PočetnaNajaveTri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

|

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti, ženskog nasljeđa, kao i izazova s kojima se, u današnje doba, žene suočavaju. Tihana Bertek, selektorica i producentica filmskog djela Vox Feminae Festivala (Šesnaestica, Ozaljska 16, Zagreb; 23.5. – 26.5.), ističe kako je ovogodišnja selekcija filmova namijenjena svima koji odbacuju rodne norme, koji ne žele gledati ekranizirane odnose koji u prvi plan stavljaju patrijarhalno poimanje seksualnosti te svima koji žele na zdravi i otvoreni način pristupiti pitanju seksualnosti, roda i feminizma.

Kratkometražni dokumentarni film “Grandmamauntsistercat” (Zuza Banasinska,
2024.), koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu, otvara filmski program 18. Vox Feminae Festivala. Film je osvojio nagradu Teddy za najbolji kratki film, koja se dodjeljuje ostvarenjima koja komuniciraju queer teme, potičući više tolerancije, prihvaćanja i solidarnosti u društvu.

Program se nastavlja dokumentarnom retrospektivom “Rat nikada ne završava” / “Lydia Lunch: The War Is Never Over” (Beth B, 2019.). Kao najistaknutija ikona No Wavea u New Yorku kasnih 70-ih, Lydia Lunch je stvarala glazbu i izvodila performanse posvećene potpunom pravu svake žene da se prepusti, traži zadovoljstvo te da podigne glas, baš kao što to čini svaki muškarac. Film prikazuje rad Lydije Lunch kroz prizmu različitih filozofskih tema kojima se bavila, kako bi osnažila žene da progovore i prekinu krug nasilja nad ženama diljem svijeta.

U petak, 24. svibnja, na programu su četiri filma, od kojih dva dokumentarna. Eksperimentalno-dokumentarni film “Valerija” (Nomad Studio / Restart; 2023.) autorice Sare Jurinčić, predstavlja intimni susret autorice i njenih pretkinja; dok “Geni moje djece” (Zagreb film, 2024.), fotografkinje i redateljice Vladimire Spindler, istražuje generacijski prijenos talenta i sudbine žena.

Jedan filmski blok posvećen je temi migracija, radničkim i ljudskim pravima. Od radnica s Filipina, koje nerijetko postaju žrtvama trgovine ljudima, do nevidljive radne snage koja omogućuje lagodan život građana i građanki Europe, istaknula je Tihana Bertek, selektorica i producentica filmskog djela Vox Feminae Festivala. “A Movement Against the Transparency of the Stars of the Seas” (Esy Casey, 2023.), “Granice Europe” / “Limits of Europe” / “Hranice Evropy” (Apolena Rychlíková, 2024.) i “Ovo je Ballroom” / “This is Ballroom” / “Salão de Baile” (Juru i Vitã, 2024.) na rasporedu su u subotu, 25. svibnja od 18 sati.

Za više informacija o filmskom programu posjetite službenu web stranicu festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".