PočetnaNaj-liste Najbolji srpski dokumentarni filmovi 2023. godine

[VIDEO] Najbolji srpski dokumentarni filmovi 2023. godine

-

Srpska dokumentaristika u posljednjih desetak godina doživljava ozbiljan procvat. Nije rijetkost da dokumentarni filmovi naših istočnih susjeda osvajaju niz nagrada i na (jakim) međunarodnim i regionalnim festivalima, a imena poput Borisa Mitića, Mile Turajlić, Mladena Kovačevića, Marka Grbe Singha i ostalih tamošnjih autora mlađe i srednje generacije, već odavno nisu poznata isključivo domicilnoj publici.

Prema riječima suradnika portala Dokumentarni.net, filmologa i filmskog kritičara Nikole Radića, spomenuti uzlet započeo je 2010. godine s dokumentarcem “Cinema Komunisto” (2010) Mile Turajlić:

“Taj film je prelomio mnoge stvari, ne samo u smislu prodora na inozemno tržište, već i pristupa dokumentarnom filmu koji je odjednom malo moderniji i suvremeniji, arhiva se koristi na drugačiji način i dugometražni dokumentarni filmovi počinju komunicirati s malo širom publikom. Najviše bih (ipak) istaknuo dva faktora: dostupnost stranih dokumentarnih filmova našim autorima koji putuju po festivalima i gledaju različite filmove na (različitim) platformama; s druge strane, stasala je nova generacija autora koja dokumentarnom filmu prilazi kreativno – sve ono što odskače od konvencionalnog televizijskog, reportažnog dokumentarca.”

Kao što već znate, počeli smo aktivno razvijati i YouTube kanal portala Dokumentarni.net (pretplatite se, dokazane su ljekovitosti suba na naš kanal), a upravo tamo – i ekskluzivno tamo, ako smijemo biti malo pretenciozni – smo zatlačili Nikolu Radića, koji nudi svoj izniman presjek protekle srpske doku-godine. Pričali smo o filmovima “Prizvan i pozvan” (2022) Srđe Vuče i Luke Papića, “Još jedno proljeće” (2022) Mladena Kovačevića, “Flašaroši” (2023) Nemanje Vojinovića… Naravno, i još o mnogo drugih stvari.

Uvod smo obavili, embedan video je unutar teksta. Ugodno gledanje!


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.