Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Ako nitko ne svira"

Pobjednika DORF-a iz 2011., Makedonca Gjorgjia Janevskog i njegov film prvijenac “Ako nitko ne svira” / Ako nikoj ne sviri” (2010), vidjet će gledatelji u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 10. travnja, s početkom u 20 sati. Po običaju, prije projekcije filma organizatori će popričati s autorom putem video linka, a razgovor će moderirati Ivana-Nataša Turković.

Po mišljenju vinkovačkog žirija, “film portretira Vaska Atanasoskog, lidera sastava Bernays Propaganda i njegovu fascinantnu energiju, strast i ljubav prema glazbi”. Ujedno, njime autor dokumentira “univerzalni problem bendova i pojedinaca u nastojanjima da usprkos nesklonosti medija dopru do publike i pošalju svoju poruku”.

U filmu izbliza pratimo problematičan početak makedonskog underground benda Bernays Propaganda te svakodnevne izazove s kojima se frontman Vasko Atanasoski suočava kako bi mogao raditi ono što voli. Duž puta susreće se s raznoraznim preprekama, a ponekad s blesavim i apsurdnim incidentima kojima pristupa hrabro, odlučno i s velikom dozom humora.

Vasko, čija energija istovremeno usisava i nadahnjuje, ujedno organizira koncerte, radi za diskografsku kuću te vodi radijski program. Ne postoji stvar koju ne bi uradio kako bi glazbu održao živom. I sve to pod duhovnim vodstvom grupa poput Joy Division, The Clash, Gang of Four, Fugazi i Minor Threat.

Bez obzira na komercijalni potencijal benda i gotovo 200 koncerata godišnje u cijeloj Europi, Vasko je ostao potpuno vjeran uradi sam principima, prema kojima njegov angažman na muzičkoj sceni karakterizira samoproizvodnja, samopromocija te odbijanje dikatata novca.

“Ako nitko ne svira” / Ako nikoj ne sviri” (2010) / Makedonija / 54 minute

Režija: Gjorgji Janevski
Scenarij: Gjorgji Janevski
Direktor fotografije: Brand Ferro
Montaža: Blagoja Nedelkovski
Produkcija: Gjorgji Janevski
Produkcijska kuća: Stotrojka

Gjorgji Janevski je rođen 1972. u Skopju. Film je studirao na sveučilištu u Bologni, a radi kao freelancer u filmskoj industriji i medijima te je ujedno i viši urednik na Radio Kanalu 103 u Skopju. Ondje tjedno producira programe sa živom glazbom iz studija, u kojima pretežno sudjeluju bendovi s nezavisne lokalne scene.

Sa svojim prvim filmom “Ako nitko ne svira” (2010), dokumentarcem o makedonskom bendu Bernays Propaganda i gitaristu Vasku Atanasoskom, Janevski je 2011. pobjedio na Festivalu dokumentarnog rock filma (DORF) u regionalnoj konkurenciji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here