PočetnaVijesti"A New Kind of Wilderness" i "Porcelain War" pobjednici glavnih doku-kategorija 40....

“A New Kind of Wilderness” i “Porcelain War” pobjednici glavnih doku-kategorija 40. Sundance Film Festivala

-

Završio je još jedan Sundance Film Festival, čije se četrdeseto izdanje tradicionalno odvijalo tijekom siječnja, u ovom slučaju od 18. do 28.1. Unutar dvanaest službenih kategorija smjestila su se i 82 dugometražna ostvarenja, a od ukupnog broja dugometražnih filmova (101) na festivalu, točno četrdeset ih otpada na debitantske autorice i autore. U ovom kratkom pregledu osvrnut ćemo se, dakako, na dokumentarni dio konkurencije.

Veliku nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji (žiri: Mandy Chang, Monica Hellström i Shaunak Sen) dobio je film “A New Kind of Wilderness” (2024) norveške autorice Silje Evensmo Jacobsen, priča o tamošnjoj obitelji koja živi izoliranim životom u divljini, sve dok tragičan događaj ne promijeni njihovu mirnu svakodnevicu. Nagradu za najbolju režiju u istom dijelu konkurencije, osvojio je također norveški redatelj – Benjamin Ree. Njegov “Ibelin” (2024) gledatelje upoznaje sa životom mladog norveškog gejmera Matsa Steena, preminulog od teške bolesti u 25. godini. Film je osvojio i međunarodnu Nagradu publike.

U konkurenciji američkih dokumentaraca (žiri: Shane Boris, Nicole Newnham i Rudy Valdez), Veliku nagradu žirija odnio je “Porcelain War” (2024) američko-ukrajinskog redateljskog dvojca Brendan Bellomo-Slava Leontjev, o umjetnicima Slavi, Anji i Andreju, koji su ostali braniti domovinu od ruskog agresora te nastavili stvarati u teškim okolnostima.

Režijsku su, pak, nagradu u domaćoj konkurenciji, osvojili Julian Brave NoiseCat i Emily Kassie. Njhov dokumentarac “Sugarcane” (2024) istražuje zlostavljanje i nestanak djece unutar indijanskog rezervata u Kanadi. Nagradu publike u američkom dijelu doku-konkurencije odnio je film “Daughters” (2024) Angele Patton i Natalie Rae, o četiri kćerke koje se pripremaju za poseban ples sa svojim očevima u zatvoru, sve u sklopu posebnog vošingtonskog zatvorskog programa.

Ne smijemo zaboraviti niti kratkometražni dio nefikcijskog programa (The Short Film Jury Award: Nonfiction; žiri: Christina Oh, Danny Pudi i Charlotte Regan) ovogodišnjeg Sundancea, gdje je trijumfirao dokumentarno-animirani film “Bob’s Funeral” (2024) američkog autora Jacka Dunphyja. On pokušava proniknuti unutar odnosa vlastite disfunkcionalne obitelji, točnije razloge neslaganja njegovog oca i djeda.

O svim nagrađenima pročitajte na službenoj stranici Sundance Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.