PočetnaVijestiZagrebDox 2014: Predstavljanje programa "Stanje stvari"

ZagrebDox 2014: Predstavljanje programa “Stanje stvari”

-

U programu Stanje stvari s nizom nagrada na festival stiže dokumentarac “Revolucija” / “Revolution” (2012) u kojem se autor Rob Stewart otisnuo u pogibeljnu avanturu – od koraljnih grebena Papue Nove Gvineje i krčenja šuma na Madagaskaru do najvećeg i najrazornijeg ekološkog projekta u kanadskoj Alberti – sve kako bi otkrio istinu i pronašao tajnu očuvanja ekosustava o kojem ovisi naš opstanak.

Prirodnim katastrofama bavi se i novi film Oscarom nagrađene redateljice i scenaristice Jessice Yu, koja nastavlja stopama prethodnih filmova “Neugodna istina” i “Hrana d. d.”. Riječ je o dokumentarcu o zanemarenoj temi nadolazeće globalne nestašice vode – “Posljednji poziv u oazu” / “Last Call to the Oasis” (2011).

Narušenim i ugroženim pravima životinja bavi se dirljivi kanadski dokumentarac autorice Liz Marshall “Duhovi u našem stroju” / “The Ghosts in Our Machine” (2013). Podizanje svijesti gledatelja ne postiže se direktnim djelovanjem nego fotografijama Jo-Anne McArthur. Na festivalu Hot Docs film je nagradila publika.

O propasti grada progovara američki film “Detropija” / “Detropia” (2012) autorskog dvojca Heidi Ewing i Rachel Grady. Riječ je o snovitom kolažu velegrada na rubu nestajanja praćenom snažnom i uzbudljivom glazbom. Ova priča o Detroitu koja sažima pripovijest o Americi u proteklom stoljeću nagrađena je nizom priznanja na festivalima diljem svijeta.

Kolaps čovjeka u središtu je filma “Gospodar svemira” / “Master of the Universe” (2013) Marca Baudera. Nekad vodeći njemački investicijski stručnjak s dnevnim milijunskim prihodima danas sjedi na jednom od viših katova prazne zgrade banke u središtu Frankfurta. U kombinaciji monologa i iscrpnog intervjua, podjednako zastrašujućeg i fascinantnog, dijeli svoje znanje iz megalomanskog paralelnog svijeta u kojem su iluzije najjača tržišna valuta.

“Volim huligane” / “I Love Hooligans” (2013) u režiji Jana-Dirka Bouwa kratkometražni je portret homoseksualnog navijača – huligana koji je primoran skrivati svoj identitet. Nizozemski dokumentarac “DNK snovi” / “DNA Dreams” (2012) u režiji autorice Bregtje van der Haak bavi se mogućnostima tehničkog napretka i pita vas što biste učinili da smijete imati samo jedno dijete i da možete odabrati njegove gene. Film predstavlja novi naraštaj znanstvenika u BGI-u, najvećem kineskom zavodu za istraživanje genetike.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije