i "U potrazi za porodicom" Oggija Tomića

Na 11. Bosnian-Herzegovinian Film Festivalu i “U potrazi za porodicom” Oggija Tomića

-

Sedamnaest filmova, od čega sedam dokumentaraca, bit će prikazano na 11. Bosnian-Herzegovinian Film Festivalu koji će se od 1. do 3. svibnja održavati u njujorškim Tribeca Cinemas kinima.

Na festivalski natječaj ove je godine ukupno pristiglo 33 naslova iz cijelog svijeta, a programsko vodstvo na kraju je u glavni program izabralo polovicu od tog broja, između kojih i našoj javnosti dobro poznate “Krugove” (2013) Srđana Golubovića ili, primjerice, “Obranu i zaštitu” (2013) Bobe Jelčića.

Dokumentarnu konkurenciju predvodi naš stari poznanik Oggi Tomić s filmom “U potrazi za porodicom” (2013). Podsjetimo, spomenuti film o autorovoj potrazi za davno prekinutim obiteljskim nitima, koji je Tomić režirao zajedno sa Škotom Chrisom Lesliejem, nedavno je osvojio čak dvije BAFTA Scotland nagrade.

Ostali dokumentarni filmovi – osim “U potrazi za porodicom” i “Trnopolje, jedno zaboravljeno ljeto” – mahom su rađeni u kratkometražnoj formi i većinom motivaciju crpe iz još uvijek nezacijeljenih ratnih rana.

“Trnopolje, jedno zaboravljeno ljeto” (2012., Zabou Cârrière, Taina Tervonen i Jean-Baptiste) govori o tri preživjela stradalnika koncentracijskog logora u Trnopolju, “Trideset i prvi maj” (2013., Mirza Ajnadžić) se bavi zabranom komemoracije ubijenim Bošnjacima u Prijedoru, dok je “Tales Froma a Forgotten City” (2013., Amir Grabus) sjetna posveta Mostaru kakav je nekada bio.

Nešto drugačija tematika vezana je za tri preostala filma, pa tako Nedžad Begović u “Bešku” (2013) radi portret Sarajlije koji ima veliku strast prema kinu, sportu i unikatnom viđenju svijeta koji ga okružuje.

Mirna Dizdarević je s “Vitom Mulier” (2013) napravila kratku priče o dvije balerine različitih generacija, a Sixten Björkstrand je u više nego dvostruko dužem “Bosnia In Our Hearts” / “Bosnien i våra hjärtan” (2013) široj svjetskoj javnosti prezentirao fenomen bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije zbog čijih utakmica pojedinci putuju i iz daleke Finske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.