Početna Vijesti Sutra počinje Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Sutra počinje Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

-

Kao što smo u nekim prijašnjim tekstovima najavljivali, sutra u Beogradu počinje 61. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se od 2. do 6. travnja održava u tamošnjem Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra te kinu Fontana.

Cjelokupnu manifestaciju otvara srednjemetražni dokumentarac Poljakinje Anete Kopacz “Joanna” (2013) – potresna životna priča o ženi koja koristi svaki trenutak života, iako joj je do svršetka istoga, zbog teške i smrtonosne bolesti, preostalo samo tri mjeseca.

Festivalske projekcije podijeljene su na nekoliko programskih cjelina, pa će osim službenog natjecateljskog programa srpski gledatelji u programu Komšiluk moći vidjeti najbolje regionalne filmove, a u Dijaspori ostvarenja mladih srpskih redatelja iz inozemstva.

Tu su još i Smijeh – Univerzalna čežnja (europske kratkometražne komedije), Vrelo! (angažirani dokumentarci) te Zabranjeni glasovi: Top 10 selektora (odabrani srednjemetražni i dugometražni dokumentarni filmovi).

Uz domaće redatelje, na festivalu će biti prisutno i desetak gostiju iz inozemstva, dok će u žiriju sjediti redatelj Nikola Majdak, glumica Hana Selimović, švicarska redateljica Barbara Miller, filmski kritičar, selektor i programski direktor mnogih ukrajinskih festivala Andrej Alferov te predstavnik Kopenhaškog filmskog festivala Cecil Bjork.

Prije svečanog otvorenja u Domu omladine, posjetiteljima se od 17 sati nudi i uvid u nagrađivana ostvarenja s Rimskog festivala nezavisnih filmova.

Sve ostale informacije potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

Na netom završenom, 13. Beldocsu hrvatski filmovi osvojili su dvije nagrade i jedno priznanje.