PočetnaNajavePanel-rasprava o prikazu žena na filmu u Dokukinu KIC

Panel-rasprava o prikazu žena na filmu u Dokukinu KIC

|

Pod temom “(Ne)vidljive žene”, 21. izdanje Festivala prvih i u drugoj polovici tjedna donosi niz umjetničko-angažiranog i edukativnog sadržaja koji osvještava o ženskom pitanju i položaju unutar društveno-umjetničkog miljea.

Današnji (27.10.) dio festivalskog programa započet će u 18.30 sati na katu Kulturno informativnog centra KIC, otvorenjem izložbe radova drugih, odnosno radova čiji autori izabranu tehniku ne rabe po prvi put, a istaknuli su se upečatljivom obradom središnje teme kroz fotografiju, ulje i smolu na platnu, akril, video performans ili pastel.

U 19 sati u Dokukinu KIC posjetitelji su pozvani popratiti kinematično predavanje-performans beogradskog umjetničkog dua Doplgenger, pod nazivom “Jugoslavenski socijalizam i žensko pitanje na filmu”. Ukazujući na napuštanje ideje ženske emancipacije i retradicionalizaciju društva, Doplgenger filmsko-montažnim nizovima izvodi blokove slika jugoslavenske kinematografije kao dokumente i projekcije socijalističkog društva.

Na dublje značenje zdravo za gotovo uzetog citata Simone de Beauvoir “ženom se ne rađa, ženom se postaje”, podsjetit će film Jagode Kaloper tajanstvenog naziva “Iza ogledala” (Factum, 2011.), koji će također biti prikazan u Dokukinu KIC, s početkom u 20 sati. Potom slijedi panel-rasprava potaknuta prikazanim filmskim naslovima na temu “Iza ogledala: prikazi žena na filmu jučer i danas”. Raspravu će moderirati filmska kritičarka Ejla Kovačević, a o reprezentaciji i poziciji žena u jugoslavenskom i postjugoslavenskom filmu govorit će filmske kritičarke Dina Pokrajac i Iva Rosandić, Doplgenger te multimedijalna umjetnica Nina Kurtela.

Ulaz na sva događanja je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.