Početna Vijesti Oggi Tomić osvojio dvije BAFTA-ine nagrade

Oggi Tomić osvojio dvije BAFTA-ine nagrade

-

Evo malo razloga i za slavlje naših bosanskohercegovačkih susjeda. Dokumentarac Oggija Tomića, “U potrazi za porodicom” / “Finding Family” (2013), osvojio je čak dvije BAFTA Scotland New Talent nagrade, i to u kategorijama New Work i Factual.

29-godišnji Tomić nagradu je osvojio u konkurenciji više od 350 filmova iz cijelog svijeta, a nagrađeni film koji je svoju premijeru imao na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, opisuje njegov uistinu trnoviti životni put.

Redatelja je, naime, zbog teške bolesti obitelj napustila već nakon samog rođenja, pa se mali Oggi morao snalaziti kako zna i umije. Srećom, nakon upoznavanja Chrisa Leslieja (koredatelj dokumentarca), voditelja jedne od fotografskih radionica u domu za nezbrinutu djecu Bjelave, mladom Oggiju su se napokon počela otvarati vrata budućih prilika.

Godinama kasnije, bosanskohercegovački redatelj koji trenutno živi u Velikoj Britaniji, dobija poziv od obitelji koja ga je odbacila kao bebu, a emotvni povratak u davno izgubljene obiteljske krugove čini okosnicu dokumentarca “U potrazi za porodicom”.

Nažalost, naša Sanja Marjanović, koja je sa svojim dokumentarcem “BFF” (2014) nominirana u BAFTA-inoj kategoriji najbolje montaže, nije uspjela doći do glavne nagrade. Priznanje je dohvatio Conor Meechan za film “The Groundsman”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.

“Time” – Imamo li vremena?

Na Amazon Primeu prošlog je mjeseca u "streaming rotaciju" ušao "Time", najnoviji dugometražni dokumentarni film američkog autora Garretta Bradleyja.

Al Jazeera Balkans: “Glasnije od oružja”, “Trump v California” i “Trst, Jugoslavija”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazuju se dokumentarci "Glasnije od oružja", "Trump v California" i "Trst, Jugoslavija".

“Upoznaj autora”: Neven Hitrec

Program "Upoznaj autora" u Dokukino KIC ovoga petka, 20. listopada u 19 sati, dovodi nagrađivanog autora Nevena Hitreca.