PočetnaVijestiU čast Michaelu Glawoggeru danas u "Europi" besplatna projekcija dokumentarca "Slava kurvi"

U čast Michaelu Glawoggeru danas u “Europi” besplatna projekcija dokumentarca “Slava kurvi”

|

Foto: Tommy Pridnig

U čast proslavljenom austrijskom redatelju Michaelu Glawoggeru, u ponedjeljak, 28. travnja u 21:10 h, u kinu Europa održat će se posebna besplatna projekcija njegova dokumentarnog filma “Slava kurvi” / “Whores’ Glory” (2011) povodom njegove iznenadne smrti. Glawogger je preminuo od posljedica malarije u srijedu, 23. travnja u afričkoj državi Liberiji, gdje je boravio zbog snimanja novog filma.

Michael Glawogger je bio čest gost Zagreb Film Festivala, u sklopu kojega je prikazana i njegova retrospektiva 2012. godine, a tada je održao i iznimno posjećeno masterclass predavanje u Dokukinu KIC. “Slava kurvi” posljednji je dio dokumentarne trilogije o globalizaciji, a prethodili su joj “Megagradovi” / “Megacities” (1998) i “Smrt radnika” / “Workingman’s Death” (2005).

Ova kompleksna priča tematizira položaj žena, prostitutki i seksualnih radnica u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku, ali bez senzacionalizma, patetike ili osuđivanja. Upečatljivi soundtrack filma potpisuju, između ostalih, PJ Harvey i CocoRosie.

Glawoggerov specifičan redateljsko-snimateljski pristup ovakvim vrlo osjetljivim temama očit je i u ovom filmu, u skladu s njegovim stalnim principima rada: “Pokušavam pronaći slike u svijetu koje nadilaze koncept dobra i zla. Naprosto želim istražiti nešto što bi se jednostavno nazvalo condition humaine, stanja u kojem živimo i što u stvari jesmo. Ništa i nikoga ne želim osuđivati.” (iz intervjua objavljenog u Novom listu)

Projekciju kojom ćemo se oprostiti od ovog velikog redatelja organiziraju Kino Europa, Dokukino i Restart. Tom prigodom uvodnu riječ održat će redatelj Boris Mitić, prijatelj i suradnik Michaela Glawoggera.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.