PočetnaVijesti"Pankerski sindrom" "poharao" Makarsku

“Pankerski sindrom” “poharao” Makarsku

-

U makarskom Vatrogasnom domu, kao dio programa uvodnih projekcija pred premijerni DokuMA Film Festival, održane su dvije projekcije filma “Pankerski sindrom” / “The Punk Syndrome” / “Kovasikajuttu” (2012) koji potpisuje finski redateljski dvojac Jukka KärkkäinenJani-Petteri Passi.

Prva projekcija organizirana je u suradnji s makarskom Udrugom osoba sa invaliditetom Sunce, koja je ovog tjedna obilježavala dvadeset godina rada.

Uz članove, obitelji i prijatelje Sunca, projekciji su se pridružili učenici osmih razreda OŠ Stjepana Ivičevića iz Makarske te OŠ dr. Franje Tuđmana iz Brela uz učiteljsku pratnju, dok je druga projekcija bila otvorena za javnost i koja je – kao što je već u Makarskoj postao lijepi običaj – privukla brojne tamošnje ljubitelje dokumentarne umjetnosti.

Film je doživio sjajan prijem kod publike, a prosvjetni radnici su u njemu vidjeli odličan edukativni film koji promiče razumijevanje različitosti. S druge strane, roditelji djece s poteškoćama u razvoju naglasili su kako ovaj dokumentarac pokazuje da se uz ljubav, strpljenje i kvalitetan rad mogu ostvariti velike stvari dok su lokalni rokeri komentirali kako se zapravo radi o odličnom filmu o dobrom punk bendu”.

Foto: Ivanka Šuta
Djelić atmosfere s projekcije / Foto: Ivanka Šuta

Stih benda Pertti Kurikan Nimipäivät (Imendan Perttija Kurike) koji glasi U životu trebam malo poštovanja i dostojanstva” pokazao se kao sjajna mantra koja opisuje samu srž ovog filma.

Na izrazito ljudski i iskren način filmaši nas uvode u svijet pankera s dijagnosticiranim autizmom i Downovim sindromom, koji ne traže vaše sažaljenje niti lažnu empatiju, već vam bez dlake na jeziku pokazuju vlastiti ego, smisao za humor i glazbeno umijeće.

Možemo na kraju istaknuti kako je “Pankerski sindrom” prije svega dokumentarni film koji prenosi univerzalnu poruku o snazi ljudskog duha, što je vjerojatno bio jedan od glavnih razloga njegovog dobrog prijema u Makarskoj.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.