PočetnaVijestiOggi Tomić osvojio dvije BAFTA-ine nagrade

Oggi Tomić osvojio dvije BAFTA-ine nagrade

-

Evo malo razloga i za slavlje naših bosanskohercegovačkih susjeda. Dokumentarac Oggija Tomića, “U potrazi za porodicom” / “Finding Family” (2013), osvojio je čak dvije BAFTA Scotland New Talent nagrade, i to u kategorijama New Work i Factual.

29-godišnji Tomić nagradu je osvojio u konkurenciji više od 350 filmova iz cijelog svijeta, a nagrađeni film koji je svoju premijeru imao na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, opisuje njegov uistinu trnoviti životni put.

Redatelja je, naime, zbog teške bolesti obitelj napustila već nakon samog rođenja, pa se mali Oggi morao snalaziti kako zna i umije. Srećom, nakon upoznavanja Chrisa Leslieja (koredatelj dokumentarca), voditelja jedne od fotografskih radionica u domu za nezbrinutu djecu Bjelave, mladom Oggiju su se napokon počela otvarati vrata budućih prilika.

Godinama kasnije, bosanskohercegovački redatelj koji trenutno živi u Velikoj Britaniji, dobija poziv od obitelji koja ga je odbacila kao bebu, a emotvni povratak u davno izgubljene obiteljske krugove čini okosnicu dokumentarca “U potrazi za porodicom”.

Nažalost, naša Sanja Marjanović, koja je sa svojim dokumentarcem “BFF” (2014) nominirana u BAFTA-inoj kategoriji najbolje montaže, nije uspjela doći do glavne nagrade. Priznanje je dohvatio Conor Meechan za film “The Groundsman”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.