Početna Recenzije "Još jedna noć na Zemlji" - "Dodirljivo mirisni" dokumentarac iz središta...

[ZAGREBDOX 2014] “Još jedna noć na Zemlji” – “Dodirljivo mirisni” dokumentarac iz središta egipatske revolucije

-

U posljednje vrijeme definitivno se ne možemo potužiti na izostanak dokumentarnih ostvarenja s tematikom revolucionarnog Arapskog proljeća na Bliskom istoku. Nakon nedavno apsorbiranih dokumentaraca o jemenskom (“Karama Has No Walls”, 2012.) i egipatskom (“The Square”, 2013.) narodnom ustanku protiv domicilnih diktatora, na red je došao još jedan film koji se indirektno pozabavio događanjima naroda na egipatskom trgu Tahrir, zbog kojeg je u 2011. godini s vlasti odstupio dotadašnji predsjednik Hosni Mubarak.

Za razliku od prethodna dva filma, srednjemetražni dokumentarac Španjolca Davida Muñoza, “Još jedna noć na Zemlji” / “Otra noche en la Tierra”, (2013) od samog starta je krenuo drugačijom nefikcijskom šumskom stazom i umjesto odašiljanja nestvarno surovih slika ubijenih civila, svoju konačnu poantu potražio je u analitičnijoj sociološkoj studiji tamošnjeg društva.

Španjolski redatelj u tom je spomenutom sociološkom mini-ekspermentu postavio niz fiksiranih sićušnih video-kamera u vozila kairskih vozača taksija i jednostavno – snimio njihove razgovore s putnicima. Konačni materijal na kraju je rezultirao jednim od najpreciznijih dokumentiranih društvenih analiza ove sjevernoafričke države u njenoj cjelokupnoj povijesti.

U svom tom revolucionarnom, prometnom i društvenom kaosu, pred gledateljima se izmjenjuju putnici najrazličitijeg stupnja obrazovanosti i financijskog zaleđa, kojima je bez iznimke jedini zajednički misaoni nazivnik tragična gospodarska situacija u domovini i, zapravo, beznađe nastalo višedesetljetnom Mubarakovom vladavinom.

Muñozove kamere snimile su svakojake prizore, koje šira svjetska javnost vjerojatno nikada na svoju ruku ne bi uspjela pohvatati. U jednoj sasvim neobičnoj noći, usred revolucionarnog zanosa na trgu Tahrir, desetak vozača – među kojima i jedna vozačica – svoje su klijente razvozili diljem kairske metropole kroz tamošnji prometni krkljanac u kojem uglavnom najglasniji i najagresivniji četverokotačni trubač uspijeva izboriti prvenstvo prolaza.

Za nekog tko se prvi put susreće s egipatskom kulturom, vjerojatno će početnu nevjericu izazvati uporna činjenica o stoljećima ukorijenjenoj egipatskoj umjetnosti cjenkanja, koja se proteže od kupovanja tepiha na lokalnom placu, pa sve do dogovaranja vožnje u taksiju.

U svom tom revolucionarnom, prometnom i društvenom kaosu, pred gledateljima se izmjenjuju putnici najrazličitijeg stupnja obrazovanosti i financijskog zaleđa, kojima je bez iznimke jedini zajednički misaoni nazivnik tragična gospodarska situacija u domovini i, zapravo, beznađe nastalo višedesetljetnom Mubarakovom vladavinom.

Muñozov film obiluje i popriličnom količinom tragikomičnih, nama kulturološki gotovo nepojmljivih situacija, poput one u kojoj jedan egipatski muškarac ulazi u taksi kojim upravlja, zamislite – žena. “Žene trebaju ostati kod kuće”, odmah je u startu ispalio putnik-namjernik, zaključivši kako one “ionako svojom slabom vožnjom rade probleme na cesti”.

“Još jedna noć na Zemlji”, naravno, nije film bez vlastitih boljki, naročito u prvom, neusporedivo lošijem i razvučenijem dijelu. Tek nakon nekog vremena i produbljivanja spoznaja o stvarnim problemima malih ljudi zakopanih ispod željeznih kostiju jednog anakronog sistema, Španjolčev dokumentarac napokon počinje otkrivati i ispunjavati neku svoju početnu senzibilirajuću misiju.

“Još jedna noć na Zemlji” je šarolik i gotovo dodirljivo mirisan, na trenutke zapanjujući dokumentarni film čija druga polovica uvelike nadoknađuje nervozno propadanje gasa u prvih dvadesetak minuta. Vađenje duhana iz grudnjaka, nervozni nogometni fanovi i egipatska Barcelona samo su dodatni bonus sasvim solidne Muñozove reality direct cineme.

"Još jedna noć na Zemlji" / "Otra noche en la Tierra"

O FILMU:

Režija: David Muñoz
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Španjolska
Trajanje: 52 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.