Početna Vijesti "Pankerski sindrom" "poharao" Makarsku

“Pankerski sindrom” “poharao” Makarsku

-

U makarskom Vatrogasnom domu, kao dio programa uvodnih projekcija pred premijerni DokuMA Film Festival, održane su dvije projekcije filma “Pankerski sindrom” / “The Punk Syndrome” / “Kovasikajuttu” (2012) koji potpisuje finski redateljski dvojac Jukka KärkkäinenJani-Petteri Passi.

Prva projekcija organizirana je u suradnji s makarskom Udrugom osoba sa invaliditetom Sunce, koja je ovog tjedna obilježavala dvadeset godina rada.

Uz članove, obitelji i prijatelje Sunca, projekciji su se pridružili učenici osmih razreda OŠ Stjepana Ivičevića iz Makarske te OŠ dr. Franje Tuđmana iz Brela uz učiteljsku pratnju, dok je druga projekcija bila otvorena za javnost i koja je – kao što je već u Makarskoj postao lijepi običaj – privukla brojne tamošnje ljubitelje dokumentarne umjetnosti.

Film je doživio sjajan prijem kod publike, a prosvjetni radnici su u njemu vidjeli odličan edukativni film koji promiče razumijevanje različitosti. S druge strane, roditelji djece s poteškoćama u razvoju naglasili su kako ovaj dokumentarac pokazuje da se uz ljubav, strpljenje i kvalitetan rad mogu ostvariti velike stvari dok su lokalni rokeri komentirali kako se zapravo radi o odličnom filmu o dobrom punk bendu”.

Foto: Ivanka Šuta
Djelić atmosfere s projekcije / Foto: Ivanka Šuta

Stih benda Pertti Kurikan Nimipäivät (Imendan Perttija Kurike) koji glasi U životu trebam malo poštovanja i dostojanstva” pokazao se kao sjajna mantra koja opisuje samu srž ovog filma.

Na izrazito ljudski i iskren način filmaši nas uvode u svijet pankera s dijagnosticiranim autizmom i Downovim sindromom, koji ne traže vaše sažaljenje niti lažnu empatiju, već vam bez dlake na jeziku pokazuju vlastiti ego, smisao za humor i glazbeno umijeće.

Možemo na kraju istaknuti kako je “Pankerski sindrom” prije svega dokumentarni film koji prenosi univerzalnu poruku o snazi ljudskog duha, što je vjerojatno bio jedan od glavnih razloga njegovog dobrog prijema u Makarskoj.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.