PočetnaNaj-liste Najbolji srpski dokumentarni filmovi 2023. godine

[VIDEO] Najbolji srpski dokumentarni filmovi 2023. godine

|

Srpska dokumentaristika u posljednjih desetak godina doživljava ozbiljan procvat. Nije rijetkost da dokumentarni filmovi naših istočnih susjeda osvajaju niz nagrada i na (jakim) međunarodnim i regionalnim festivalima, a imena poput Borisa Mitića, Mile Turajlić, Mladena Kovačevića, Marka Grbe Singha i ostalih tamošnjih autora mlađe i srednje generacije, već odavno nisu poznata isključivo domicilnoj publici.

Prema riječima suradnika portala Dokumentarni.net, filmologa i filmskog kritičara Nikole Radića, spomenuti uzlet započeo je 2010. godine s dokumentarcem “Cinema Komunisto” (2010) Mile Turajlić:

“Taj film je prelomio mnoge stvari, ne samo u smislu prodora na inozemno tržište, već i pristupa dokumentarnom filmu koji je odjednom malo moderniji i suvremeniji, arhiva se koristi na drugačiji način i dugometražni dokumentarni filmovi počinju komunicirati s malo širom publikom. Najviše bih (ipak) istaknuo dva faktora: dostupnost stranih dokumentarnih filmova našim autorima koji putuju po festivalima i gledaju različite filmove na (različitim) platformama; s druge strane, stasala je nova generacija autora koja dokumentarnom filmu prilazi kreativno – sve ono što odskače od konvencionalnog televizijskog, reportažnog dokumentarca.”

Kao što već znate, počeli smo aktivno razvijati i YouTube kanal portala Dokumentarni.net (pretplatite se, dokazane su ljekovitosti suba na naš kanal), a upravo tamo – i ekskluzivno tamo, ako smijemo biti malo pretenciozni – smo zatlačili Nikolu Radića, koji nudi svoj izniman presjek protekle srpske doku-godine. Pričali smo o filmovima “Prizvan i pozvan” (2022) Srđe Vuče i Luke Papića, “Još jedno proljeće” (2022) Mladena Kovačevića, “Flašaroši” (2023) Nemanje Vojinovića… Naravno, i još o mnogo drugih stvari.

Uvod smo obavili, embedan video je unutar teksta. Ugodno gledanje!


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.