PočetnaVijestiZagrebDox 2014: Predstavljanje programa "Stanje stvari"

ZagrebDox 2014: Predstavljanje programa “Stanje stvari”

-

U programu Stanje stvari s nizom nagrada na festival stiže dokumentarac “Revolucija” / “Revolution” (2012) u kojem se autor Rob Stewart otisnuo u pogibeljnu avanturu – od koraljnih grebena Papue Nove Gvineje i krčenja šuma na Madagaskaru do najvećeg i najrazornijeg ekološkog projekta u kanadskoj Alberti – sve kako bi otkrio istinu i pronašao tajnu očuvanja ekosustava o kojem ovisi naš opstanak.

Prirodnim katastrofama bavi se i novi film Oscarom nagrađene redateljice i scenaristice Jessice Yu, koja nastavlja stopama prethodnih filmova “Neugodna istina” i “Hrana d. d.”. Riječ je o dokumentarcu o zanemarenoj temi nadolazeće globalne nestašice vode – “Posljednji poziv u oazu” / “Last Call to the Oasis” (2011).

Narušenim i ugroženim pravima životinja bavi se dirljivi kanadski dokumentarac autorice Liz Marshall “Duhovi u našem stroju” / “The Ghosts in Our Machine” (2013). Podizanje svijesti gledatelja ne postiže se direktnim djelovanjem nego fotografijama Jo-Anne McArthur. Na festivalu Hot Docs film je nagradila publika.

O propasti grada progovara američki film “Detropija” / “Detropia” (2012) autorskog dvojca Heidi Ewing i Rachel Grady. Riječ je o snovitom kolažu velegrada na rubu nestajanja praćenom snažnom i uzbudljivom glazbom. Ova priča o Detroitu koja sažima pripovijest o Americi u proteklom stoljeću nagrađena je nizom priznanja na festivalima diljem svijeta.

Kolaps čovjeka u središtu je filma “Gospodar svemira” / “Master of the Universe” (2013) Marca Baudera. Nekad vodeći njemački investicijski stručnjak s dnevnim milijunskim prihodima danas sjedi na jednom od viših katova prazne zgrade banke u središtu Frankfurta. U kombinaciji monologa i iscrpnog intervjua, podjednako zastrašujućeg i fascinantnog, dijeli svoje znanje iz megalomanskog paralelnog svijeta u kojem su iluzije najjača tržišna valuta.

“Volim huligane” / “I Love Hooligans” (2013) u režiji Jana-Dirka Bouwa kratkometražni je portret homoseksualnog navijača – huligana koji je primoran skrivati svoj identitet. Nizozemski dokumentarac “DNK snovi” / “DNA Dreams” (2012) u režiji autorice Bregtje van der Haak bavi se mogućnostima tehničkog napretka i pita vas što biste učinili da smijete imati samo jedno dijete i da možete odabrati njegove gene. Film predstavlja novi naraštaj znanstvenika u BGI-u, najvećem kineskom zavodu za istraživanje genetike.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.