Početna Vijesti Otvoren 11. HRFF, "Sickfuckpeople" obilježio premijerni festivalski dan

Otvoren 11. HRFF, “Sickfuckpeople” obilježio premijerni festivalski dan

-

Prikazivanjem kratkog dokumentarca Srđana Keče, “Bijeg” (2013), sinoć je u zagrebačkom kinu Europa počeo 11. po redu Human Rights Film Festival. Pred dupkom ispunjenim auditorijem, gledateljima se kratko obratio direktor festivala Petar Milat, nakon čega su Zagrepčani i njihovi gosti mogli uživati u još tri izvrsna filma, od kojih definitivno treba izdvojiti dokumentarac Jurija Rečinskog, “Sickfuckpeople” (2013), koji je svojom potresnom surovošću definitivno obilježio prvi dan HRFF-a.

“Kao što smo svi svjedoci, u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko mjeseci nije dobra situacija glede ljudskih prava. Zato je i naša zadaća kao festivala uvijek iznova prokazivati one koji žele diskriminirati ostale. Što se tiče samog festivalskog programa, smatram da smo na jednom mjestu objedinili reprezentativni godišnji presjek svjetske filmske produkcije”, rekao je Milat na otvaranju i zaključio:

“Neki nas, zbog nešto drugačijeg programa, zovu izbjegličkim logorom za radikalniji film. Ja bih to u šali više nazvao nekim galskim selom, nego izbjegličkim logorom. HRFF će se boriti protiv neke lažne slike stvarnosti i zalagati za maštu kojia mijenja i svijet i granice…”

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.