Početna Vijesti Početkom svibnja u Beogradu počinje 7. Beldocs

Početkom svibnja u Beogradu počinje 7. Beldocs

-

Kad smo već kod Srbije, vrijedi istaknuti i vrijedan podatak o skorašnjem početku sedmog po redu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će trajati čak sedam dana (8. – 14. svibnja) i tijekom kojeg će ukupno biti prikazana 34 nefikcijska naslova.

Program je podijeljen u šest različitih cjelina: Srpski natjecateljski program, Međunarodni program, 3D, Beldocs podržava, Kosovo i Metohija u fokusu i Van konkurencije, dok će specijalni program biti posvećen obilježavanju Prvog svjetskog rata.

Od filmova koje će beogradska publika moći vidjeti, izdvajamo “Moj zanat” (2014) Mladena Matičevića, “The Unknown Known” (2013) Errola Morrisa i njegovom razgovoru s bivšim ministrom obrane SAD-a Donaldom Rumsfeldom, ali i nedavno Oscarom nagrađeni “Pet metara od slave” / “Twenty Feet from Stardom” (2013) Morgana Nevillea, čija nas je priča o pratećim pjevačicama nedavno šarmirala na ZagrebDoxu.

Uz razne goste i filmske uglednike, spomenimo i sastav žirija koji će odlučivati o konačnom pobjedniku, a u kojem će sjediti Goran Gocić (filmski kritičar i autor), Dragan Petrović (redatelj i prošlogodišnji pobjednik Beldocsa) te sveprisutni dobri dokumentarni duh Đelo Hadžiselimović, televizijski urednik na HRT-u.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.