Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "U potrazi za porodicom"

Evo malo razloga i za slavlje naših bosanskohercegovačkih susjeda. Dokumentarac Oggija Tomića, “U potrazi za porodicom” / “Finding Family” (2013), osvojio je čak dvije BAFTA Scotland New Talent nagrade, i to u kategorijama New Work i Factual.

29-godišnji Tomić nagradu je osvojio u konkurenciji više od 350 filmova iz cijelog svijeta, a nagrađeni film koji je svoju premijeru imao na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, opisuje njegov uistinu trnoviti životni put.

Redatelja je, naime, zbog teške bolesti obitelj napustila već nakon samog rođenja, pa se mali Oggi morao snalaziti kako zna i umije. Srećom, nakon upoznavanja Chrisa Leslieja (koredatelj dokumentarca), voditelja jedne od fotografskih radionica u domu za nezbrinutu djecu Bjelave, mladom Oggiju su se napokon počela otvarati vrata budućih prilika.

Godinama kasnije, bosanskohercegovački redatelj koji trenutno živi u Velikoj Britaniji, dobija poziv od obitelji koja ga je odbacila kao bebu, a emotvni povratak u davno izgubljene obiteljske krugove čini okosnicu dokumentarca “U potrazi za porodicom”.

Nažalost, naša Sanja Marjanović, koja je sa svojim dokumentarcem “BFF” (2014) nominirana u BAFTA-inoj kategoriji najbolje montaže, nije uspjela doći do glavne nagrade. Priznanje je dohvatio Conor Meechan za film “The Groundsman”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here