PočetnaNajave"Snajka: Dnevnik očekivanja" od 14. studenog u hrvatskim kinima

“Snajka: Dnevnik očekivanja” od 14. studenog u hrvatskim kinima

|

Dugometražni dokumentarni film “Snajka: Dnevnik očekivanja” (Restart / Stefilm / Al Jazeera Balkans / Möbius; 2023.) autorice Tee Vidović Dalipi uskoro stiže u hrvatska kina. Ova priča o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura – Hrvatice Tee i Roma Mirsada od 14. studenoga kreće u kinodistribuciju diljem zemlje. Riječ je o filmu koji intimnim promatračkim pristupom, preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka.

Dokumentarac je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. Svjetsku premijeru imao je ovo ljeto na DokuFestu u Prizrenu, gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa “Dan ljudskih prava”, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza.

“Snajka: Dnevnik očekivanja” je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Redateljica i scenaristica je Tea Vidović Dalipi, montažerka Jelena Maksimović, a snimateljice Tea Vidović Dalipi i Dinka Radonić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a miks Tihomir Vrbanec. Snimatelji zvuka su Hrvoje Radnić i Erol Billibani, kolorist Marco Duretti, a dizajner grafika Zlatko Zlatković.

“Snajka: Dnevnik očekivanja” nastao je u produkciji Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom. Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans.

U suradnji s udrugom Filmaktiv i njihovim programom “Film svima” izrađena je i posebna verzija filma prilagođena gluhim i nagluhim osobama, a premijera inkluzivne verzije filma zakazana je za 17. studeni u Art-kinu u Rijeci, nakon čega slijede projekcije u Splitu i Zagrebu.

Dosad ugovorene projekcije:

 • Kino Kinoteka / Zagreb / 13.11. – pretpremijera uz predstavljanje protagonista i ekipe filma
 • Dokukino KIC / Zagreb / 14.11. – uz gostovanje redateljice i ekipe filma uz dodatne projekcije 15. i 19.11.
 • Kino Gaj / Varaždin / 14.11.
 • Kino Kinoteka / Zagreb / 16.11.
 • Art-kino / Rijeka / 16.11. – uz gostovanje redateljice
 • Art-kino / Rijeka / 17.11. – inkluzivna projekcija za osobe s oštećenjem sluha te slijepe i slabovidne
 • Kino Forum / Zagreb / 17.11.
 • Kino Urania / Osijek / 17.11. – uz gostovanje redateljice
 • Kino Buzet “Augustin Vivoda” / Buzet / 17.11.
 • Kino Arsen / Šibenik / 18.11.
 • Kino Edison / Karlovac / 20.11. – uz gostovanje redateljice
 • Kino Valli / Pula / 21.11. – uz gostovanje redateljice
 • Kinoteka Zlatna vrata / Split / 30.11. – uz gostovanje redateljice


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.