PočetnaVijesti7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

|

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu. Također, u okviru festivala bit će održan i program za profesionalce iz dokumentarne industrije “AJD Industry Days”, kao i propratni program, posebne projekcije, paneli i radionica za mlade autore, kao i mnoge druge aktivnosti vezane za promociju dokumentarnog filma.

Organizatori AJB DOC Film Festivala su od samih početaka i prvog izdanja usvojili praksu definiranja godišnje glavne teme, kojom se kroz selekciju dokumentarnih filmova obraćaju publici. Svake godine bila je to tema koja oslikava društvena događanja u kontekstu prikazanih filmova, ali i sveukupnih trendova u društvu, pa je tako ove godine odabrana tema “Justice?”, koja svoje posjetitelje između ostalog poziva na preispitivanje osobnih i društvenih pravda i nepravda.

Kao festival koji u fokus stavlja univerzalne ljudske vrijednosti i želi afirmirati autore koji se bave društvenim fenomenima, AJB DOC je preuzeo zadatak propitivati univerzalne pojmove, istine, okolnosti i odnose društva u kojem živimo, jer kako ističu organizatori: “Svijet u kojem smo rođeni ni po čemu neće biti blizak onome kojeg ostavljamo potomcima.”

Kao i uvijek, u Natjecateljskoj selekciji bit će prikazani dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitiranju, u selekciji “Last Minute Cinema” dugometražni dokumentarci, a “AJB Prikazuje” će okupiti najbolje dokumentarne filmove regionalne produkcije. “SmartDoc” selekcija rezervirana je za ostvarenja mladih autora, a bit će upriličene i posebne projekcije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.