PočetnaVijesti(6. ETNOFILm festival) I posljednji dan rovinjskog festivala nudi zanimljive dokumentarne naslove

(6. ETNOFILm festival) I posljednji dan rovinjskog festivala nudi zanimljive dokumentarne naslove

-

Festivalski dan u rovinjskom Multimedijalnom centru započeo je u 11 sati filmom “Toliko blizu tišini” / “Tao perto do silencio” portugalskog autora Arlinda Horte. Film prikazuje prostor između sjećanja i zaborava preko priče koja prati rutinu amaterske kazališne skupine sačinjene od izbjeglica i tražitelja azila u Portugalu.

U 13 sati slijedi “Mula, skupina korijena svezanih zajedno” Sabine Mikelić. Autorica u prvim kadrovima prikazuje primopredaju očevih i majčinih knjiga te daje vlastiti osvrt na to naslijeđe. U želji da izrazi zahvalnost roditeljima i da se na neki način oprosti od stvari koje oni predstavljaju, provodi vrijeme s majkom umjetnicom i ocem radnikom.

Program se nastavlja ruskim filmom “Kruh za ptice” / “Hleb dlya ptici” koji potpisuje Aleksandra Strelyanaya, a govori o tome kako se mnogo toga može čuti u jesen, u pustinjskom selu.

U MMC-u će se od 15 do 17 sati održati predavanje “Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija” koje će voditi Arnd Schneider, profesor socijalne antropologije na Sveučilištu u Oslu.

Predavanje predstavlja pozitivne strane suodnosa (vizualne) antropologije i eksperimentalnog filma te vizualnih umjetnosti, ali i najznačajnija područja zajedničkog interesa spominjanih disciplina, nadovezujući se na urednička izdanja Schneidera.

Kruh za ptice
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Kruh za ptice” 

Od 17:30 na rasporedu je portugalski film “Moj ribaru, moj starče” autorice Amaye Sumpsi. U karnevalskoj noći 2005. godine, u zaljevu Porto Formoso nešto misteriozno uništava ribarice. Stanovnici zaključuju da to mora biti posljedicom smrtonosnog indonezijskoj tsunamija koji se dogodio dva mjeseca prije, tisućama kilometara daleko, zbog čega život za stanovnike tog mjesta više nikad neće biti isti.

Talijanski film “Granica mora” redateljice Rosselle Schillacci od 19 sati donosi priču o ribarima, njihovim dugim putovanjima na nepredvidivo more.

Zadnji film iz selekcije je “Čovjek prirode i ja” norveške redateljice Orsolye Veraart, a na rasporedu je od 20:15. Sniman u šumi i brdima koja okružuju malo transilvanijsko selo u Rumunjskoj, film portretira ribara Gabija i njegov bliski odnos s prirodom.

Festival se zatvara proglašenjem pobjednika u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa, filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi, zatim studenata etnologije/antropologije te u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula film festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta.

Pobjednicima će biti nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Proglašenje je na rasporedu od 21.30, a nakon toga festival završava koncertom sastava Čipkice u MMC-u. Mali je to etno ansambl koji izvodi tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta. Za završni party zadužen je DJ D-GREE s funk ritmovima u restoranu La Concha.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.