PočetnaVijestiMeđunarodni scenaristički program AdaptLab održava se u kolovozu u Zadru

Međunarodni scenaristički program AdaptLab održava se u kolovozu u Zadru

|

AdaptLab, dio edukativne i networking platforme TorinoFilmLab, ove će se godine, uz Italiju i Poljsku, održavati i u Hrvatskoj. Avvantura Festival Film Forum Zadar krajem kolovoza ugostit će drugu radionicu ovog programa namijenjenog europskim scenaristima koji se žele okušati u adaptiranju književnih djela za veliki ekran.

TorinoFilmLab u samo šest godina postojanja narastao je u jedan od najvećih i najvažnijih projekata ovakve vrste u Europi. Prvenstveno je namijenjen filmašima mlađe generacije koji dolaze iz država članica programa MEDIA / Kreativna Europa (zemlje Europske unije, Bosna i Hercegovina, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska).

Namjera mu je unapređenje procesa filmske pretprodukcije, a poseban naglasak stavljen je na scenarij te odnos filma i publike. Danas ga ukupno sačinjava šest potprograma – Writers’ Room, Script&Pitch, Interchange, Audience Design, AdaptLab i FrameWork – koji se odvijaju u obliku nekoliko tjednih radionica tijekom godine, svaka se održava u drugom gradu i zemlji, a između radionica sudionici imaju intenzivnu mentorsku online podršku.

AdaptLab 2014. svoju prvu radionicu ima od 30. travnja do 6. svibnja u Krakovu, a druga je u Zadru za vrijeme Avvanture od 23. do 29. kolovoza. Treća radionica održava se od 21. do 27. studenog u sklopu Torino Film Festivala, kada sve godišnje aktivnosti TFL-a imaju zajednički finale – svim sudionicima tada se pruža prilika da pitchiraju svoje projekte pred međunarodnim producentima i agentima te konkuriraju za iznimno vrijedne nagrade. Također, sudionici AdaptLaba mogu biti izravno pozvani od strane organizatora da tijekom iduće godine nastave razvijati svoje projekte u okviru programa FrameWork.

U ovogodišnjem AdaptLabu moći će sudjelovati 12 polaznika (scenarista ili redatelja/scenarista) koji pri prijavi mogu odlučiti žele li adaptirati roman koji im dodijeli organizator ili su ga već sami ranije odabrali. Okosnicu prijave čine dosadašnje filmsko iskustvo i motivacija, a kandidati koji žele adaptirati roman po vlastitom odabiru moraju prijavi prilagati i sinopsis i treatment scenarija. Rok za prijave je ponedjeljak 3. veljače.

Važnost platforme TorinoFilmLab potvrđuje činjenica da su brojni projekti koji su nastali ovdje imali vrlo uspješnu međunarodnu festivalsku karijeru. Istaknimo da su i dvije recentne polaznice TFL-ovih programa trenutno nominirane za OscaraKirsikka Saari iz Finske koja potpisuje scenarij filma “Do I Have to Take Care of Everything?” (Najbolji kratkometražni igrani film) i jemensko-škotska autorica Sara Ishaq s dokumentarcem Karama Has No Walls” (Najbolji kratkometražni dokumentarni film).

Od hrvatskih filmaša, u programu TFL-a do sada su sudjelovali Matija Radeljak (AdaptLab 2012.) i Hana Jušić (Script&Pitch 2013.)

Sve detalje prijave i uvjeta sudjelovanja potražite na službenoj stranici programa. Realizacija AdaptLaba u Hrvatskoj omogućena je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a zajednički ga organiziraju HAVC i Avvantura Festival Film Forum Zadar. Također, sve zainteresirane podsjećamo da se za potporu, ako su primljeni na program, mogu prijaviti na Javni poziv HAVC-a za međunarodnu suradnju 2014.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.