Foto: Damir Zovko

Prikazivanjem kratkog dokumentarca Srđana Keče, “Bijeg” (2013), sinoć je u zagrebačkom kinu Europa počeo 11. po redu Human Rights Film Festival. Pred dupkom ispunjenim auditorijem, gledateljima se kratko obratio direktor festivala Petar Milat, nakon čega su Zagrepčani i njihovi gosti mogli uživati u još tri izvrsna filma, od kojih definitivno treba izdvojiti dokumentarac Jurija Rečinskog, “Sickfuckpeople” (2013), koji je svojom potresnom surovošću definitivno obilježio prvi dan HRFF-a.

“Kao što smo svi svjedoci, u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko mjeseci nije dobra situacija glede ljudskih prava. Zato je i naša zadaća kao festivala uvijek iznova prokazivati one koji žele diskriminirati ostale. Što se tiče samog festivalskog programa, smatram da smo na jednom mjestu objedinili reprezentativni godišnji presjek svjetske filmske produkcije”, rekao je Milat na otvaranju i zaključio:

“Neki nas, zbog nešto drugačijeg programa, zovu izbjegličkim logorom za radikalniji film. Ja bih to u šali više nazvao nekim galskim selom, nego izbjegličkim logorom. HRFF će se boriti protiv neke lažne slike stvarnosti i zalagati za maštu kojia mijenja i svijet i granice…”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here