PočetnaVijesti"Pankerski sindrom" "poharao" Makarsku

“Pankerski sindrom” “poharao” Makarsku

|

U makarskom Vatrogasnom domu, kao dio programa uvodnih projekcija pred premijerni DokuMA Film Festival, održane su dvije projekcije filma “Pankerski sindrom” / “The Punk Syndrome” / “Kovasikajuttu” (2012) koji potpisuje finski redateljski dvojac Jukka KärkkäinenJani-Petteri Passi.

Prva projekcija organizirana je u suradnji s makarskom Udrugom osoba sa invaliditetom Sunce, koja je ovog tjedna obilježavala dvadeset godina rada.

Uz članove, obitelji i prijatelje Sunca, projekciji su se pridružili učenici osmih razreda OŠ Stjepana Ivičevića iz Makarske te OŠ dr. Franje Tuđmana iz Brela uz učiteljsku pratnju, dok je druga projekcija bila otvorena za javnost i koja je – kao što je već u Makarskoj postao lijepi običaj – privukla brojne tamošnje ljubitelje dokumentarne umjetnosti.

Film je doživio sjajan prijem kod publike, a prosvjetni radnici su u njemu vidjeli odličan edukativni film koji promiče razumijevanje različitosti. S druge strane, roditelji djece s poteškoćama u razvoju naglasili su kako ovaj dokumentarac pokazuje da se uz ljubav, strpljenje i kvalitetan rad mogu ostvariti velike stvari dok su lokalni rokeri komentirali kako se zapravo radi o odličnom filmu o dobrom punk bendu”.

Foto: Ivanka Šuta
Djelić atmosfere s projekcije / Foto: Ivanka Šuta

Stih benda Pertti Kurikan Nimipäivät (Imendan Perttija Kurike) koji glasi U životu trebam malo poštovanja i dostojanstva” pokazao se kao sjajna mantra koja opisuje samu srž ovog filma.

Na izrazito ljudski i iskren način filmaši nas uvode u svijet pankera s dijagnosticiranim autizmom i Downovim sindromom, koji ne traže vaše sažaljenje niti lažnu empatiju, već vam bez dlake na jeziku pokazuju vlastiti ego, smisao za humor i glazbeno umijeće.

Možemo na kraju istaknuti kako je “Pankerski sindrom” prije svega dokumentarni film koji prenosi univerzalnu poruku o snazi ljudskog duha, što je vjerojatno bio jedan od glavnih razloga njegovog dobrog prijema u Makarskoj.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.