PočetnaVijestiUsusret Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova

Ususret Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova

-

U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga ćemo četvrtka, 27. ožujka, s početkom u 20 sati predstaviti Hrvatski festival jednominutnih filmova, međunarodnu filmsku manifestaciju utemeljenu u Požegi 1993. godine.

Na programu će biti po deset filmova koje su ocjenjivački sudovi uvrstili u užu konkurenciju za nagrade 2010., 2011., 2012. i 2013. godine, i od kojih je šest dobilo jednu od nagrada – Grand Prix, nagradu za prvo, drugo i treće mjesto, nagradu UNICA-e (International Federation of Film and Video Amateurs) te nagradu publike.

O manifestaciji koju pod patronatom UNICA-e organiziraju GFR film-video iz Požege i Hrvatski filmski savez govorit će putem telefona dopredsjednik GFR-a i član organizacijskog odbora dosadašnjih izdanja festivala Zvonimir Karakatić.  

Ovogodišnje 22. izdanje festivala bit će održano u Požegi od 28. do 31. svibnja, a prijave su otvorene do 22. travnja. Forma jednominutnog filma koja zahtijeva da se u 60 sekundi ili manje ispriča suvisla filmska dokumentarna, igrana, animirana ili eksperimentalna priča, najčešće u formi gega ali često i s vrlo ozbiljnim, pa i dramatičnim porukama, s uključenom uvodnom i odjavnom špicom, traži od autora snalažljivost, duhovitost, filmsko znanje i originalnost.

Od 1993. pa do danas na manifestaciju je prijavljeno oko 4000 filmskih i videoostvarenja iz ukupno 64 zemlje: Argentine, Armenije, Australije, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Benina, BiH-a, Brazila, Bugarske, Češke, Čilea, Danske, Estonije, Filipina, Finske, Francuske, Grčke, Gruzije, Gvajane, Hrvatske, Indije, Italije, Irana, Irske, Islanda, Izraela, Japana, Kanade, Kine, Koreje, Lihtenštaja,  Litve, Luksemburga, Mađarske, Makedonije, Malezije, Malte, Meksika, Moldavije, Nepala, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, SAD-a, Salvadora, Singapura, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Šri Lanke, Švedske, Švicarske, Tajvana, Tunisa, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i Urugvaja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.