PočetnaNajave"Snajka: Dnevnik očekivanja" od 14. studenog u hrvatskim kinima

“Snajka: Dnevnik očekivanja” od 14. studenog u hrvatskim kinima

-

Dugometražni dokumentarni film “Snajka: Dnevnik očekivanja” (Restart / Stefilm / Al Jazeera Balkans / Möbius; 2023.) autorice Tee Vidović Dalipi uskoro stiže u hrvatska kina. Ova priča o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura – Hrvatice Tee i Roma Mirsada od 14. studenoga kreće u kinodistribuciju diljem zemlje. Riječ je o filmu koji intimnim promatračkim pristupom, preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka.

Dokumentarac je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. Svjetsku premijeru imao je ovo ljeto na DokuFestu u Prizrenu, gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa “Dan ljudskih prava”, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza.

“Snajka: Dnevnik očekivanja” je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Redateljica i scenaristica je Tea Vidović Dalipi, montažerka Jelena Maksimović, a snimateljice Tea Vidović Dalipi i Dinka Radonić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a miks Tihomir Vrbanec. Snimatelji zvuka su Hrvoje Radnić i Erol Billibani, kolorist Marco Duretti, a dizajner grafika Zlatko Zlatković.

“Snajka: Dnevnik očekivanja” nastao je u produkciji Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom. Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans.

U suradnji s udrugom Filmaktiv i njihovim programom “Film svima” izrađena je i posebna verzija filma prilagođena gluhim i nagluhim osobama, a premijera inkluzivne verzije filma zakazana je za 17. studeni u Art-kinu u Rijeci, nakon čega slijede projekcije u Splitu i Zagrebu.

Dosad ugovorene projekcije:

 • Kino Kinoteka / Zagreb / 13.11. – pretpremijera uz predstavljanje protagonista i ekipe filma
 • Dokukino KIC / Zagreb / 14.11. – uz gostovanje redateljice i ekipe filma uz dodatne projekcije 15. i 19.11.
 • Kino Gaj / Varaždin / 14.11.
 • Kino Kinoteka / Zagreb / 16.11.
 • Art-kino / Rijeka / 16.11. – uz gostovanje redateljice
 • Art-kino / Rijeka / 17.11. – inkluzivna projekcija za osobe s oštećenjem sluha te slijepe i slabovidne
 • Kino Forum / Zagreb / 17.11.
 • Kino Urania / Osijek / 17.11. – uz gostovanje redateljice
 • Kino Buzet “Augustin Vivoda” / Buzet / 17.11.
 • Kino Arsen / Šibenik / 18.11.
 • Kino Edison / Karlovac / 20.11. – uz gostovanje redateljice
 • Kino Valli / Pula / 21.11. – uz gostovanje redateljice
 • Kinoteka Zlatna vrata / Split / 30.11. – uz gostovanje redateljice


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.