Foto: Ivanka Šuta

U makarskom Vatrogasnom domu, kao dio programa uvodnih projekcija pred premijerni DokuMA Film Festival, održane su dvije projekcije filma “Pankerski sindrom” / “The Punk Syndrome” / “Kovasikajuttu” (2012) koji potpisuje finski redateljski dvojac Jukka KärkkäinenJani-Petteri Passi.

Prva projekcija organizirana je u suradnji s makarskom Udrugom osoba sa invaliditetom Sunce, koja je ovog tjedna obilježavala dvadeset godina rada.

Uz članove, obitelji i prijatelje Sunca, projekciji su se pridružili učenici osmih razreda OŠ Stjepana Ivičevića iz Makarske te OŠ dr. Franje Tuđmana iz Brela uz učiteljsku pratnju, dok je druga projekcija bila otvorena za javnost i koja je – kao što je već u Makarskoj postao lijepi običaj – privukla brojne tamošnje ljubitelje dokumentarne umjetnosti.

Film je doživio sjajan prijem kod publike, a prosvjetni radnici su u njemu vidjeli odličan edukativni film koji promiče razumijevanje različitosti. S druge strane, roditelji djece s poteškoćama u razvoju naglasili su kako ovaj dokumentarac pokazuje da se uz ljubav, strpljenje i kvalitetan rad mogu ostvariti velike stvari dok su lokalni rokeri komentirali kako se zapravo radi o odličnom filmu o dobrom punk bendu”.

Foto: Ivanka Šuta
Djelić atmosfere s projekcije / Foto: Ivanka Šuta

Stih benda Pertti Kurikan Nimipäivät (Imendan Perttija Kurike) koji glasi U životu trebam malo poštovanja i dostojanstva” pokazao se kao sjajna mantra koja opisuje samu srž ovog filma.

Na izrazito ljudski i iskren način filmaši nas uvode u svijet pankera s dijagnosticiranim autizmom i Downovim sindromom, koji ne traže vaše sažaljenje niti lažnu empatiju, već vam bez dlake na jeziku pokazuju vlastiti ego, smisao za humor i glazbeno umijeće.

Možemo na kraju istaknuti kako je “Pankerski sindrom” prije svega dokumentarni film koji prenosi univerzalnu poruku o snazi ljudskog duha, što je vjerojatno bio jedan od glavnih razloga njegovog dobrog prijema u Makarskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here