PočetnaVijestiMeđunarodni scenaristički program AdaptLab održava se u kolovozu u Zadru

Međunarodni scenaristički program AdaptLab održava se u kolovozu u Zadru

-

AdaptLab, dio edukativne i networking platforme TorinoFilmLab, ove će se godine, uz Italiju i Poljsku, održavati i u Hrvatskoj. Avvantura Festival Film Forum Zadar krajem kolovoza ugostit će drugu radionicu ovog programa namijenjenog europskim scenaristima koji se žele okušati u adaptiranju književnih djela za veliki ekran.

TorinoFilmLab u samo šest godina postojanja narastao je u jedan od najvećih i najvažnijih projekata ovakve vrste u Europi. Prvenstveno je namijenjen filmašima mlađe generacije koji dolaze iz država članica programa MEDIA / Kreativna Europa (zemlje Europske unije, Bosna i Hercegovina, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska).

Namjera mu je unapređenje procesa filmske pretprodukcije, a poseban naglasak stavljen je na scenarij te odnos filma i publike. Danas ga ukupno sačinjava šest potprograma – Writers’ Room, Script&Pitch, Interchange, Audience Design, AdaptLab i FrameWork – koji se odvijaju u obliku nekoliko tjednih radionica tijekom godine, svaka se održava u drugom gradu i zemlji, a između radionica sudionici imaju intenzivnu mentorsku online podršku.

AdaptLab 2014. svoju prvu radionicu ima od 30. travnja do 6. svibnja u Krakovu, a druga je u Zadru za vrijeme Avvanture od 23. do 29. kolovoza. Treća radionica održava se od 21. do 27. studenog u sklopu Torino Film Festivala, kada sve godišnje aktivnosti TFL-a imaju zajednički finale – svim sudionicima tada se pruža prilika da pitchiraju svoje projekte pred međunarodnim producentima i agentima te konkuriraju za iznimno vrijedne nagrade. Također, sudionici AdaptLaba mogu biti izravno pozvani od strane organizatora da tijekom iduće godine nastave razvijati svoje projekte u okviru programa FrameWork.

U ovogodišnjem AdaptLabu moći će sudjelovati 12 polaznika (scenarista ili redatelja/scenarista) koji pri prijavi mogu odlučiti žele li adaptirati roman koji im dodijeli organizator ili su ga već sami ranije odabrali. Okosnicu prijave čine dosadašnje filmsko iskustvo i motivacija, a kandidati koji žele adaptirati roman po vlastitom odabiru moraju prijavi prilagati i sinopsis i treatment scenarija. Rok za prijave je ponedjeljak 3. veljače.

Važnost platforme TorinoFilmLab potvrđuje činjenica da su brojni projekti koji su nastali ovdje imali vrlo uspješnu međunarodnu festivalsku karijeru. Istaknimo da su i dvije recentne polaznice TFL-ovih programa trenutno nominirane za OscaraKirsikka Saari iz Finske koja potpisuje scenarij filma “Do I Have to Take Care of Everything?” (Najbolji kratkometražni igrani film) i jemensko-škotska autorica Sara Ishaq s dokumentarcem Karama Has No Walls” (Najbolji kratkometražni dokumentarni film).

Od hrvatskih filmaša, u programu TFL-a do sada su sudjelovali Matija Radeljak (AdaptLab 2012.) i Hana Jušić (Script&Pitch 2013.)

Sve detalje prijave i uvjeta sudjelovanja potražite na službenoj stranici programa. Realizacija AdaptLaba u Hrvatskoj omogućena je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a zajednički ga organiziraju HAVC i Avvantura Festival Film Forum Zadar. Također, sve zainteresirane podsjećamo da se za potporu, ako su primljeni na program, mogu prijaviti na Javni poziv HAVC-a za međunarodnu suradnju 2014.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.