Sedamnaest filmova, od čega sedam dokumentaraca, bit će prikazano na 11. Bosnian-Herzegovinian Film Festivalu koji će se od 1. do 3. svibnja održavati u njujorškim Tribeca Cinemas kinima.

Na festivalski natječaj ove je godine ukupno pristiglo 33 naslova iz cijelog svijeta, a programsko vodstvo na kraju je u glavni program izabralo polovicu od tog broja, između kojih i našoj javnosti dobro poznate “Krugove” (2013) Srđana Golubovića ili, primjerice, “Obranu i zaštitu” (2013) Bobe Jelčića.

Dokumentarnu konkurenciju predvodi naš stari poznanik Oggi Tomić s filmom “U potrazi za porodicom” (2013). Podsjetimo, spomenuti film o autorovoj potrazi za davno prekinutim obiteljskim nitima, koji je Tomić režirao zajedno sa Škotom Chrisom Lesliejem, nedavno je osvojio čak dvije BAFTA Scotland nagrade.

Ostali dokumentarni filmovi – osim “U potrazi za porodicom” i “Trnopolje, jedno zaboravljeno ljeto” – mahom su rađeni u kratkometražnoj formi i većinom motivaciju crpe iz još uvijek nezacijeljenih ratnih rana.

“Trnopolje, jedno zaboravljeno ljeto” (2012., Zabou Cârrière, Taina Tervonen i Jean-Baptiste) govori o tri preživjela stradalnika koncentracijskog logora u Trnopolju, “Trideset i prvi maj” (2013., Mirza Ajnadžić) se bavi zabranom komemoracije ubijenim Bošnjacima u Prijedoru, dok je “Tales Froma a Forgotten City” (2013., Amir Grabus) sjetna posveta Mostaru kakav je nekada bio.

Nešto drugačija tematika vezana je za tri preostala filma, pa tako Nedžad Begović u “Bešku” (2013) radi portret Sarajlije koji ima veliku strast prema kinu, sportu i unikatnom viđenju svijeta koji ga okružuje.

Mirna Dizdarević je s “Vitom Mulier” (2013) napravila kratku priče o dvije balerine različitih generacija, a Sixten Björkstrand je u više nego dvostruko dužem “Bosnia In Our Hearts” / “Bosnien i våra hjärtan” (2013) široj svjetskoj javnosti prezentirao fenomen bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije zbog čijih utakmica pojedinci putuju i iz daleke Finske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here