PočetnaVijestiZagrebDox 2014: Četiri potencijalna oskarovca na ovogodišnjem ZagrebDoxu

ZagrebDox 2014: Četiri potencijalna oskarovca na ovogodišnjem ZagrebDoxu

-

Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa u 150 filmova uključuje i četiri filma koji se natječu za jednu od najprestižnijih filmskih svjetskih nagrada – Oscara! Od pet nominiranih u kategoriji najboljeg dokumentarca čak su tri raspoređena u ovogodišnjim festivalskim programima, a jedan je bio prikazan u međunarodnoj konkurenciji prošlogodišnjeg ZagrebDoxa.

Američki film Prljavi ratovi” / “Dirty Wars” (2013) redatelja, snimatelja i montažera Richarda Rowleya dio je međunarodne konkurencije, a prati istraživačkog novinara Jeremyja Scahilla, autora međunarodnog bestsellera “Blackwater”, u srce američkih tajnih ratova od Afganistana do Jemena, Somalije i dalje. Dijelom politički triler, dijelom detektivska priča, film donosi napeto putovanje kroz jednu od najvažnijih i najmanje istraženih priča našega vremena.

Ono što počinje kao izvješće o neuspjelom američkom zračnom napadu u zabačenom dijelu Afganistana brzo postaje globalna istraga tajnovitog i moćnog Zajedničkog zapovjedništva specijalnim operacijama. Film Prljavi ratovi dosad je osvojio niz nagrada, uključujući Nagradu F:ACT na CPH:DOX-u, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Varšavi i priznanje za najbolju kameru na Sundanceu.

Prljavi ratovi - Dirty Wars
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Prljavi ratovi”

Program Biografski dox donosiSlatkicu i boksača” / “Cutie and the Boxer” (2013). Riječ je o filmu u umjetnosti, partnerstvu i četrdesetogodišnjoj ljubavnoj priči između Ushija i Noriko Shinohare, ekscentričnih japanskih umjetnika koji su se upoznali i vjenčali u New Yorku početkom sedamdesetih godina.

Ushiove skulpture donijele su mu slavu ali rijetko i novac. Noriko – koja se bila odrekla umjetnosti da bi mu bila pomoćnica – sada napokon izlazi iz muževe sjene i stvara crteže koji privlače pozornost javnosti i Ushiovu ljubomoru. Debitant Zachary Heinzerling nagrađen je za režiju na posljednjem Sundanceu, a film je osvojio i drugu nagradu publike na festivalu Tribeca.

“Pet metara od slave” / “20 Feet From Stardom” (2013) dio je programa Glazbeni globus. Osim šanse da osvoji zlatni kipić, film je već nagrađen s desetak priznanja na međunarodnim festivalima. Redatelj Morgan Neville pod svjetla reflektora postavio je neispričane priče pratećih vokala nekih od najvećih glazbenih legendi 21. stoljeća.

Dosad neopjevane junake velikih pozornica i njihove jedinstvene životne priče otkrit ćete kroz rijetke arhivske snimke i intimne intervjue s glazbenim velikanima: Bruceom Springsteenom, Steviejem Wonderom, Mickom Jaggerom, Stingom… Sve uz naravno izvrstan soundtrack!

Act of Killing
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Čin smaknuća”

“Čin smaknuća” / “The Act of Killing” (2012) Joshue Oppenheimera jedan je od laureata 9. ZagrebDoxa i svakako jedan od naslova koji je protekle godine najviše odjeknuo u međunarodnim filmskim krugovima. Na ZagrebDoxu – koji je bio jedan od prvih festivala koji ga je prikazao – osvojio je nagradu Movies That Matter, a osvojio je i Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg dokumentarca, veliku nagradu CPH:DOX-a te čak dvije nagrade na Berlinaleu: nagradu publike Panorama i nagradu ekumenskog žirija.

Film je putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca u šokantnom režimu korupcije i ideologije u Indoneziji. Kada je vojska 1965. godine svrgnula indonezijsku vladu, Anwar i njegovi prijatelji promaknuti su iz sitnih lopova koji su prodavali kinoulaznice na crno u vođe odreda smrti.

Pomogli su vojsci da u manje od godinu dana ubije više od milijun navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. U Činu smaknuća pričaju svoju priču o ubojstvima, ali ne pristaju na dokumentarističko svjedočanstvo.

Oni žele biti zvijezde svojih omiljenih gangsterskih filmova, vesterna i mjuzikala. Werner Herzog, koji je uz Errola Morrisa jedan od izvršnih producenata filma, izjavio je da u posljednjih deset godina nije vidio tako snažan, nadrealan i zastrašujući film, a Dušan Makavejev opisao ga je kao apsolutno i jedinstveno remek-djelo. Domaća publika može ga pogledati i na ovogodišnjem ZagrebDoxu, i to u programu Moj najbolji dox


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.