PočetnaNajaveDokumentarac o Joan Baez u kinima diljem Hrvatske

Dokumentarac o Joan Baez u kinima diljem Hrvatske

|

Dokumentarni film “Joan Baez: Ja sam glasna” / “Joan Baez: I Am a Noise” (2023), intiman psihološki portret legendarne folk pjevačice i aktivistice Joan Baez, stiže u kina diljem Hrvatske. Film koji je nastao u režiji autorica Karen O’Connor, Miri Navasky i Maeve O’Boyle prikazan je na brojnim festivalima diljem svijeta – svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a hrvatsku na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

“Joan Baez: Ja sam glasna” će u narednim tjednima biti prikazan na sljedećim lokacijama: 26. lipnja u Šibeniku (Kuća umjetnosti Arsen), potom 28., 29. i 30. lipnja u zagrebačkom Dokukinu KIC, 1. srpnja u Dubrovniku, 3. srpnja u ljetnom “Dokukinu Pri Nami” te potom 14. srpnja u Bjelovaru i 18. srpnja u Rovinju.

Film prati glazbenicu, borkinju za građanska prava i aktivisticu Joan Baez, oživljujući njenu prošlost uz pomoć jedinstvenih arhivskih snimki. Ni konvencionalno biografski ni tradicionalno koncertni, ovaj dokumentarni film pomiče se naprijed-natrag kroz vrijeme dok prati Joan na njezinoj posljednjoj turneji i zaranja u njezinu arhivu, uključujući novootkrivene kućne filmove, dnevnike, umjetnička djela, terapeutske vrpce i audiosnimke.

Tijekom filma, Baez otkriva svoj život na pozornici i izvan nje – od svojih cjeloživotnih emocionalnih borbi do borbi za građanska prava s Martinom Lutherom Kingom i srceparajuće romanse s mladim Bobom Dylanom. Baez priča o svom uspjehu, ali i o dugogodišnjim psihičkim problemima i terapijama, o obitelji, drogama, starenju te pitanjima krivnje i oprosta. Isprepliću se dnevnički zapisi, obilje nikada viđenog arhivskog materijala, opsežni razgovori s Baez i backstage trenuci s njene oproštajne turneje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.