PočetnaVijesti(6. ETNOFILm festival) I posljednji dan rovinjskog festivala nudi zanimljive dokumentarne naslove

(6. ETNOFILm festival) I posljednji dan rovinjskog festivala nudi zanimljive dokumentarne naslove

|

Festivalski dan u rovinjskom Multimedijalnom centru započeo je u 11 sati filmom “Toliko blizu tišini” / “Tao perto do silencio” portugalskog autora Arlinda Horte. Film prikazuje prostor između sjećanja i zaborava preko priče koja prati rutinu amaterske kazališne skupine sačinjene od izbjeglica i tražitelja azila u Portugalu.

U 13 sati slijedi “Mula, skupina korijena svezanih zajedno” Sabine Mikelić. Autorica u prvim kadrovima prikazuje primopredaju očevih i majčinih knjiga te daje vlastiti osvrt na to naslijeđe. U želji da izrazi zahvalnost roditeljima i da se na neki način oprosti od stvari koje oni predstavljaju, provodi vrijeme s majkom umjetnicom i ocem radnikom.

Program se nastavlja ruskim filmom “Kruh za ptice” / “Hleb dlya ptici” koji potpisuje Aleksandra Strelyanaya, a govori o tome kako se mnogo toga može čuti u jesen, u pustinjskom selu.

U MMC-u će se od 15 do 17 sati održati predavanje “Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija” koje će voditi Arnd Schneider, profesor socijalne antropologije na Sveučilištu u Oslu.

Predavanje predstavlja pozitivne strane suodnosa (vizualne) antropologije i eksperimentalnog filma te vizualnih umjetnosti, ali i najznačajnija područja zajedničkog interesa spominjanih disciplina, nadovezujući se na urednička izdanja Schneidera.

Kruh za ptice
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Kruh za ptice” 

Od 17:30 na rasporedu je portugalski film “Moj ribaru, moj starče” autorice Amaye Sumpsi. U karnevalskoj noći 2005. godine, u zaljevu Porto Formoso nešto misteriozno uništava ribarice. Stanovnici zaključuju da to mora biti posljedicom smrtonosnog indonezijskoj tsunamija koji se dogodio dva mjeseca prije, tisućama kilometara daleko, zbog čega život za stanovnike tog mjesta više nikad neće biti isti.

Talijanski film “Granica mora” redateljice Rosselle Schillacci od 19 sati donosi priču o ribarima, njihovim dugim putovanjima na nepredvidivo more.

Zadnji film iz selekcije je “Čovjek prirode i ja” norveške redateljice Orsolye Veraart, a na rasporedu je od 20:15. Sniman u šumi i brdima koja okružuju malo transilvanijsko selo u Rumunjskoj, film portretira ribara Gabija i njegov bliski odnos s prirodom.

Festival se zatvara proglašenjem pobjednika u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa, filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi, zatim studenata etnologije/antropologije te u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula film festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta.

Pobjednicima će biti nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Proglašenje je na rasporedu od 21.30, a nakon toga festival završava koncertom sastava Čipkice u MMC-u. Mali je to etno ansambl koji izvodi tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta. Za završni party zadužen je DJ D-GREE s funk ritmovima u restoranu La Concha.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.