Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Granica mora"

Festivalski dan u rovinjskom Multimedijalnom centru započeo je u 11 sati filmom “Toliko blizu tišini” / “Tao perto do silencio” portugalskog autora Arlinda Horte. Film prikazuje prostor između sjećanja i zaborava preko priče koja prati rutinu amaterske kazališne skupine sačinjene od izbjeglica i tražitelja azila u Portugalu.

U 13 sati slijedi “Mula, skupina korijena svezanih zajedno” Sabine Mikelić. Autorica u prvim kadrovima prikazuje primopredaju očevih i majčinih knjiga te daje vlastiti osvrt na to naslijeđe. U želji da izrazi zahvalnost roditeljima i da se na neki način oprosti od stvari koje oni predstavljaju, provodi vrijeme s majkom umjetnicom i ocem radnikom.

Program se nastavlja ruskim filmom “Kruh za ptice” / “Hleb dlya ptici” koji potpisuje Aleksandra Strelyanaya, a govori o tome kako se mnogo toga može čuti u jesen, u pustinjskom selu.

U MMC-u će se od 15 do 17 sati održati predavanje “Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija” koje će voditi Arnd Schneider, profesor socijalne antropologije na Sveučilištu u Oslu.

Predavanje predstavlja pozitivne strane suodnosa (vizualne) antropologije i eksperimentalnog filma te vizualnih umjetnosti, ali i najznačajnija područja zajedničkog interesa spominjanih disciplina, nadovezujući se na urednička izdanja Schneidera.

Kruh za ptice
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Kruh za ptice” 

Od 17:30 na rasporedu je portugalski film “Moj ribaru, moj starče” autorice Amaye Sumpsi. U karnevalskoj noći 2005. godine, u zaljevu Porto Formoso nešto misteriozno uništava ribarice. Stanovnici zaključuju da to mora biti posljedicom smrtonosnog indonezijskoj tsunamija koji se dogodio dva mjeseca prije, tisućama kilometara daleko, zbog čega život za stanovnike tog mjesta više nikad neće biti isti.

Talijanski film “Granica mora” redateljice Rosselle Schillacci od 19 sati donosi priču o ribarima, njihovim dugim putovanjima na nepredvidivo more.

Zadnji film iz selekcije je “Čovjek prirode i ja” norveške redateljice Orsolye Veraart, a na rasporedu je od 20:15. Sniman u šumi i brdima koja okružuju malo transilvanijsko selo u Rumunjskoj, film portretira ribara Gabija i njegov bliski odnos s prirodom.

Festival se zatvara proglašenjem pobjednika u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa, filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi, zatim studenata etnologije/antropologije te u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula film festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta.

Pobjednicima će biti nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Proglašenje je na rasporedu od 21.30, a nakon toga festival završava koncertom sastava Čipkice u MMC-u. Mali je to etno ansambl koji izvodi tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta. Za završni party zadužen je DJ D-GREE s funk ritmovima u restoranu La Concha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here