PočetnaVijestiMeđunarodni scenaristički program AdaptLab održava se u kolovozu u Zadru

Međunarodni scenaristički program AdaptLab održava se u kolovozu u Zadru

-

AdaptLab, dio edukativne i networking platforme TorinoFilmLab, ove će se godine, uz Italiju i Poljsku, održavati i u Hrvatskoj. Avvantura Festival Film Forum Zadar krajem kolovoza ugostit će drugu radionicu ovog programa namijenjenog europskim scenaristima koji se žele okušati u adaptiranju književnih djela za veliki ekran.

TorinoFilmLab u samo šest godina postojanja narastao je u jedan od najvećih i najvažnijih projekata ovakve vrste u Europi. Prvenstveno je namijenjen filmašima mlađe generacije koji dolaze iz država članica programa MEDIA / Kreativna Europa (zemlje Europske unije, Bosna i Hercegovina, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska).

Namjera mu je unapređenje procesa filmske pretprodukcije, a poseban naglasak stavljen je na scenarij te odnos filma i publike. Danas ga ukupno sačinjava šest potprograma – Writers’ Room, Script&Pitch, Interchange, Audience Design, AdaptLab i FrameWork – koji se odvijaju u obliku nekoliko tjednih radionica tijekom godine, svaka se održava u drugom gradu i zemlji, a između radionica sudionici imaju intenzivnu mentorsku online podršku.

AdaptLab 2014. svoju prvu radionicu ima od 30. travnja do 6. svibnja u Krakovu, a druga je u Zadru za vrijeme Avvanture od 23. do 29. kolovoza. Treća radionica održava se od 21. do 27. studenog u sklopu Torino Film Festivala, kada sve godišnje aktivnosti TFL-a imaju zajednički finale – svim sudionicima tada se pruža prilika da pitchiraju svoje projekte pred međunarodnim producentima i agentima te konkuriraju za iznimno vrijedne nagrade. Također, sudionici AdaptLaba mogu biti izravno pozvani od strane organizatora da tijekom iduće godine nastave razvijati svoje projekte u okviru programa FrameWork.

U ovogodišnjem AdaptLabu moći će sudjelovati 12 polaznika (scenarista ili redatelja/scenarista) koji pri prijavi mogu odlučiti žele li adaptirati roman koji im dodijeli organizator ili su ga već sami ranije odabrali. Okosnicu prijave čine dosadašnje filmsko iskustvo i motivacija, a kandidati koji žele adaptirati roman po vlastitom odabiru moraju prijavi prilagati i sinopsis i treatment scenarija. Rok za prijave je ponedjeljak 3. veljače.

Važnost platforme TorinoFilmLab potvrđuje činjenica da su brojni projekti koji su nastali ovdje imali vrlo uspješnu međunarodnu festivalsku karijeru. Istaknimo da su i dvije recentne polaznice TFL-ovih programa trenutno nominirane za OscaraKirsikka Saari iz Finske koja potpisuje scenarij filma “Do I Have to Take Care of Everything?” (Najbolji kratkometražni igrani film) i jemensko-škotska autorica Sara Ishaq s dokumentarcem Karama Has No Walls” (Najbolji kratkometražni dokumentarni film).

Od hrvatskih filmaša, u programu TFL-a do sada su sudjelovali Matija Radeljak (AdaptLab 2012.) i Hana Jušić (Script&Pitch 2013.)

Sve detalje prijave i uvjeta sudjelovanja potražite na službenoj stranici programa. Realizacija AdaptLaba u Hrvatskoj omogućena je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a zajednički ga organiziraju HAVC i Avvantura Festival Film Forum Zadar. Također, sve zainteresirane podsjećamo da se za potporu, ako su primljeni na program, mogu prijaviti na Javni poziv HAVC-a za međunarodnu suradnju 2014.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.