Početna Vijesti U čast Michaelu Glawoggeru danas u "Europi" besplatna projekcija dokumentarca "Slava kurvi"

U čast Michaelu Glawoggeru danas u “Europi” besplatna projekcija dokumentarca “Slava kurvi”

-

Foto: Tommy Pridnig

U čast proslavljenom austrijskom redatelju Michaelu Glawoggeru, u ponedjeljak, 28. travnja u 21:10 h, u kinu Europa održat će se posebna besplatna projekcija njegova dokumentarnog filma “Slava kurvi” / “Whore’s Glory” (2011) povodom njegove iznenadne smrti. Glawogger je preminuo od posljedica malarije u srijedu, 23. travnja u afričkoj državi Liberiji, gdje je boravio zbog snimanja novog filma.

Michael Glawogger je bio čest gost Zagreb Film Festivala, u sklopu kojega je prikazana i njegova retrospektiva 2012. godine, a tada je održao i iznimno posjećeno masterclass predavanje u Dokukinu KIC. “Slava kurvi” posljednji je dio dokumentarne trilogije o globalizaciji, a prethodili su joj “Megagradovi” / “Megacities” (1998) i “Smrt radnika” / “Workingman’s Death” (2005).

Ova kompleksna priča tematizira položaj žena, prostitutki i seksualnih radnica u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku, ali bez senzacionalizma, patetike ili osuđivanja. Upečatljivi soundtrack filma potpisuju, između ostalih, PJ Harvey i CocoRosie.

Glawoggerov specifičan redateljsko-snimateljski pristup ovakvim vrlo osjetljivim temama očit je i u ovom filmu, u skladu s njegovim stalnim principima rada: “Pokušavam pronaći slike u svijetu koje nadilaze koncept dobra i zla. Naprosto želim istražiti nešto što bi se jednostavno nazvalo condition humaine, stanja u kojem živimo i što u stvari jesmo. Ništa i nikoga ne želim osuđivati.” (iz intervjua objavljenog u Novom listu)

Projekciju kojom ćemo se oprostiti od ovog velikog redatelja organiziraju Kino Europa, Dokukino i Restart. Tom prigodom uvodnu riječ održat će redatelj Boris Mitić, prijatelj i suradnik Michaela Glawoggera.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split