Početna Recenzije "U potrazi za porodicom" - Mali Oggi je napokon pronašao svoju mamu

“U potrazi za porodicom” – Mali Oggi je napokon pronašao svoju mamu

-

Oggi Tomić nije trebao dobiti novu priliku. Zapravo, riječ “nova” podrazumijeva barem onaj najniži, neparni – ikakvi zbroj prethodne anoreksične posvuduše nade. 0+1=1. Matematika za siromašne. Oggi Tomić, danas sretno oženjeni filmaš, koji trenutno živi u engleskom Cambridgeu, nije se na izdisaju osamdesetih uklapao ni u takav obični matematičko-životni kalup.

Baš kao ni stotine, vjerojatno i tisuće njegovih sunarodnjaka koji su za vrijeme rata rano ostali bez roditelja.

Kako u logično korito utrpati životnu priču čovjeka kojeg su roditelji – točnije majka – zauvijek napustili u jednoj sarajevskoj bolnici? Proći će još nekoliko godina do dobro poznatog krvavog akvarela u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, koji je Oggijevu sudbinu škartirao na “žao nam je, ali vidjeli smo i gorih priča” hladnu podrumsku policu. Mladom Sarajliji već tada je praktički bilo svejedno – doživio je goru sudbinu od šest ratova zajedno…

Kad od samog početka svojeg mladog života otkriješ neopraštajuću kiruršku preciznost ratnih sarajevskih ulica, borba za preživljavanje, koricu kruha ili goli život postaje važnija i od pitanja “Tko je moja majka?”, koje nikad nije utihnulo iz monoloških previranja Oggija Tomića, koredatelja (Chris Leslie) autobiografskog dokumentarca “U potrazi za porodicom” / “Finding Family” (2013).

Otrpio je naš Oggi svašta za vrijeme rata. I njihove. I naše. I miris krvi na ulicama. I isti metalni okus u ustima. “Ukradi dvije naranče na tržnici ili sutra nećeš dočekati dan.” Što onda u usporedbi s tim predstavlja kojesatno trpljenje dobronamjerne, ali ratnim podjelama još uvijek zadojene rodbine, prema konačnom cilju – upoznavanju vlastite, prave pravcate, samo njegove i ničije mame? Je li u konačnici vrijedilo? Pitajte Oggija. I on će vam reći da je itekako vrijedilo!

Tomić je nedavno za svoj film dobio čak dvije nagrade BAFTA Scotland, za što je u jednakoj mjeri zaslužan i škotski redatelj Chris Leslie, čovjek koji je mladom Sarajliji pružio priliku za izlazak iz tamošnjeg dvanaestog kruga pakla.

Manje je poznata činjenica o početnoj ideji bosanskohercegovačkog filmaša, koji je u svoju premijernu celuloidnu pustolovinu krenuo s idejom o snimanju dokumentarca kojim bi obilježio 20-godišnjicu početka rata u Bosni i Hercegovini.

No, kako to i obično u životu biva, sudbina je imala drugačije namjere. U to neko isto, kasnije će se za glavnog junaka “U potrazi za porodicom” ispostaviti povijesno doba, u jednim BiH novinama izašao je članak o Oggiju Tomiću i njegovoj made for TV sudbini. Nekoliko dana kasnije, Tomiću se javljaju članovi njegove davno izgubljene obitelji, a ostalo je, kako kažu stari Klišejčani, postalo povijest.

Iako potkožen poprilično strogim, gotovo školskim linearnim narativom (djetinjstvo, obilazak važnih lokacija, razgovor s rodbinom i majkom), “U potrazi za porodicom” niti u jednom trenutku ne djeluje kao skupljanje jeftinih patetičnih zlatnika, u središte svojeg fokusa prije svega donoseći toplu i ljudsku svevremensko-transnacionalnu priču.

Gotovo dva desetljeća tuge, mizerije i spavanja pod granatama – od vršnjačkog sadizma u Zenici do golog preživljavanja u Domu za napuštenu djecu u Bjelavama – ustupila su mjesto trezvenijoj, smirenijoj i realiziranijoj (nakon rata dobio priliku studirati u Velikoj Britaniji) osobnosti dobroćudne sarajevske ljudine, čija su pitanja “Tko je moja majka? Gdje je moja obitelj?” napokon dobila pravi odgovor.

U potrazi za porodicom

Odgovori koji su za sobom povukli i emotivni vrhunac ovog dokumentarca, u kojem naš glavni junak nakon skoro tri desetljeća prvi put na telefonu čuje, a malo kasnije uživo i vidi ženu koja ga je kao bebu ostavila u srajevskom rodilištu.

Koga osuditi? Kome predbacivati? U koga u konačnici uprijeti prstom? U ironični sudbinski obrat u kojem doznajemo kako su mladog Oggija godinama na nišanu u Sarajevu držali – članovi njegove obitelji? Na još uvijek neskriveno tinjajući ksenofobni nacionalizam vlastitih ljudi s brda (“S muslimanima ne možemo živjeti. Njih je za vrijeme rata svijet više podržavao”)? U ženu-majku; majku-ženu; ženu-dijete kojoj je jedan nepromišljeni potez također zauvijek promijenio život?

Otrpio je naš Oggi svašta za vrijeme rata. I njihove. I naše. I miris krvi na ulicama. I isti metalni okus u ustima. “Ukradi dvije naranče na tržnici ili sutra nećeš dočekati dan.” Što onda u usporedbi s tim predstavlja kojesatno trpljenje dobronamjerne, ali ratnim podjelama još uvijek zadojene rodbine, prema konačnom cilju – upoznavanju vlastite, prave pravcate, samo njegove i ničije mame? Je li u konačnici vrijedilo? Pitajte Oggija. I on će vam reći da je itekako vrijedilo!

"U potrazi za porodicom" / "Finding Family"

O FILMU:

Režija: Chris Leslie, Oggi Tomić
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Velika Britanija / Bosna i Hercegovina
Trajanje: 56 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.